logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozdzielenie kablówki - instalacja podzbiorcza CATV w lokalu

Quzziy 04 Kwi 2009 22:05 4234 11
REKLAMA
  • #1 6374795
    Quzziy
    Poziom 10  
    Witam

Mam w pokoju telewizje kablowa z której także mam internet mam jeden kabel podłączony do modemu i pytanie jak go rozdzielić aby móc podłączyć jeszcze TV LCD
  • REKLAMA
  • #2 6374861
    maciex1993
    Poziom 15  
    Ocena: 81
    Witam
    Musisz zapytać swojego dostawce czy daje on możliwość rozdwojenia sygnału. Może być przypadek że trzeba będzie dopłacić, przynajmniej ja tak mam.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6374977
    Quzziy
    Poziom 10  
    Ale ja nie chce podłączyć drugiego kompa do neta tylko telewizor kabel i tak jest rozdwojony bo jest przeciągnięty z drugiego pokoju
  • REKLAMA
  • #4 6375101
    maciex1993
    Poziom 15  
    Ocena: 81
    Wiem że chcesz podłączyć TV :D
    W sklepie elektronicznym albo RTV na pewno dostaniesz taki rozdzielacz.

Potem robisz przedłużacz

Rozdzielenie sygnału może spowodować gorszą jakość obrazu, LCD są bardziej czułe na sygnał niż kineskopowe.
  • #5 6375136
    janren
    Poziom 28  
    Ocena: 202
    Powinieneś rozdielić ten sygnał,który idzie do telewizora.Nie dziel sygnału który idzie do modemu.
  • REKLAMA
  • #6 6375644
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    maciex1993 napisał:
    Wiem że chcesz podłączyć TV :D
    W sklepie elektronicznym albo RTV na pewno dostaniesz taki rozdzielacz.

Potem robisz przedłużacz

Rozdzielenie sygnału może spowodować gorszą jakość obrazu, LCD są bardziej czułe na sygnał niż kineskopowe.

Taki osprzęt, jak Ty proponujesz, to rzeczywiście może pogorszyć odbiór.
    Przecież to nie nadaje się do tv kablowej.

:arrow: Quzziy

Wejdź na stronę Link, i tam znajdziesz cały osprzęt do rozdzielenia sygnału.
  • #7 6375998
    Quzziy
    Poziom 10  
    Dziekuje za pomoc

Chodzi o to ze w pokoju numer 1 jest jeden kabel telewizji kablowej jest on rozdzielony na dwa jeden idzie do tv a drogi do pokoju numer 2 do modemu
    a cel jest taki aby mieć jeszcze LCD w pokoju numer 2
  • #8 6376979
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1220038.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1262264.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1268640.html
    Było nie raz... Ważne słowa: podzbiorcza, odgałęźnik.
    Stosowanie złych rozwiązań, złej jakości elementów (także złącza, przewody), złego instalowania (np. za mocne zginanie przewodów, brak połączeń do sieci masy budynku) jest przyczyną problemów nie tylko w odbiorze - zła instalacja CATV / podzbiorcza promieniuje zakłócenia, często nie tylko w zakresach RTV:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1251764.html
  • #9 6378936
    Quzziy
    Poziom 10  
    No wiec pocztralem te tematy z linków nie znam sie zbytnio na tym jedyne czego sie dowiedzialem to to ze powinienem rozdzielic główny kabel tylko ze on juz jest jakos rozdzielony, porobie fotki

Wygląda to tak jak by głowny kabel był rozdzielony jakaś przejściówka na internet (ten ktory mam w pokoju ) i tv ktory jest w tamtym pokoju
  • #10 6391666
    janren
    Poziom 28  
    Ocena: 202
    Tak jak napisałem wcześniej,ten rozdzielacz dzieli sygnał na modem i na telewizję.Możesz wpiąć trójnik do TV na ten kabel który idzie do telewizora.Wydaje mi się,że będziesz zmuszony do położenia drugiego kabla do pokoju gzie masz modem i chcesz podpiąć drugi TV.
  • #11 6396237
    eternal22
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Quzziy napisał:
    No wiec pocztralem te tematy z linków nie znam sie zbytnio na tym jedyne czego sie dowiedzialem to to ze powinienem rozdzielic główny kabel tylko ze on juz jest jakos rozdzielony, porobie fotki

Wygląda to tak jak by głowny kabel był rozdzielony jakaś przejściówka na internet (ten ktory mam w pokoju ) i tv ktory jest w tamtym pokoju

Ten główny zostaw w spokoju. Dopiero za tą przejściówką możesz rozgałęzić ten kabel co idzie to TV. A tego od internetu też nie dotykaj :P
  • #12 6399834
    Quzziy
    Poziom 10  
    czyli bezpośrednio wtyczke od tv rozdzielic jeszcze na lcd ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem rozdzielenia sygnału telewizji kablowej i internetu w lokalu, gdzie jeden kabel jest podłączony do modemu, a użytkownik chce podłączyć dodatkowo telewizor LCD. Zalecane jest, aby nie dzielić sygnału idącego do modemu, lecz rozdzielić sygnał przeznaczony dla telewizora. Do tego celu można użyć rozdzielacza (splittera) CATV dostępnego w sklepach RTV/elektronicznych. Należy jednak pamiętać, że rozdzielenie sygnału może pogorszyć jakość obrazu, szczególnie w telewizorach LCD, które są bardziej wrażliwe na jakość sygnału niż kineskopowe. Wskazano również na konieczność stosowania odpowiednich elementów instalacyjnych, takich jak odgałęźniki i wysokiej jakości złącza oraz przewody, aby uniknąć zakłóceń i problemów z odbiorem. W przypadku istniejącej instalacji, gdzie kabel jest już częściowo rozdzielony na modem i telewizor w różnych pokojach, sugerowano rozgałęzienie sygnału dopiero za przejściówką do telewizora, a sygnał do modemu pozostawić bez zmian. W razie potrzeby można rozważyć położenie dodatkowego kabla do drugiego pokoju, gdzie ma być podłączony drugi telewizor LCD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA