logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres ciśnieniowy DeLONGHI BARM 390 - wyłącza RCD

burzuj1 04 Kwi 2009 23:44 16179 6
REKLAMA
  • #1 6375219
    burzuj1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Mam problem z tym ekspresem polegający na wybijaniu bezpiecznika.
    Wydaje mi sie ze to grzałka jest winna sprawdziłem ja miernikiem i pokazuje chyba cos ponad 30 ohm sprawdzałem tez czy przypadkiem nie ma przebicia pomiędzy stykami a obudowa spirali i nie ma.
    Po odłączeniu grzałki ekspres sie uruchamia pompka chodzi wszystko działa a po podpięciu czasem od razu a czasem po chwili wybija korki.
    Raz słyszałem jak grzałka sie włączyła (syczała) po włączeniu pompki i podaniu wody wywaliło bezpiecznik.
    Pytanie moje jest takie czy mam racje ze to wina grzałki ze jest spalona bo koszt nowej to 100zl i to raczej na zamówienie robiona.
  • REKLAMA
  • #2 6375404
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    Z tego co piszesz wynika że grzałka po podaniu wody ma przebicie do masy. Odłącz PE od grzałki (tylko w celach sprawdzenia). Jeżeli nie będzie wywalało to masz odpowiedz. Jak rozumiem wybija bezpiecznik różnicowoprądowy?
  • REKLAMA
  • #3 6375423
    burzuj1
    Poziom 11  
    tak wybija bezpiecznik. tylko nie wiem co to jest to PE?
    Z tego co czytałem to jest jakiś bezpiecznik termiczny czy cos takiego takie małe i wygląda jak rezystor podłączony szeregowo do obwodu z grzałką nie wiem czy o to ci chodzi, odłącze to i zobaczę jaki efekt będzie
  • REKLAMA
  • #4 6375437
    mkubol
    Poziom 25  
    Nie chodziło mi o zedny bezpiecznik wewnatrz expresu. ale skoro mówisz ze top ten wewnetrzyny podejrzewam że to termik grzałki. miałem kiedys podobny przypadek wymienilem tentermik ale nie pomogło dopiero potraktowanie grzałki odkamieniaczem przyniosło pożądany efekt.
  • REKLAMA
  • #5 6376697
    burzuj1
    Poziom 11  
    sam nie wiem co o tym myśleć zresztą zobacz na zdjęcia, grzałka jest jak nowa tylko martwi mnie to ciemniejsze miejsce na grzałce może to świadczy o jej spaleniu lub przebiciu albo cos jest źle podłączone w co wątpię bo nie majsterkowałem przy tym. po raz pierwszy bawię sie układem grzewczym

Grzałka
    Środek
  • #6 6379445
    mkubol
    Poziom 25  
    Oj u Ciebie jest trochę inna sprawa fajnie by było jak byś jeszcze zaznaczył który bezpiecznik wywala i to okablowanie dał na zdjęcie z takiego kąta żeby widać jak przewody są podłączone do włącznika. z tego co widzę to jeden z tych termików załącza elektro zawór.
  • #7 6391129
    burzuj1
    Poziom 11  
    Okazało sie że grzałka miała przebicie kupiłem nowa - dzisiaj przyszła i działa :)
    A z bezpiecznikiem nie zrozumieliśmy się wywalało w skrzynce.

Ogólnie jak wywala w ekspresach to zazwyczaj wina grzałki po od kamienieniu, jakieś szczeliny w grzałce czego miernikiem nie da sie sprawdzić. Jedynie podpiąć sama grzałkę i zobaczyć czy wybije bezpieczniki. Sprawdzałem na sucho bez zanurzenia w wodzie i nie wywaliło grzałka grzała po zanurzeniu wybija bezpiecznik.

Dzięki za zainteresowanie i pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył ekspresu ciśnieniowego DeLONGHI BARM 390, który wyłączał bezpiecznik różnicowoprądowy (RCD). Podejrzenie padło na grzałkę, która po podłączeniu powodowała wybijanie bezpiecznika, mimo że pomiary rezystancji (około 30 Ω) i izolacji względem obudowy nie wykazywały oczywistych uszkodzeń. Zalecano odłączenie przewodu ochronnego (PE) od grzałki w celu weryfikacji przebicia do masy. Dyskutowano również o termiku grzałki i możliwości odkamieniania jako rozwiązaniu. Ostatecznie okazało się, że grzałka miała ukryte przebicie, które nie było wykrywalne miernikiem, a jej wymiana na nową rozwiązała problem. Wskazano, że w ekspresach wyłączanie bezpiecznika często jest spowodowane uszkodzeniem grzałki, zwłaszcza po okresie eksploatacji i osadzaniu kamienia.
REKLAMA