logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzeszczący wzmacniacz. Jaka może być przyczyna?

X-Plod 21 Mar 2009 22:09 2203 7
REKLAMA
  • #1 6313834
    X-Plod
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam. Gdy słucham muzyki to po jakimś czasie kolumna przez chwilę trzeszczy i znów jest wszystko ok. Czasem jednak przez kilka sekund trzeszczy i kolumna gra o połowę ciszej w stosunku do drugiej (nawet wskaźnik wysterowania przyjmuje wtedy o wiele mniejsze wartości). Wtedy muszę go wyłączyć i włączyć. Dzieje się tak z prawym kanałem. Co może być tego przyczyną? Bardzo proszę o pomoc.

Proszę poprawić temat.
    Reg. pkt. 11.
    GM
  • REKLAMA
  • #2 6315677
    X-Plod
    Poziom 10  
    Dodam jeszcze, że wzmacniacz reaguje na wstrząsy - tzn jak go stuknę, to prawy kanał trzeszczy. Czy to zimny lut?
  • REKLAMA
  • #3 6316383
    globus1987
    Poziom 29  
    Ocena: 54
    Pierw go rozkręć i wizulalnie obejrzyj to znaczy czy właśnie nie ma zimnych lutów jak również sprawdz przełacznik zródeł to tak na początek aha i jeszcze może potancjometr od balance.Potencjometr nalepiej przepsikaj preparatem kontakt.

Dodano po 1 [minuty]:

A tak w ogóle to temat do działu audio serwis pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 6316701
    X-Plod
    Poziom 10  
    A co to ten przełącznik źródeł? Potencjometr balance wydaje się być w porządku, bo gdy go przekręcam nic nie trzeszczy. Zauważyłem również, że wskaźnik wystarowania prawego kanału wskazuje cały czas troszkę mniejsze wartości (np lewy wskazuje 1, w czasie kiedy prawy 0,1). Coś mam z tym prawym kanałem skopane :(
  • REKLAMA
  • #5 6316760
    Markos85
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    sprawdź wszystkie potencjometry, przełączniki itp, prawdopodobnie wystarczy to i owo popsikać kontaktem i tyle ;>
    PS.
    też tak miałem
  • #6 6318976
    globus1987
    Poziom 29  
    Ocena: 54
    To nie znaczy, że nie trzeszczy to, żę wszystko jest ok popsikaj potencjometr sprawdź przełącznik zródeł to tam gdzie przełanczasz na np.aux,tape tuner bo to jest częstym powodem takich problemów lub również rozkręć go i poszukaj na płytce tak jak pisałem zimnych lutów.Też mi się wydaje, żę to nic poważnego jeżęli to nic z tych rzeczy to miernik w ręke choć wydaje mi się, że chyba nie zabardzo się na tym znasz więc może być problem.
  • #7 6323367
    X-Plod
    Poziom 10  
    To w takim razie najpierw przeczyszczę wszystkie potencjometry. A czy w tym celu mogę użyć spirytusu? Byłem dziś w sklepie elektronicznym i niestety nie mieli Kontaktu. Fakt, elektronika nie jest moją najmocniejszą stroną...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy trzeszczącego prawego kanału wzmacniacza, który po pewnym czasie odtwarzania muzyki traci na głośności i wymaga wyłączenia i ponownego włączenia urządzenia. Wzmacniacz reaguje na wstrząsy, co sugeruje możliwość zimnych lutów. Zalecane jest rozkręcenie wzmacniacza i wizualna kontrola płytek pod kątem zimnych lutów oraz sprawdzenie i oczyszczenie potencjometrów (szczególnie balansu) i przełącznika źródeł sygnału preparatem kontaktowym. Użytkownik może użyć izopropanolu (IPA) do czyszczenia, jeśli nie ma dostępu do specjalistycznego środka Kontakt. Wskazówki podkreślają, że problem często wynika z zabrudzeń lub złych połączeń na potencjometrach i przełącznikach, a nie z poważnej awarii elektroniki.
REKLAMA