logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 6N 1997 1.0 dławi się i resetuje po wjechaniu w kałużę - co sprawdzić?

luk_afh 17 Mar 2009 00:05 2135 7
REKLAMA
  • #1 6292275
    luk_afh
    Poziom 10  
    Witam!
    Chciałem się poradzić speców.
    Mam VW POLO 1997 1.0 B 37kW

Mały problem pojawia się gdy wjeżdżam w kałużę - niewielką - normalna kałuża uliczna, żadne tam "bajoro".
    Samochód zaczyna się dławić jak dodaję gazu, równocześnie z tym zjawiskiem zapalają się wszystkie kontrolki na pulpicie, chwilę potem gasną (obrotomierz w tym samym czasie zaczyna się kręcić w drugą stronę!! ?? zeruje się licznik (szkoda, że nie całkowitego przebiegu ^^) i zeruje się zegar)...
    Po pewnym czasie, pewnie jak ocieknie woda, to wraca powoli do normy...
    Zamówiłem już osłonę silnika od spodu, lecz chciałbym się dowiedzieć co jest przyczyną takiego zachowania mojej POLI :)
    Dodam, że ostatnio jak się to zdarzyło od razu się zatrzymałem. Sprawdzam co może być - kopułka sucha, woda nawet do sondy nie dotarła. Nie mam pojęcia co to może "zalewać".
    Pozdrawiam
    Łukasz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6292324
    bishop
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Jeżeli ci się świecą kontrolki to bym raczej podejrzewał zalanie 'komputera'.
    Ewentualnie woda gdzieś cie robi zwarcie i dlatego autko szaleje.
    Co do osłony dolnej silnika to bym się najpierw dowiedział czy była seryjnie montowana. Jest to najprostsza metoda przegrzania oleju(chłodzonego powietrzem opływającym michę olejową). Niektóre auta mają dodatkowe ożebrowania na misce aby poprawić chłodzenie, a nawet chłodnice oleju.
  • REKLAMA
  • #3 6303388
    luk_afh
    Poziom 10  
    Witam!
    Problem rozwiązany!
    NIE był to regulator, komputer etc...

Było to : PĘKNIĘTE TRAFO WYSOKIEGO NAPIĘCIA!!!
    109 zł i po problemie :)

pozdrawiam
    Łukasz
  • #4 6303407
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2104
    Coś tanio
    Jaka firma?
  • REKLAMA
  • #5 6303431
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 6304724
    luk_afh
    Poziom 10  
    Nie wiem, byłem przejazdem w warsztacie. Zrobilem test z polewaniem wody - padło na Trafo. Teraz wracajac z 3miasta zaliczyłem wszystkie kaluze po drodze - jest ok. Problem zniknal.

Bralem na ojca konto - ma tam jakis spory rabat podobno - moze dlatego cena tak niska...
  • #7 8786220
    krimor
    Poziom 1  
    witam chciałem się zapytać co to jest TRAFO WYSOKIEGO NAPIĘCIA ? W moim polo dzieje się coś dziwnego Na kałużach małych i nie tylko zaczyna się dławić i gaśnie i jak przeschnie wszystko wraca do normy.
  • #8 8786576
    Lech54
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    Witam. Tak nazwali cewkę zapłonową.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
VW Polo 6N z 1997 roku z silnikiem 1.0 B 37 kW miał problem z dławnieniem i resetowaniem się licznika oraz obrotomierza po wjechaniu w kałużę. Objawy obejmowały zapalanie się kontrolek na desce rozdzielczej, cofanie się obrotomierza, zerowanie licznika i zegara, które ustępowały po wyschnięciu. Przyczyną problemu okazała się pęknięta cewka zapłonowa (tzw. trafo wysokiego napięcia), która po wymianie za około 109 zł rozwiązała usterkę. Dyskusja podkreślała możliwość zwarcia lub zalania modułu sterującego, ale ostatecznie problem dotyczył uszkodzonej cewki zapłonowej. Wymiana części przywróciła prawidłową pracę silnika podczas jazdy przez kałuże.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA