logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zamontować N2O w Renault Laguna II 1.9 dCi 150 KM po chipie?

svenik05 27 Mar 2009 17:43 2780 8
REKLAMA
  • #1 6340821
    svenik05
    Poziom 10  
    Witam koledzy
    orietuje sie ktos czy moge załozyc podtlenek do laguny II w dieslu 1.9dci 150 koni po chipie i chce wsadzic to cos i nie wiem czy sie da ??? :D
    jesli mozna to piszcie bo jestem na kupnie i nie wiem co zrobic pozdro
    Moderowany przez robokop:

Załącznik skasowałem, to nie fotka.pl

• REKLAMA
  • #2 6340838
    Tesla_man
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam. Moim zdaniem szkoda wstawiac N2O do Diesla ;]
    a poza tym szybko skatujesz ten silnik po takiej modyfikacji. Zostań lepiej przy tym chipie i pomyśl o większym Turbo...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6340904
    svenik05
    Poziom 10  
    myslałem o turbo wiekszym ale musze załozyc wieksze wtryski od 3.0 dci sztuka 400 zł turbo od bmw 330d 2000 zł interkuler + rury 700 i załozenie tego wszystkiego i daje jakies +- ok 5000 zł a podtlenek to kosz 3000 zł max i nie wiem co lepsze
  • #4 6343383
    Tesla_man
    Poziom 13  
    Lepsze jest turbo !! Podtlenek daje tylko chwilowy wzrost mocy a przy tym katuje silnik... noo i napełnienie butli... tanie nie jest.. także ja bym został przy teorii wiekszego turbo...
  • REKLAMA
  • #5 6343647
    adaskamera
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    zdecydowanie lepiej jest wydać trochę więcej kasy na stały efekt i jeździć z o wiele mocniejszym silnikiem niż miałbyś po podtlenku później regenerować wał, uszczelkę pod głowicą zawory itp... podtlenek azotu najlepiej jeśli stosuje się w benzyniakach i w dodatku tych o silnikach japońskich... - najbardziej to znoszą...
    wniosek - turbinę masz zawsze, a nitro tylko daje ci moment obrotowy przez jakiś czas określony czas bo wiecznie nie możesz "cisnąć na nitro" silnik zaraz będzie do zezłomowania ;)
  • #6 6345582
    Tesla_man
    Poziom 13  
    adaskamera napisał:
    zdecydowanie lepiej jest wydać trochę więcej kasy na stały efekt i jeździć z o wiele mocniejszym silnikiem niż miałbyś po podtlenku później regenerować wał, uszczelkę pod głowicą zawory itp... podtlenek azotu najlepiej jeśli stosuje się w benzyniakach i w dodatku tych o silnikach japońskich... - najbardziej to znoszą...
    wniosek - turbinę masz zawsze, a nitro tylko daje ci moment obrotowy przez jakiś czas określony czas bo wiecznie nie możesz "cisnąć na nitro" silnik zaraz będzie do zezłomowania ;)

Taka jest też moja teoria i dlatego polecam ci zainwestowac w turbo.
    pozdrowionka
  • #7 6347027
    svenik05
    Poziom 10  
    dobra dzieki rozwaze to pozdro :))
  • REKLAMA
  • #8 6377755
    svenik05
    Poziom 10  
    wItam mam takie pytanie mam w lagunie jakies 150 koni po chipie jak moge z niej wyciagnac wiecej za mała kase ????
  • #9 6378554
    Tesla_man
    Poziom 13  
    Powiem w skrócie... Tuning to nie jest tania zabawa.... możesz "odchudzić" troche bude "bebesząc" częściowo samochód

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości montażu podtlenku azotu (N2O) w Renault Laguna II 1.9 dCi 150 KM po chip tuningu. Uczestnicy odradzają stosowanie N2O w silnikach Diesla ze względu na szybkie zużycie i ryzyko uszkodzenia jednostki napędowej. Zamiast tego rekomendują inwestycję w większą turbosprężarkę, co zapewnia trwały wzrost mocy. Jednakże modernizacja turbo wymaga wymiany wtryskiwaczy na większe (np. z 3.0 dCi) oraz dodatkowych elementów jak intercooler i rury, co podnosi koszty do około 5000 zł. Montaż podtlenku azotu jest tańszy (około 3000 zł), ale daje tylko chwilowy efekt i może prowadzić do poważnych awarii silnika, takich jak uszkodzenie wału, uszczelki pod głowicą czy zaworów. Podtlenek azotu jest bardziej odpowiedni dla silników benzynowych, zwłaszcza japońskich. Podsumowując, lepszym rozwiązaniem jest inwestycja w większe turbo niż w N2O, mimo wyższych kosztów, ze względu na trwałość i bezpieczeństwo silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA