logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto 95 - metaliczne stukanie i drżenie w tylnym zawieszeniu na nierównościach

karoligrz 05 Kwi 2009 21:59 7295 11
REKLAMA
  • #1 6378802
    karoligrz
    Poziom 10  
    Witam. Od jakiegoś tygodnia mam problem z samochodem. Z tyłu, przy większej prędkości i na nierównej drodze słychać ciężkie metaliczne stukanie i czuć wówczas drżenie pod stopami. Czy ktoś wie z czym może być problem????
  • REKLAMA
  • #2 6378903
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Witaj. Mogą to być łożyska na wahaczach. Tą usterkę przechodzi każde punto jedynka. Podjedź sobie na stację diagnostyki i na trzepakach się wszystko okaże.
  • REKLAMA
  • #3 6378928
    karoligrz
    Poziom 10  
    Dzieki. Planuje pod koniec tyg udac sie do mechanika. A czy to droga ustterka?? jaki koszt wymiany??? aha i czy bezpiecznie mozna jezdzic takim autem bo szczerze mowiac troche boje sie wyruszac w dalsza trase.
  • REKLAMA
  • #4 6379032
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    No wiesz, nie wiem jaki faktyczny jest stan tego zawieszenia(czy to faktycznie jest to, ale najprawdopodobnie tak) i co do bezpieczeństwa to nie odpowiem. Kosztów nie znam, ale nie każdy mechanik chce się tego podjąć. Powodzenia. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 6379066
    karoligrz
    Poziom 10  
    Sorki ze tak wierce ten temat :P ale dlaczego nie kazdy to zrobi??? czy to az tak skomplikowane??
  • #6 6379099
    misza50
    Poziom 16  
    Ocena: 78
    Witam
    Prawdopodobnie diagnoza kolegi jest słuszna, a co do kosztów to za kpl naprawczy na jedną stronę trzeba dać 60...80 zł, a robocizna w zależności ile śrub sie ukręci.
    Pozdrawiam
  • #7 6379106
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Może za bardzo postraszyłem... Ale gdy mój znajomy chciał to naprawić to paru mechaników marudziło. Ale myślę że będzie OK. Jedź na diagnostykę i sam zobaczysz co jest grane.
  • #8 6379220
    AREK_GDYNIA
    Poziom 18  
    Ocena: 88
    Stań z tylu samochodu i zobacz czy kola stoja prostopadle do nawierzchni ,czy tez sa rozjechane na boki. To widac golym okiem. Jezeli sa rozjechane ,to na 100% siedzą tuleje wahaczy. Mozesz tez stanac z boku auta i pociagnac do siebie za kolo.Przy wybitych tulejach wyczujesz luz. A z tą wymianą nie przesadzajmy ,nie jest tak zle. Zrobilem dwa Punciaki na kanale ,nie zdejmujac wahacza z auta a jedynie odkrecajac go. Musisz zakupic komplet naprawczy(sruba ,tuleja ,lozyska) ,przecinak w dlon i wydlubujesz pozostalosci lozysk z gniazda. Pozniej juz idzie "z gorki":) Zakladasz lozyska i po bólu.
  • #9 6379243
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6379345
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Znajomy- leniwy, he he. Ja bym sobie poradził. Pozdrawiam.
  • #11 6379363
    karoligrz
    Poziom 10  
    Dzieki AREK_GDYNIA, jutro spojrze na te kola, a co do osobistego grzebania to powiem ze mam 2 lewe rece...jak to zreszta na kobiete przystało :) Kompa sobie sama zrobie a jesli chodzi o auto to juz nie mam zielonego pojecia :P

No i mam nadz ze moj mechanik sie za to zabierze :)
  • #12 6379602
    robotech
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Cześć!!Wszyscy którzy wzieli tu głos maja racje co do prawdopodobnej usterki,lecz zapomnieli o jednym fakcie,w punto 1 w tylnym zawieszeniu czesta usterka są też poduszki metalowo-gumowe tylniej belki,dwie małe i dwie duże,jak bedziesz u mechanika lub na stacji niech sprawdza tez te elementy ,tez czesto sie to wybija ,nie zawadzi tez sprawszić stan amortyzatorów.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Fiat Punto z 1995 roku pojawiło się metaliczne stukanie i drżenie w tylnym zawieszeniu podczas jazdy po nierównościach z większą prędkością. Najczęstszą przyczyną jest zużycie łożysk w wahaczach tylnego zawieszenia, co jest typową usterką dla tego modelu. Diagnostyka na stacji kontroli pojazdów (tzw. "trzepak") pozwala potwierdzić luz w zawieszeniu. Koszt zestawu naprawczego na jedną stronę wynosi około 60-80 zł, a robocizna zależy od stopnia trudności i ewentualnych uszkodzeń śrub. Niektórzy mechanicy mogą unikać naprawy ze względu na skomplikowany dostęp lub ryzyko uszkodzeń podczas demontażu. Wymiana obejmuje komplet tulejek, łożysk i śrub, które można wymienić bez zdejmowania całego wahacza, stosując odpowiednie narzędzia. Dodatkowo warto sprawdzić stan poduszek metalowo-gumowych tylnej belki oraz amortyzatorów, gdyż również mogą powodować podobne objawy. Kontrola ustawienia kół tylnej osi (prostopadłość do nawierzchni) i wyczucie luzu podczas pociągania za koło to proste metody wstępnej diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA