logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać pliki RAW z płyty CD na komputerach z systemem XP?

mczapski 02 Kwi 2009 09:32 3922 3
REKLAMA
  • #1 6365268
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Moim zdaniem nie znalazłem podobnego zagadnienia na forum więc pytam. Otóż w związku z wycofaniem z użytku służbowego notebooka poprosiłem o kopię zawartości informacji. Ponieważ nie funkcjonowało złącze USB i nie było nagrywarki CD pracownik informatyki dokonał skopiowania na płytę CD przez odłączenie dysku do komputera. Sprawdziłem płytę i wszystko się zgadzało. Teraz (chyba pół roku później) potrzebuję sięgnąć do informacji i klapa. W kilku komputerach z systemem XP niemożliwy odczyt. Jedne widzą tylko czystą płytę i 0 bajtów a inne też 0 bajtów, ale wolną część płyty jako 448 849 920 bajtów. I chyba wszędzie system plików RAW. Program Roxio coś próbował kopiować, ale nie widziałem sensu dalszej zabawy. Czy da się odczytać informacje z tej płyty i jak? Dodam, że płyta nie ma żadnych śladów uszkodzeń mechanicznych a wytworzył ją "imation".
  • REKLAMA
  • #2 6373932
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 707
    Imation nie wydaje się być znaną marką, pewnie to jest płyta taka za 80 groszy.

Czy przy próbach odczytu płyty było tak, że system się haczył, zawieszał, a dioda LED na napędzie się świeciła cały czas i było słychać zwalnianie się obrotów płyty?

Takie "wyparowywanie" danych w kiepskich nośnikach jest powszechne, na płytach nie warto oszczędzać. Z podobnym problemem spotkałem się po kilku latach nawet na kilku płytach firmy Emtec.

Popytaj znajomych, może ktoś ma komputer ze starszym napędem CD. Obojętnie jakiego typu, co czyta, co nagrywa, ważne, że nadający się do czytania CD.

Ponoć w starszych napędach mechanizmy korekcji błędów były lepiej zrobione, wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że uda się odczytać choćby część danych, o ile "samozniszczenie" nie dotknęło TOC płyty (odpowiednik tablicy alokacji w partycjach FATxx).
  • REKLAMA
  • #3 6374512
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Płyta też zakupiona przez pracodawcę więc nie mam na to wielkiego wpływu i mieć nie chcę. Owszem czytanie trwa długo z rezultatami różnymi jak napisałem. Akurat najwięcej informacji, czyli ten RAW uzyskuję na najnowszym komputerze. Chyba znów szarpnę się na uruchomienie Linuxa, który potrafi cuda czynić.
    Dodam jeszcze, że próba kopiwania płyty startuje. Do skopiowania 251,9 MB. Ale przy 251,3 MB kończy się komunikatem {"CRC error."[03/10/00]}. Z Linuksem trochę problrm do jeden z napędów DVD lubi robić psikusy i nie chce czytać.
  • #4 6453743
    Teutel
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Mam podobny problem, tylko moja płyta (firmy Emtec) została nagrana wczoraj (na laptopie). Dziś próbuję ją otworzyć i wyskakuje komunikat, że 'dysk jest niedostępny'. Pokazuje, że system plików to RAW, a ja u siebie mam NTFS. W jaki sposób można te dane odzyskać?
REKLAMA