logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uratować Matiza 2000 przed rdzą na dolnych krawędziach w Warszawie?

galante 18 Kwi 2009 17:38 2641 4
REKLAMA
  • #1 6429532
    galante
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    Mam od nowości Matiza rocznik 2000. Przejechane 100tyś. Stan auta mechanicznie dobry+, po przeglądzie.
    Problemem jest rdza na obu dolnych krawędziach pod drzwiami.
    Trochę zaniedbałem problem i w tej chwili chciałbym pilnie coś zrobić. Dzisiaj umyłem samochód i widzę duże połacie rdzy wzdłuż dolnych krawędzi
    Proszę napisać od czego zacząć.
    Mogę wstawić foto jeżeli to coś pomoże.
    Gdzie lub kto w Warszawie mógłby to obejrzeć i coś postanowić.
    Nie zamierzam zmieniać auta, bo jeżdżę w tej chwili bardzo mało, ale chciałbym jeszcze je ratować.
    Proszę też prognozować koszty.

Moderowany przez robokop:

Zbyt trudne do zrozumienia, czy tylko czytać się nie chciało?Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany .Kosz

• REKLAMA
  • #2 6429779
    pawelskobel
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Lekarstwem na to będzie dobry lakiernik, który dobrze zetrze warstwę rdzy a tam gdzie rdza przeszła na wylot to tylko wycięcie tych kawałków blachy i wspawanie nowej. Następne dobre zabezpieczenie całego podwozia.
  • REKLAMA
  • #3 6429997
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Zgadzam się z Przedmówcą.Przez Internet ciężko będzie to naprawić
  • REKLAMA
  • #4 6430750
    pawelskobel
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    A i jeżeli będziesz chciał dobrze zabezpieczyć podwozie to od dołu i pod wykładziną dywanową, ponieważ jeżeli rdza przeszła na wylot to będzie rdzewieć też od środka. Mam nadzieję że nie będzie tak drastycznie.
  • #5 6434798
    ranger7
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Jeżeli rdza wychodzi przy dolnych krawędziach drzwi na tzw. progach - to niestety jest to przypadłość Matizów. Druga zła wiadomość jest taka, że rdza w tym miejscu wychodzi od środka... Można powalczyć, ale trzeba zacząć od wewnętrznych powierzchni progów. Rozpylenie dobrego odrdzewiacza a potem jakiegoś środka do profili zamkniętych na jakiś czas załatwi sprawę. Potem trzeba wyczyścić to co "wyszło" na zewnątrz, odrdzewić, zaprawić dobrym podkładem antykorozyjnym i pomalować. Potem dobrze na spód progów nałożyć tzw. "baranka". Efekt wizualnie do zaakceptowania, trwałość - różnie, w zależności jak progi są skorodowane od środka.
REKLAMA