logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić lodówkę i urządzenia 150W w Mercedes 308D z przetwornicą 12V/220V?

lucyferus23 13 Kwi 2009 23:41 3727 13
REKLAMA
  • #1 6411505
    lucyferus23
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam,
    Potrzebuje rady i informacji.
    Posiadam Mercedes'a 308D. Potrzebuje zasilić w nim na pace lodówkę i kilka innych mniejszych urządzeń. Całość nie przekracza 150W.
    Postanowiłem zasilić to poprzez przetwornicę 12V -/220V ~, nie jest to drogie rozwiązanie, ale przystwarza mi nie lada ból głowy.
    Mam w samochodzie akumulator 185Ah, dodam jeszcze, że samochód ma automatyczną skrzynie.

Powiedzcie mi moi drodzy:
    1. Jaki max. czas bez doładowania aku będzie wszystko chodziło?
    2. Czy zwykły alternator z w/w samochodu podoła?
    3. Jak się zachowuje cały układ w sytuacji, gdy alternator doładowywuje akumulator, a przetwornica pracuje na obciążeniu 150W (przetwornice chcę kupić 200W, aby mieć zapas)
    4. Jakie inne widzicie rozwiązania dla mnie?

Pozdrawiam i z góry dzięki
    Lucek
  • REKLAMA
  • #2 6411525
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6411538
    lucyferus23
    Poziom 14  
    Może jakieś konkrety?? Coś szerzej?
  • REKLAMA
  • #4 6411544
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6411552
    lucyferus23
    Poziom 14  
    No też tak właśnie myślałem, tylko jak to rozwiązać?
    Masz może jakiś schemat lub jakiś pomysł na złożenie takiego układu?
  • #6 6411586
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1529
    Co do przetwornicy i lodówki to możesz mieć problem lodówki nie chcą startować na przetwornicy ,na el. był temat poruszany więc nie będe go rozwijał. Co do układu możesz zastosować przekażnik sterowany z alternatora ew. diode dużej mocy do załączania drugiego akumulatora
  • REKLAMA
  • #7 6411591
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6411636
    lucyferus23
    Poziom 14  
    W sumie mam taką myśl, bo lodówka miła by na przetwornicy chodzić około 6h dziennie, później podłączałbym ją pod domem pod sieć.
    I teraz pytanie czy alternator doładowałby aku przy obciążeniu, gdyby silnik chodził cały czas?
    Chodzi o to, że nie wyłączałbym silnika lub silnik byłby wyłączony nie dłużej niż 10-15 min.
  • #9 6411821
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1529
    Trzy przetwornice i zgłoszony stan zwarcia,to miała być mała lodówka do przewozu leków moc około 100W i układ nie wystartował. Lodówka startuje pod obcążeniem i to jest prawdopodobnie problem.
  • REKLAMA
  • #10 6411830
    wacusek
    Poziom 10  
    ja szlyszalem,ze akumalatoruw nie trzeba ladowac bo przetwornice je laduja,wogule mozesz kupic prostownik i se ladowac na przetwornicy
  • #11 6411934
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 6411996
    lucyferus23
    Poziom 14  
    wacusek napisał:
    ja szlyszalem,ze akumalatoruw nie trzeba ladowac bo przetwornice je laduja,wogule mozesz kupic prostownik i se ladowac na przetwornicy

Jasne.
    Aku z którego przetwornica bierze i przerzuca z 12V-/220v~ - strata na przetworniku/ przetwornik zasila prostownik który znowu przerzuca napięcie z 220V~/12-14V- i ładuje aku oczywiście nie zapomnijmy o stratach.

Coś mi się ta twoja teoria sypie.

Wracając do wątku.
    Drodzy panowie oczekuje jakiegoś rozwiązania. Jakichś konkretów.
    Narazie wiem tylko tyle, że powinienem zastosować oddzielny aku do przetwornicy, ale nadal nie wiem jak to podłączyć i pospinać.
    Pomóżcie, bo muszę uruchomić na tym samochodzie lodówkę.
  • #13 6412035
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 814
    Jeżeli lodówka sprężarkowa, to przetwornica musi miedć spoory zapas mocy - prąd rozruchowy lodówki.. Silnik w sprężarce ma dodatkowe uzwojenie rozruchowe i potrafi przez nie szarpnąć nawet i 10x tyle.
    Nie jetem pewien jaką ma moc alternator na wolnych obrotach w tym mercu, ale powinno być ok.
    A co do układu to prosto: tak jak pisze elektrit, ten drugi akumulator był by odłączony od głównego gdy nie ma ładowania i dołączany do obwodu gdy silnik pracuje.
    Układ to najlepiej mały przekaźniczek na 12V (chodzi o to aby cewka miała możliwie dużą rezystancę) przypięty do kontrolki ładowania od strony alternatora i do masy. Jak się pojawia ładowanie to przekaźniczek się załącza i zasila duży przekaźnik który podłącza dodatkowy akumulator do instalacji.
  • #14 6412077
    lucyferus23
    Poziom 14  
    bartek_j mógłbyś mi rozrysować schemat i dobrać jakieś przekaźniki??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasilania lodówki i innych urządzeń o łącznej mocy do 150W w samochodzie Mercedes 308D za pomocą przetwornicy 12V/220V. Główne obawy dotyczą czasu pracy na akumulatorze 185Ah, wydajności alternatora oraz zachowania systemu podczas jednoczesnego ładowania i pracy przetwornicy pod obciążeniem. Jako sugerowane rozwiązanie zaproponowano instalację drugiego akumulatora w systemie zarządzania ładowaniem, podobnym do stosowanych w samochodach typu Sharan/Multivan. System ten polega na separacji akumulatora rozruchowego od akumulatora zasilającego urządzenia dodatkowe, z połączeniem obu akumulatorów w celu ładowania, gdy silnik pracuje (alternator generuje napięcie ładowania). Podkreślono, że lodówki sprężarkowe charakteryzują się wysokim prądem rozruchowym, co wymaga przetwornicy z odpowiednim zapasem mocy. Zaproponowano wykorzystanie układu przekaźników, w którym mały przekaźnik sterowany sygnałem z kontrolki ładowania załącza duży przekaźnik łączący drugi akumulator z instalacją pojazdu, umożliwiając jego ładowanie przez alternator.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA