logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz do Altusów 110 za 300 zł? Diora WS 354 vs. inne modele

camaro_yenko 21 Mar 2009 22:37 1761 13
REKLAMA
  • #1 6314002
    camaro_yenko
    Poziom 10  
    Witam szanownych forumowiczów.

Wiem, że dużo już się tematów takich przewinęło przez to forum i proszę o wyrozumiałość (nie krzyczcie na mnie od razu :)). A mianowicie mam 300 złotówek na wzmacniacz i nie wiem który wybrać bo na allegro jest mnóstwo tego dlatego nie wklejam żadnych linków. Mój stary wzmacniacz to diora ws 354 :) stary ale jary że tak powiem, i miałem do niego podłączone altusy 110 na których bardzo ładnie grał. Kiedyś szwagier kupił sobie amplituner onkyo i z ciekawości podłączyłem moje głośniki do niego żeby zobaczyć o ile lepiej będą grały. Niestety barwa dźwięku w mojej diorze wydawała mi się o wiele ładniejsza niż z tego amplitunera.

Ciągle mam altusy 110 i ciągle słucham rocka i metalu. Pewnie będę za jakiś czas zmieniał głośniki i dlatego powiedzcie koledzy jaki wzmacniacz kupić, czytałem o technicsach to większość ludzi odradza, czytałem o innych i różne opinie były. Proszę podajcie mi jakiś model albo link do allegro z czymś co będzie fajnie grało. Z góry dzięki pozdro for all :)

ps. jak przenieść post z "giełdy" do co "kupić"???
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6314064
    camaro_yenko
    Poziom 10  
    Widziałem te wzmacniacze Yamahy ciekawe są lecz trochę mi się z wyglądu nie podobają co nie znaczy że je to dyskwalifikuje bo przecież tu chodzi o dźwięk a nie o wygląd.
  • #4 6314086
    exik
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Nieciekawe z wyglądu ?:O :O Jeżeli ona jest nieciekawa, to ja już nie wiem co jest ciekawe..
    Ten wzmacniacz jest na prawdę godny polecenia, uwierz mi.
  • #5 6314147
    camaro_yenko
    Poziom 10  
    Nie to że nie ciekawy z wyglądu bo ogólnie fajnie się prezentuje ale jak dla mnie wygląda staro trochę. Ale nie o to chodzi czy jest ładny czy brzydki. Jak możesz to podaj jeszcze jakiś inny przykład wzmacniacza. Z góry dzięki

A co powiecie o firmie Harman Kardon?? Coś dobrego do 300 zł da się kupić?
  • REKLAMA
  • #6 6314257
    exik
    Poziom 25  
    Kolego, zaufaj mi, że nic lepszego za te pieniądze nie kupisz. Nie myśl przypadkiem, że temat który założyłeś jest pierwszym tematem tego typu, bo bylo juz ich na prawdę dużo i spośród tego co oferuje nam rynek, nie znajdziesz nic lepszego w takiej cenie. Nie masz co szperać, bo temat przerabiany był już wiele wiele razy i w 90% kończyło się to właśnie na yamaszce. Ten model jest sławny, znany i lubiany a przede wszystkim bardzo dobry.
    Żaden HK w takiej cenie nie zagra dobrze, będzie to kiepska budżetowa konstrukcja która nijak ma się do renomy firmy. Sensowne HK zaczynają się od 500zł, niżej nie ma co patrzeć. Nie kombinuj i bierz Yamahe.

Nie wiem jak możesz mówić, że ona wygląda staro. Czego ty byś chciał? Tony plastiku i niebieskich diód? No proszę cie..
    Poza tym, obecne wzmacniacze są właśnie stylizowane na coś ala ta Yamaha, jak nie wierzysz to przejrzyj sobie najnowsze modele A-S1000 czy tam A-S700.

Tu masz jeszcze wszystkie dane tego wzmacniacza, skan z książki serwisowej:
  • #7 6314308
    camaro_yenko
    Poziom 10  
    Żadnych kolorowych diod nie chcę :) A powiedz mi czy ten wzmacniacz jest dedykowany do jakiejś konkretnej muzyki ?? Jak tak to do jakiej bo ja słucham rock i metal plus czasem radio ale to raczej w samochodzie :)
  • #8 6314337
    exik
    Poziom 25  
    Tak jak pisałem, wzmacniacz brzmi bardzo ale to bardzo naturalnie, nie posiada podbarwień ani niepotrzebnych tłumików, przez co doskonale radzi sobie z każdym rodzajem muzyki. Powiem ci, że ja jestem typem, który słucha dosłownie wszystkiego, i przy żadnym gatunku ten wzmacniacz mnie nie zawiódł.
  • #9 6316655
    camaro_yenko
    Poziom 10  
    A jak bym wydał 400 zl można by coś lepszego kupić od tej Yamaszki czy nie ma sensu??
  • #10 6316787
    exik
    Poziom 25  
    Owszem, można tylko po prostu będzie to już mocniejszy sprzęt. Twoje altusy mają po 70W, yamaha oddaje 75W czyli akurat. Poza tym, jakość jest bardzo dobra, nie ma co się pchać w lepszą bo z tych kolumn lepszej nie uraczysz, nawet jakbyś podpiął je pod Hi-endowe modele.
    Więc uwierz, że nie ma najmniejszego sensu pchać się w jeszcze lepsze i jeszcze mocniejsze.
    Ta Yamaha będzie dla ciebie wystarczająco dobra.
  • REKLAMA
  • #11 6317001
    camaro_yenko
    Poziom 10  
    Ok dzięki za pomoc, przekonałeś mnie. Teraz tylko czekam do wypłaty i jakiegoś sprzęta na allegro.
    Ps. gdzie kliknąć żeby ci coś na koncie nabiło że pomogłeś czy coś??
  • #12 6317597
    exik
    Poziom 25  
    Na allegro są obecnie 2 takie yamahy. ;)
    W tym dziale nie ma takiej możliwości :)
  • #13 6318369
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Zawsze możesz ofiarować Koledze punkty.
  • #14 6319103
    camaro_yenko
    Poziom 10  
    Wiem że są dwie ale jeszcze nie miałem wypłaty, zobaczymy może jakiś taniej w przyszłym tyg będzie

Podsumowanie tematu

✨ Autor dyskusji poszukuje wzmacniacza do głośników Altus 110 w budżecie około 300 zł, porównując swój stary wzmacniacz Diora WS 354 z innymi modelami dostępnymi na rynku. W odpowiedziach polecana jest Yamaha, szczególnie model o mocy około 75W, który jest uznawany za najlepszy wybór w tej cenie, oferujący naturalne brzmienie bez niepożądanych podbarwień, odpowiednie do muzyki rock i metal. Wzmacniacze Harman Kardon w tej cenie są oceniane jako słabe, a sensowne modele tej marki zaczynają się od około 500 zł. Dyskusja podkreśla, że moc wzmacniacza powinna być dopasowana do mocy głośników (Altus 110 mają 70W), a lepszy sprzęt za około 400 zł nie przyniesie znaczącej poprawy dźwięku z tymi kolumnami. Wygląd wzmacniacza jest kwestią drugorzędną, a nowoczesne modele często nawiązują stylistyką do klasycznych konstrukcji Yamahy. Autor zdecydował się na zakup Yamahy po otrzymanych rekomendacjach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA