logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 3-fazowy 20-letni buczy, nie startuje – identyfikacja typu i możliwe usterki

beny1284 27 Mar 2009 11:04 35512 11
REKLAMA
  • #1 6339262
    beny1284
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam! posiadam silnik 3 fazowy stary chyba ma z 20lat ale działało wszystko! jednak teraz jak chce go włączyć to tylko buczy! Nie mam pojęcia ile ma KW, a zbudowany jest tak, ze wokół jest uzwojenie, a w środek tego uzwojenia wchodzi wałek z jakiegoś przewodnika. Co się mogło stać,
    i co to za rodzaj silnika? Co mi radzicie żebym z nim zrobił?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6339287
    andreooo
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Sprawdź zasilanie wygląda na brak jednej fazy zasilajacej. Spróbuj pokręcić wirnikiem jak jest włączony, jak ruszy to napewno brak jednej fazy lub uszkodzenie jednego uzwojenia fazowego. A typ silnik to zwykły asynchroniczny silnik indukcyjny z klatkowym wirnikiem tak myślę, jakbyś dodał zdjęcie to można by było coś więcej powiedzieć.
  • REKLAMA
  • #3 6339390
    szczerzuja
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam
    Tak jak przedmówca napisał,brak fazy.Jeżeli silnik powyżej 4kw raczej spięty w trójkąt -blaszki będą poziomo.Natomiast małej mocy blaszki będą równolegle .Należy wszystkie oczyścić i skręcić jeszcze raz.Możliwe że silnik był przezwojony ,wtedy mogą być tylko 3 wyprowadzenia więc oczyszczasz wszystkie i łączysz jak było wcześniej.
    "Oczywiście dobry fachura zaczyna od sznura"W najgorszym przypadku z powodu wilgoci lub starości dostał "masy"na obudowę i odpaliło uzwojenie jednej fazy ale bądźmy optymistami.Przy braku fazy nie kręciłbym silnikiem pod napięciem.
    Pozdrawiam.
  • #4 6339725
    Andrzej West
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam! Podłączę się pod temat: czy silnik380/660V T/G 5.5kV będzie działał na napięciu 400V bo wydaje mi się że to jakiś silnik przemysłowy ale wolę was zapytać-to nie boli...Dzięki za info...
    Pociągnę dalej-silnik220/380 V T/G powinien działać wyłącznie w układzie gwiazdy? Jeśli doprowadzę napięcie 380 w układzie T to spalę cewki?
  • #5 6340535
    padz
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Andrzej West napisał:
    Witam! Podłączę się pod temat: czy silnik380/660V T/G 5.5kV będzie działał na napięciu 400V bo wydaje mi się że to jakiś silnik przemysłowy ale wolę was zapytać-to nie boli...Dzięki za info...
    Pociągnę dalej-silnik220/380 V T/G powinien działać wyłącznie w układzie gwiazdy? Jeśli doprowadzę napięcie 380 w układzie T to spalę cewki?
    380/600vt/g bądie działał na 400v pałączony w trójkąt.220/380v tojkat 220v/gwiazda 380v.
  • #6 6340836
    beny1284
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    dzięki za wskazówki jutro lub w następnym tygodniu rozbiorę silnik i zobaczę co się mu dzieje? do jednej rady się zastosowałem i po włączeniu silnika kręciłem wałem, pomagałem się mu rozruszać ale nic to nie dało!
    a ile w razie"w" kosztowałoby przewinięcie takiego silnika?? duży problem jest przewinąć taki klatkowy silnik??
  • REKLAMA
  • #7 6341072
    padz
    Poziom 12  
    problem z przezwojeniem żaden a koszt zalezy od mocy.Dosprawdzeniastanu izolacji przydłby Ci się dobry omomierz i induktor.jak niemasz to pdjedż z silnikiem do warsztatu gdzie przezwajają silniki i powinni zrobić to za darmo(przynajmniej ja bym nie wzią kasy).
  • #8 6347645
    Andrzej West
    Poziom 10  
    Ok czyli silnik380/660V będzie osiągał swoje parametry w połączeniu trójkąta i dodatkowo można stosować układ gwiazdy dla miękkiego rozruchu?
    A co z silnikiem 220/380V czy będzie działał w połączeniu trójkąta czy też w jego przypadku są potrzebne 3 fazy po 220(230)V? Dzięki za odpowiedzi...
  • #9 6347692
    adasw
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Andrzej West napisał:
    Ok czyli silnik380/660V będzie osiągał swoje parametry w połączeniu trójkąta i dodatkowo można stosować układ gwiazdy dla miękkiego rozruchu?
    A co z silnikiem 220/380V czy będzie działał w połączeniu trójkąta czy też w jego przypadku są potrzebne 3 fazy po 220(230)V? Dzięki za odpowiedzi...

silnik 380/660 osiagnie swoje parametry w polaczeniu w trojkat w sieci domowej 3 fazowej przy napieciu miedzyprzewodowym 380V.
    silnik 220/380V (w tej samej sieci) bedzie pracowal prawidlowo zarowno w polaczeniu w gwiazde jak i w trojkat.
  • REKLAMA
  • #10 6347703
    marian_em
    Poziom 25  
    Ocena: 182
    Przeciez Kolega kilka postow wczesniej juz wyjasnil oznaczenia napiec. 220/380 T/G musi byc polaczony w gwiazde jesli chcesz go podlaczyc do "normalnego" gniazda silowego. Fazy musza byc 3 chyba ze masz falownik 1f/3f to wtedy inna bajka...
  • #11 6348602
    Andrzej West
    Poziom 10  
    marian_em napisał:
    Ale co tu wiecej wyjasniac? 220/380 T/G oznacza ze silnik moze pracowac w trojkacie przy napieciu 220V i w gwiezdzie przy 380V (wlasciwie to powinno byc 230/400 ale to na jedno wychodzi). Inne oznaczenia analogicznie. Spinajac taki silnik w trojkat i podlaczajac pod zwykle gniazdo silowe mamy jak w banku ze sie spali.
    W wyszukiwarce znajdziesz duzo ciekawych rzeczy na ten temat.

Właśnie o to mi chodziło. dzięki za rozjaśnienie w tej kwestii:D
    A czy możliwy jest łagodny rozruch (gwiazda) w przypadku silnika 380/660V na napięciu domowej sieci 380V?
  • #12 6348808
    padz
    Poziom 12  
    Jest możliwy rozruch gwiazda /trojkąt.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy 20-letniego silnika trójfazowego indukcyjnego z klatkowym wirnikiem, który obecnie buczy i nie startuje. Najczęstszą przyczyną problemu jest brak jednej fazy zasilającej lub uszkodzenie uzwojenia fazowego. Silnik może być połączony w gwiazdę lub trójkąt, w zależności od mocy i napięcia znamionowego (np. 220/380 V lub 380/660 V). Wskazane jest sprawdzenie zasilania, stanu izolacji uzwojeń za pomocą omomierza i induktora oraz ewentualne oczyszczenie i ponowne połączenie blaszek w uzwojeniu. Przezwojenie silnika klatkowego nie stanowi dużego problemu, a koszt zależy od mocy silnika; można skorzystać z usług warsztatu specjalizującego się w przezwajaniu. Możliwy jest także łagodny rozruch silnika 380/660 V w układzie gwiazdy, a następnie przełączenie na trójkąt. W przypadku silnika 220/380 V połączenie w gwiazdę jest konieczne przy standardowym zasilaniu 3-fazowym 230 V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA