logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić aparat Jenoptik w aucie przez gniazdo zapalniczki?

v123v 25 Mar 2009 13:32 1094 5
  • #1 6330276
    v123v
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, otóż mam dosyć leciwy aparat cyfrowy marki Jenoptik, niestety aparat od zawsze bardzo szybko rozładowywał baterie, a że często podróżuje samochodem i robię zdjęcia zza szyby pomyślałem o jakimś zasilaniu pociągniętym z zapalniczki samochodowej.

W aparacie jest wejście ładowania o rozmiarach takich samych jak w nowszych Nokiach (cienki patyczek).
    Jakiś czas temu kupiłem ładowarkę samochodową do swojego laptopa bo też w podróży często z niego korzystam, niestety w komplecie nie ma takiej końcówki aby podłączyć aparat lecz mogę do tego celu wykorzystać ładowarkę do telefonu (posiadam 2), chodzi mi tutaj o obcięcie końcówki od ładowarki do telefonu i podłączenie pod zasilacz do laptopa.
    Cały ten zasilacz samochodowy to zasilacz uniwersalny z allegro z możliwością zmiany napięcia (15-24V) to co wyczytałem z opakowania to zakres prądowy wynosi 4A a moc maksymalna 80Watt.
    Reszta 'danych':
    Input: 11-14V DC 8Amp MAX
    Output: 15-20V DC 3.5A 22-24V DC 2.9A 80W MAX

Pytanie brzmi:
    Czy jest możliwość zasilania tym zasilaczem samochodowym mojego aparatu? Konkretnie to czy aparatem będzie można robić zdjęcia podczas gdy będzie podpięty do ładowarki?
  • #2 6330307
    mlassota
    Poziom 18  
    Ocena: 85
    Pierwsze pytanie jakie się nasuwa to jakie (ile) baterii wchodzi do aparatu, a jeśli jest tam dedykowany akumulator to jakie ma napięcie? Zazwyczaj na dole aparatu widnieje opis jaki ma być podłączony zasilacz - zazwyczaj 3-6V. W takim układzie nie dasz rady zastosować swojego zasilacza do laptopa tylko trzeba zrobić stabilizator do napięcia jakie jest wymagane przez Twój aparat.
    Pozdrawiam
    M
  • #3 6330316
    v123v
    Poziom 10  
    Witam i dziękuje za odpowiedzieć. Nie pomyślałem o tak ważnym fakcie jakim są baterie. Do aparatu wchodzą 2 baterie AA (paluszki). Nigdzie na aparacie niestety nie ma żadnej wzmianki o zasilaczu.
  • Pomocny post
    #4 6330431
    mlassota
    Poziom 18  
    Witam ponownie
    Wydaje mi sie ze właściwe w takim układzie będzie podanie na wtyczkę napięcia 3-3,3V... Sa dostępne takie stabilizatory - wydaje mi się wydajność prądowa 1,5A powinna wystarczyć - a o takiej wydajności as te stabilizatory.
    Standardowo + jest na "bolcu" - w środku wtyczki a - na zewnątrz.
    Zazwyczaj z podłączonego do zasilacza aparatu daje się robić zdjęcia.
    Pozdrawiam
    M
  • #5 6330475
    v123v
    Poziom 10  
    Czyli bez żadnej ingerencji nie jest to możliwe?
    Dodam, że gdy aparat podłączam bezpośrednio ładowarką do telefonu, która ma Output 3.7V / 355mA / 1.3VA aparat 'ani drgnie'.
  • #6 6330934
    mlassota
    Poziom 18  
    Raczej nie a 350 ma to za mało stanowczo żeby odpalić wyświetlacz - sprawdź jaka jest wartość napięcia po podłączeniu aparatu i przy próbie włączenia - podejrzewam że poniżej 1V
    Ja w aparacie HP - 2 paluszki stosowałem zalicz 1,5A 3,3V na LM1117T z ogromnym radiatorem - prąd jaki był pobierany to ponad 1A...
    Stąd właśnie taka moja propozycja
    Pozdrawiam
    M
REKLAMA