logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować szybki model RC z silnikiem od magnetowidu? Szukam schematów!

.Wiśnia 25 Kwi 2004 20:22 2791 10
  • #1 612341
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    Witam .
    Chiałbym sobie zrobić model samochodu sterowany radiowo ...ale nie kupywac ze sklepu...jezeli ktos nie wie o jakie model mi chodzi to powiem tak ... dzieciaki maja takie cuda.. sterowane przód tyl lewo prawo ... i to wszystko .....ja zamierzam cos takie tez zrobic... tylko zastosowac mocniejszy silnik np .. od dysku wizyjnego z magnetowidu :D (wieksze obroty ) by był jak najszybszy . wszelkie przekładnie mechanicze sam zrobie... tylko zbytnio nie wiem jak tym sterowac i tu jest problem ... moze ma ktos jakies gotowe układy tzn schematy .. wszystkim zainteresowanym z góry dziekuje

Ps. na zabawe nigdy zapóźno :)
  • #4 613976
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    oj napisał:
    ten adresik całkiem dobry .. tylko nadal nie moge znalezc servomechanizów badz co badz sterowania na elektormagnesy :P .... tak pozatym któryc z tych scalaków jest programowany .. a ja niestety nie jestem dobry w te klocki
  • #5 614065
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 100
    DnBass - Moim zdaniem problem (u ciebie) tkwi w sterowaniu silnika z Capstaina. Nie jeden już sobie ząbki na tym stracił (ja też nie mam kilku:-( ). Problem polega na tym że ten silnik nie jest silnikiem komutatorowym. Nie jest łatwe jego wysterowywanie "bezszczotkowca" a co dopiero ruszenie z miejsca we właściwym kierunku - odpuściłbym sobie zabawę z tymi cudeńkami na rzecz komutatorowych 280, 400 i tym podobnych. Chyba że masz za dużo kasiory i stać cię na kupno jakiegoś SPEEDY-BL czy jakiś komercyjnych JETI z serii JES za jakieś 200-600zł (o dziwo na wynalazkach chodzą i nawet synchronizacji bez halotronów nie tracą wynalazki domowej roboty). Zastanów się nad tym.

Co do tych SPEEDY-BL i JES to chodziło mi o reglery (regulatory obrotów) do tych silników.
  • #6 614152
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    a moze by tak kupic byle badziewie z biedronki ;) i przerobic do własnych potrzeb ... gdybym ja to wczesniej pomyślał.. niestety zaczynam myslenie od drugiej strony
    teraz czysto teoretycznie ... dwa elektromagnesy ustawione przeciwsobie powinny dac efekt(moze byc nawet kepski ) plus jakas sprezyna .. taka która wszystko ustawia do punktu wyjscia ...(mowa tu o przednich kołach bo jakos trzeba skrecac )sterowanie tymze układem było by proste .. co do samego silnika głownego .. to nie widze problemu ..
  • #7 614169
    Telex
    Poziom 28  
    DNBass - z takim podejściem do sprawy (i z doświadczeniami w zakresie modelarskich serwomechanizmów proporcjonalnych jak i "pseudocyfrowych") polecam książkę J.Wojciechowskiego - "Zdalne kierowanie modeli" były trzy wydania 1967,1969,1974 - Na Allegro.pl czasami się trafiają. Lub "Zdalne sterowanie modeli " J.Wojciechowski,Z.Korsak z 1958r. Moim zdaniem świetne książki.
  • #8 615302
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Telex napisał:
    DnBass - Moim zdaniem problem (u ciebie) tkwi w sterowaniu silnika z Capstaina. Nie jeden już sobie ząbki na tym stracił (ja też nie mam kilku:-( ). Problem polega na tym że ten silnik nie jest silnikiem komutatorowym. Nie jest łatwe jego wysterowywanie "bezszczotkowca" a co dopiero ruszenie z miejsca we właściwym kierunku - odpuściłbym sobie zabawę z tymi cudeńkami na rzecz komutatorowych 280, 400 i tym podobnych. Chyba że masz za dużo kasiory i stać cię na kupno jakiegoś SPEEDY-BL czy jakiś komercyjnych JETI z serii JES za jakieś 200-600zł (o dziwo na wynalazkach chodzą i nawet synchronizacji bez halotronów nie tracą wynalazki domowej roboty). Zastanów się nad tym.

Co do tych SPEEDY-BL i JES to chodziło mi o reglery (regulatory obrotów) do tych silników.

a czemu ty na poczatek chcesz koledze bezszczotkowca wkladac sterowanie silnikiem jesli chodzi o proporcje do zwyklych komutatorowcow to jest tez w tym linku co podalem
    a polecam ten temat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic127344.html
  • #9 615351
    Telex
    Poziom 28  
    Cytat:
    Chiałbym sobie zrobić model samochodu sterowany radiowo ...ale nie kupywac ze sklepu...jezeli ktos nie wie o jakie model mi chodzi to powiem tak ... dzieciaki maja takie cuda.. sterowane przód tyl lewo prawo ... i to wszystko .....ja zamierzam cos takie tez zrobic... tylko zastosowac mocniejszy silnik np .. od dysku wizyjnego z magnetowidu (wieksze obroty ) by był jak najszybszy .

Ale to kolega DNBass chciał zastosować silnik od dysku wizyjnego - jakoś tam zwykłych silników nie widziałem - tylko bezszczotkowce.[/quote]
  • #10 615473
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    w dyski wizyjne sa trójfazowe ... własnie jestem w trakcie poszukiwania takowego sterowania ...ps... co do tego ze sa tylko bezszczotkowce.. musze sie nie zgodzic..bo co ładuje w magnetowidzie kasetę ?
  • #11 615530
    Telex
    Poziom 28  
    Rany... Czepiają się już wszycy szczegółów. Chodziło mi tylko o same dyski wizyjne. A co do sterowania to polecam świetny art. MicroChipa. W załączniku.
    Załączniki:
    • pic.pdf (573.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy szybkiego modelu samochodu RC z wykorzystaniem silnika od dysku wizyjnego z magnetowidu, który jest silnikiem bezszczotkowym (trójfazowym). Autor poszukuje schematów i układów sterowania, zwłaszcza serwomechanizmów lub elektromagnesów do sterowania kierunkiem jazdy (przód, tył, lewo, prawo). Wskazano trudności w sterowaniu silnikami bezszczotkowymi, szczególnie w precyzyjnym ruszaniu i zmianie kierunku, co może być problematyczne dla początkujących. Zalecane jest rozważenie silników komutatorowych (np. 280, 400) ze względu na prostsze sterowanie oraz dostępność regulatorów obrotów (reglerów) takich jak SPEEDY-BL i JES. Podano linki do stron z materiałami o radiowym sterowaniu modelami oraz polecono literaturę techniczną, m.in. książki J. Wojciechowskiego dotyczące zdalnego sterowania modeli. W dyskusji pojawiła się także propozycja wykorzystania elektromagnesów do sterowania przednimi kołami z mechanizmem sprężynowym. Autor podkreślił, że silniki w magnetowidach nie są wyłącznie bezszczotkowe, co jest istotne dla doboru układu sterowania. Na koniec zasugerowano artykuł MicroChipa dotyczący sterowania silnikami bezszczotkowymi jako pomocny materiał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA