logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault megane I 1.9dti , problem z hałasem od paska PK

karbulator_ 22 Mar 2009 14:50 15563 17
REKLAMA
  • #1 6316361
    karbulator_
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, od dłuższego czasu borykam się z problemem polegajacym na hałaśliwym działaniu paska Pk napędu osprzętu silnika. Po załączeniu silnika któryś z napędzajacych elementów wydaje dzwięk jakby " metalicznego grzechotania". Przy wymianie rozrządu wymoenione zostały wszystkie rolki napinajacei prowadzace wykazujace zużycie, Kpl. napinacz z sprężyną (auto z Klimą) oraz cała łapa mocująca osprzęt (pekniete było górne mocowanie alternatora). Po złożeniu całości nadal KLOPS! ale jakby minejszy ,pewnie za sprawą nowej łapy. Najwieksza amplituda hałasu jest pomiedzy obrotami biegu jałowegi a 1200obr/min. kiedy to objawy milkną . spotkał się ktoś z cymś podobnym? Dodam iz auta nie mam od nowości ,i choć jest w idealnym stanie ( poza powyższym) to tak naprawde nie wiadomo co poprzedni właściciel z nim grzebał.
  • REKLAMA
  • #2 6316466
    laufer888
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Witam Zobacz kolego czy na alternatorze nie masz uszkodzonego koła pasowego (tzw wolne koło)
  • #3 6316578
    karbulator_
    Poziom 10  
    O kierunkowym kole pasowym nie pisałem bo poprostu go w tym aucie nie ma! Jest zamontowane zwykłe koło pasowe, i tu zdania "uczonych " u których zasięgałem języka sa podzielone tzn. jedni twierdza że we wszystkich silnikach serii F8Q były na alternatorze mocowane sprzegła kierunkowe, inni natomast iż stosowane były zamiennie dwa typy rolek kierunkowe i zwyłe. aczkoolwiek nie wykluczam, iz ktoś poszedł na łatwizne i podmienił te koła. Wie ktoś z Was jakie powinno być tam koło, i czy to właśnie ono jest powodem w/w niedomagania?
  • #4 6316596
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 6316610
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6316672
    karbulator_
    Poziom 10  
    Koło pasowe na wale jest dwumasowe i było ok.przy wynianie, koło pasowe alternatora jest zwykłe, a napinacz robi w czasie pracy silnika gwałtowne ruchy góra-dół gdy układ dostanie nagłe obciazenie np: skręt kół, włączenie klimy, wzrost poboru prądu.
  • #7 6316688
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 6316717
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2494
    Oryginalnie we wszystkich tych silnikach montowane jest koło alternatora ze sprzęgłęm, jest dość awaryjne i cholernie drogie zapewne ktoś na łatwizne poszedł i założył zwykłe. Pozdrawiam
  • #9 6316728
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 6317622
    karbulator_
    Poziom 10  
    ok. dziękuję wszystkim za pomoc i upewnienie w przekonaniu,ze punktem zaczepienia jest wspomniane koło pasowe. Nurtuje mnie ieszcze jedno pytanie patrzac na zdjecia w/w koła w katalogu Intercars (nie jest takie koszmarnie drogie RUVILLE za 139 pln po rabacie) zauważyłem iż w części osadczej ma ono gwint i wielowypust a w moim alternatorze o ile pamietam to przy wymianie łożysk miałem na wałku tylko klin i od czoła wkręcaną śrubę zabezpieczającą kółko przed zsunięciem z osi . Czyżby alternator też był inny w moim aucie niż w orybinale? Jak powinna wyglądać ośka alternatora pasującego do tego kółka/
  • #11 6317631
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 6317671
    karbulator_
    Poziom 10  
    od strony koła pasowego tylko korpus alternatora ,wiatrak pod plastikową osłona po przeciwnej stronie.
  • #13 6317725
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 7110495
    Krzyzik
    Poziom 11  
    Przerabiałem ten problem ostatnio. Sprawdź stan poduszki silnika (u mnie zużyta była ta przy nadkolu) - guma siadła i elementy metalowe dotykały się właśnie w okolicy 1000 obr/min. Wymieniłem przy okazji poduszke przy drugim kole i wszystko gra. Jak nowy :) Pozdrawiam
  • #15 8184067
    gindrinker
    Poziom 11  
    Chciałbym odświeżyć temat. Od roku jeżdżę Megane Scenic 1.9dt i cały czas borykam się z problemem drgającego paska. Wymieniłem :
    - pompa wody
    - koło dwumasowe
    - kompletny napinacz
    - rolka prowadząca paska alternatora
    - pasek alternatora
    nadal duże drgania napinacza (góra-dół) przy pewnym poziomie obrotów (trochę ponad tysiąc). Od czasu do czasu pasek pod wpływem drgań przesuwa się o jeden rowek na kole pasowym pompy wody i kole dwumasowym. Jestem prawie pewien że potrzebne jest koło pasowe alternatora ze sprzęgłem napędzające alternator prawostronnie, sęk w tym że u mnie (silnik f8q 1.9 dt klima) jest zwykłe koło 6-cio rowkowe bez sprzęgła. Proszę szanownych kolegów o pomoc w tej kwestii. Jakie to powinno być koło? Czy w ogóle powinno tam być koło ze sprzęgłem? Kolego karbulator_ jak poradziłeś sobie z tym problemem? Z góry dzięki za rady.
  • #16 8885868
    newzg
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    odświeżam ponownie, gindrinker - poradziłeś sobie z tym problemem ?
  • #17 8929181
    felipe13
    Poziom 1  
    Ja mialem ten sam problem. Musisz wymienic kolo alternatora na takie ze sprzegielkiem. To nie jest seryjnie montowane. Mi pomoglo a walczylem z tym 2 miesiace.
  • #18 10017712
    swiado
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    Miałem podobny problem po wymianie pompy wodnej w Megane 1,9 dTi. Drżał napinacz, bardzo hałasując. Naczytałem się na forach o kołach pasowych alternatora, napinaczach itd. Sprawdzałem wszystko po kolei.
    Okazało się, że napinacz musi być maksymalnie naprężony i problem ucichł.
    Może to też komuś pomoże.
    Pozdrawiam,
    Swiado

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Megane I 1.9 dTi pojawia się problem hałasu i drgań paska napędu osprzętu silnika, szczególnie w zakresie obrotów od biegu jałowego do około 1200 obr./min. Objawy to metaliczne grzechotanie i gwałtowne ruchy napinacza paska. Wymieniono rozrząd, rolki napinające i prowadzące, napinacz z sprężyną (w wersji z klimatyzacją) oraz mocowanie alternatora, jednak problem częściowo pozostał. Dyskusja wskazuje na uszkodzone lub niewłaściwe koło pasowe alternatora – oryginalnie powinno być wyposażone w sprzęgło kierunkowe (koło wolnobieżne), które jest awaryjne i często zastępowane zwykłym kołem pasowym, co może powodować hałas i drgania. W silnikach serii F8Q stosowane są dwa sprzęgła wolnobieżne: na kole pasowym alternatora i na wale korbowym. W niektórych egzemplarzach alternator ma ośkę z klinem i śrubą zabezpieczającą, a w innych tylko klin. Dodatkowo wskazano, że zużyte poduszki silnika mogą powodować metaliczne odgłosy przy określonych obrotach. Rozwiązaniem jest wymiana koła pasowego alternatora na oryginalne ze sprzęgłem (np. Ruville), odpowiednie napięcie paska oraz sprawdzenie stanu poduszek silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA