logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o Pomoc - układ do wyzwalania lampy błyskowej

PavloFoto 09 Kwi 2009 21:24 1715 6
REKLAMA
  • #1 6394597
    PavloFoto
    Poziom 10  
    Witam czy jest ktoś z Warszawy co by mi to zrobił i jaki by był koszt?

http://the-art-of-light.blogspot.com/2008/04/high-speed-photography.html

Wiem ze nie jest to zbyt skaplikowane ale ja mam dwie lewe rece do lutowania.
    Dziekuje i Pozdrawiam
    pavlo(_at_)o2.pl

Przeniosłem z: Układy elektroniczne DIY pomysły, problemy
    /Faces/
  • REKLAMA
  • #2 6395171
    darkus12
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    chcesz to zrobic na mikrofonie? jak ma byc do aparatu to radze fotodiode, zreszta na elektrodzie jest moja konstrukcja o nazwie "dodadkowa lampa błyskowa" mozna zobaczyc i przemyslec :) pozdrawiam DARKUS
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 6396312
    darkus12
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1267016.html kup sobie dodatkowy aparat do siemensa tam juz masz gotowy cały mogół flesza, wystarczy tylko podac dac napiecie na baze tranzystora załanczającego układ i impuls do tyyrystora <chyba> aby wyzwolic lampe
  • REKLAMA
  • #5 6397045
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Chętnie podejmę ten temat. Mam duże doświadczenie w wyzwalaniu lamp.
    www.fotocela.com
  • #6 6398044
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    Witam.
    To jest link do naprawdę skutecznej konstrukcji - http://flashtrigger.50webs.com/trigger_pl.html
    Można ustalać czas opóźnienia - co jest przydatne .
    Można w ten sposób bez problemu robić ujęcia w różnych fazach " wpadania " do wody .
    Zrobiłem prościej na fotodiodzie - plus regulacja czasu opóźnienia .
    Ale obecnie wszystko " musi " być na procesorach .
    Pozdrawiam .
  • #7 6399712
    PavloFoto
    Poziom 10  
    Pukury - widziałem juz ten schemat ale uznałem ze będzie to trudne i drogie chyba że ktoś uważa inaczej to bardzo proszę o konkrety (tzn. jaki koszt).
    :arrow:
    August_ - interesują mnie konkrety - jaki koszt? jaki czas?
    :arrow:
    Jak ktoś nie chce pisać w temacie to proszę o informacje na PW lub mail pavlo(_at_)o2.pl
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy układu do wyzwalania lampy błyskowej na podstawie sygnału dźwiękowego, z wykorzystaniem mikrofonu. Autor poszukuje osoby z Warszawy, która wykona taki układ oraz informacji o kosztach realizacji. W dyskusji pojawiły się sugestie zastosowania fotodiody zamiast mikrofonu dla lepszej synchronizacji z aparatem oraz linki do gotowych konstrukcji i schematów, m.in. do układu z regulacją czasu opóźnienia wyzwalania, co jest przydatne w fotografii wysokich prędkości (np. rejestracja momentu uderzenia w wodę). Wskazano również na możliwość wykorzystania gotowych kostek synchronizacyjnych do lamp błyskowych oraz prostych układów z tranzystorami i tyrystorami do sterowania lampą. Jeden z uczestników dyskusji oferuje swoje doświadczenie w temacie wyzwalania lamp błyskowych. Autor prosi o konkretne informacje dotyczące kosztów i czasu realizacji projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA