Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Golf III 1,8 bezyna zapala sie kontrolka oleju czerwona help

cygi201 27 Mar 2009 19:07 6818 7
  • #1 27 Mar 2009 19:07
    cygi201
    Poziom 2  

    Witam
    Mam taki problem po przejechaniu jakis 10/15km zapala mi sie czerwona kontrolka oleju i pika przez 2/3s po dalszej jezdzie ok 1km zapala sie i miga i pika zgasze auto na jakies 10 min i znów mozna jechac jakies 5 km i tak cały czas co robic?? Wymienilem olej i 2 czujniki ktore sa tak jagby na filterku oleju i nic. Co robic ??:cry:

    0 7
  • #2 27 Mar 2009 19:13
    mwłodek
    Poziom 2  

    Proponuję sprawdzić ciśnienie oleju zegarem
    ( manometrem) mechanicznym, oczywiście po rozgrzaniu do temperatury nominalnej. Oby to nie był objaw wypracowanego układu korbowego, a ile ma to autko przejechane kilometrów i czy jesteś pierwszym właścicielem ?

    1
  • #3 27 Mar 2009 19:24
    cygi201
    Poziom 2  

    ma 220000km nie jestem pierwszym wlascicielem

    Dodano po 6 [minuty]:

    cisnienie tez bylo sprawdzane i mechanior mowil ze jest ok

    0
  • #4 27 Mar 2009 20:28
    enauto
    Poziom 29  

    cygi201 napisał:
    cisnienie tez bylo sprawdzane i mechanior mowil ze jest ok

    To znaczy jakie - podaj w jakichś jednostkach

    0
  • #5 27 Mar 2009 20:39
    herbizet
    Poziom 12  

    Czasami taki problem nie tkwi w ciśnieniu oleju czy czujnikach może być uszkodzony licznik i będzie tak się działo. Miałem już kilka takich przypadków u siebie na warsztacie i występował ten sam problem. Po naprawie lub wymianie licznika wszystko działało poprawnie. Występowało to w Golf III i Audi B3 B4. Sprzawdź też czy jest przejście kabli od czujnika do licznika. Sprawdź kostki ewentualnie przeczyść styki. w przypadku braku przejścia też będzie kontrolka oleju świecić

    0
  • #6 27 Mar 2009 23:27
    cygi201
    Poziom 2  

    ok zalatwie sobie zastepczy licznik i sprawdze a co do sprawdzania styków i tp to dzialo by sie jesli przejade jakies 10/15km jesli cos na kablach by wina była to mysle ze odrazu by cos nie tak bylo a to sie dzieje po przejechaniu kilkunasty km

    0
  • #7 28 Mar 2009 01:53
    kwok
    Poziom 39  

    podłącz na próbę czujnik na 1,8bar do masy
    jeśli będzie ok to albo czujnik albo ciśnienia w silniku brak

    0
  • #8 28 Mar 2009 22:27
    cygi201
    Poziom 2  

    a ktory to jest bo sa dwa i poprostu zrobic kabelek i podpiac do czunika i do masy ?

    Było milion razy na forum , powinno być ostrzeżenie za lenistwo, wyszukiwarka i czytaj. Zamykam Michu

    2