logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III 1.8 problem z kontrolką ciśnienia oleju.

kamil_chy 25 Lut 2008 01:26 15734 14
REKLAMA
  • #1 4843148
    kamil_chy
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich. 95r silnik 1.8. Problem polega na tym że podczas jazdy w aucie co jakiś czas zapala się na parę sekund kontrolka smarowania. Dodam że czujniki sprawdzone dla pewności wymienione, stan oleju gra, ciśnienie pompy sprawdzone i ok. Mam pytanie co może być przyczyną tych objawów, Czy możliwe że w instalacji gdzieś jakiś przewód od czujników masuje ?
  • REKLAMA
  • #2 4843257
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Jak najbardziej, skoro czujniki sprawdzone i ciśnienie też, zostaje sprawdzić instalacje. Myślę że ciśnienie mierzyłeś na rozgrzanym silniku?
  • #3 4843279
    ICHU
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Jeśli to silnik ADR to chyba juz norma !!!
    miałem to samo u siebie a obecnie smarowanie świeci się u mojego kumpla w audi - wszystko oczywiście sprawdzone a kontolka co jakis czas świeci się.
    Ja przestałem na to zwracać uwagę.
  • REKLAMA
  • #4 4843283
    glutek
    Poziom 14  
    a powiedz mi czy stukają zawory ??

Dodano po 2 [minuty]:

apropo, u mnie w golfie też czasami się na chwile zaswiecciła na wolnych obrotoach. Jezeli dzieje się coś faktycznie z cisnieniem i smarowaniem to wtedy włącza się taki smieszny brzęczyk, wtedy lepiej się zatrzymać :P
  • #5 4843590
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Zegary podmienić
  • #6 4843938
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    najlepiej jest podłączyć kontrolkę bezpśrednio na czujnik - powyżej 2tyś rpm musi być zwarty
    niestety w VW występuje:
    1 wadliwe funkcjonowanie elektroniki licznika
    2 w silnikach 1.8 padają pompy olejowe więc kontrolka może istotnie pokazywać brak właściwego ciśnienia (objawy zwykle jak u ciebie)
  • REKLAMA
  • #7 4846278
    kamil_chy
    Poziom 12  
    witam kolegów. stan licznika udokumentowany 160 tys wiec silnik jest w bdb stanie wiec zaworów nie słychać, co chodzi o pompę to pompuje 1.8 więc jest ok. tak się zastanawiam właśnie czy nie podmienić deski rozdzielczej. a może orientuje się ktoś jak dokładnie wygląda schemat zasilania do smarowania, co przez co idzie i jakie napięcia, Ewentualnie czy na liczniku są jakieś elementy które mogłyby się uszkodzić?
    pozdrawiam
  • #8 4846312
    kwok
    Poziom 40  
    w liczniku jest pewna elektronika która przetwarza sygnały z czujników na światełko i dźwięk (czasami zawodzi)
    piszesz że ciśnienie ok a skąd wiesz czy jest ok w momencie zaświecenia się lampki? - stąd moja propozycja pojeżdżenia z lampką
    wadą pomp olejowych w silnikach 1.8 jest wieszający się zawór redukcyjny i obracający się wałek napędowy w zębatce pompy
    objaw wieszającego się zaworu pasuje do opisywanego przez ciebie!!!!

Dodano po 7 [minuty]:

dodam jeszcze że mój kolega tak męczył seata 1.8
    wymienił czujniki, panewki, aż w końcu pompę i to zakończyło walkę
  • REKLAMA
  • #9 4846337
    sebol_jazda
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    Standard w zegarach tej marki. najczęściej pada układ "ELMOS". 9 pin licznika to czujnik w głowicy on odłącza mase. omijasz elektronikę i kabelkami łączysz do żarówki(trzeba tez ścieżkę przeciąć) taki zabieg jest bezpieczny bo jak silnik straci ciśnienie to kontrolka sie zapali.
  • #10 4846340
    kwok
    Poziom 40  
    dodam jeszcze że mój kolega tak męczył seata 1.8
    wymienił czujniki, panewki, aż w końcu pompę i to zakończyło walkę
  • #11 4850055
    ARTURG14
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    pompa oleju.GWARANTUJE
  • #12 4866136
    pitreks2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam miałem to samo w vw vento. zmieniłem olej na inny i problem zniknął. jak trzeba to sprawdzę na jaki olej zmieniłem.
  • #13 4866565
    riko419
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Zamontować mechaniczny czuj. oleju , jazda próbna i wszystko jasne czy pompa czy zegary.
  • #14 7267486
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Podepnę się pod temat: wczoraj podobny objaw w Golfie II, silnik RF (1,6 benz+LPG), jadę, jadę, kontrolka, bzzzz. Puszczam gaz, cisza, jadę dalej po kilku kilometrach to samo. Jeszcze NIC nie sprawdziłem, nawet poziomu oleju (ciepły silnik) ale niepokoi mnie to stąd pytanie, czy słusznie.
    Z góry dzięki za podpowiedzi.
  • #15 11817432
    brunecik19
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam mam problem z miganiem i piszczeniem lampki od oleju.. jak jade ponizej 1000obrotow nic sie nie dzieje a powyzej zaczyna piszczec i swieci a wczesniej mialem problem z uszczelka pod glowica zmienilem i czujnik od chlodnicy wcale nie grzalo i dziurawy tlumik to zrobilem po jakims czasie zaczelo piszczec i mrugac jak pisalem wczesniej co to by moglo byc a golfa mam 1,8 92rocznik mysle ze pompa olejowa trzeba zmienic a jest tam jakas regulacja cisnienia zeby pod krecic albo cos czy czeba kupic

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Golf III z silnikiem 1.8 z 1995 roku pojawia się problem z okresowym zapalaniem się kontrolki ciśnienia oleju podczas jazdy. Czujniki ciśnienia oleju zostały wymienione i sprawdzone, poziom oleju jest prawidłowy, a pompa oleju działa i ma odpowiednie ciśnienie, zweryfikowane na rozgrzanym silniku. Możliwe przyczyny to uszkodzenia elektroniki licznika, zwłaszcza układu ELMOS odpowiedzialnego za sygnalizację, lub problemy z instalacją elektryczną, np. uszkodzone przewody masowe od czujników. W silnikach 1.8 znane są awarie pompy oleju, w tym zaworu redukcyjnego i wałka napędowego pompy, które mogą powodować chwilowe spadki ciśnienia. Zalecane jest podłączenie kontrolki bezpośrednio do czujnika, co pozwala ominąć wadliwą elektronikę licznika i uzyskać wiarygodny sygnał. W niektórych przypadkach wymiana pompy oleju lub całej deski rozdzielczej rozwiązała problem. Dodatkowo, zmiana oleju na inny może wyeliminować błędne sygnały. Wskazane jest także monitorowanie objawów takich jak dźwięk brzęczyka przy zapaleniu kontrolki, co świadczy o rzeczywistym spadku ciśnienia i konieczności zatrzymania pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA