logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór platformy na tani i wydajny domowy serwer z Linuxem (OpenWRT)

andrzej121 20 Kwi 2009 21:12 1607 2
  • #1 6438046
    andrzej121
    Poziom 2  
    Zastanawiam się na budową małego domowego serwera a raczej uniwersalnej maszynki do udostępniania i pobierania plików p2p.
    Założeniem jest aby było relatywnie tanio i wydajnie.
    Najciekawsze z znalezionych rozwiązań to (które niekoniecznie są tanie):
    http://ubnt.com/products/rspro.php
    http://www.interprojekt.pl/koszykMagazynShow.aspx?f=MIKROTIK-ALIX
    http://www.marvell.com/products/embedded_processors/developer/kirkwood/sheevaplug.jsp
    ew jakaś płytka itx z procesorem VIA
    Serwer miałby pracować pod kontrolą linuxa (najprawdopodobniej openwrt)

Co stosujecie u siebie i co byście polecili ?

PS. można gdzieś kupić kontroler usb lub sata na karcie miniPCI
  • #2 6438210
    Bartek_Arabski
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Cytat:
    Zastanawiam się na budową małego domowego serwera a raczej uniwersalnej maszynki do udostępniania i pobierania plików p2p.
    Założeniem jest aby było relatywnie tanio i wydajnie.

Założenia prowadzą do "mieć ciastko i zjeść ciastko". Dlaczego? Ponieważ:

-maszynka do pobierania plików lub routingu może być mała - tylko że wtedy niekoniecznie będzie tania i może mieć problemy z wydajnością
    -maszynka do udostępniania plików może być tania i wydajna - tylko że wtedy nie będzie mała

Mój router jest bez wątpienia mały. Czy był tani? 100 komputer+100 karta+adapter (nie pamiętam ile). Ale na pewno nie byłby wydajny przy udostępnianiu plików. Powody:
    - nędzna wbudowana sieciówka - niby FastEthernet ale nie daje więcej jak 2-3MB/s. Jak dla mnie za mało, jeżeli chodzi o udostępnianie plików.
    - małe możliwości rozbudowy jeżeli chodzi o dyski
    - USB tylko 1.1

Z kolei serwer plików jest wydajny (wysyca FastEthernet bez problemu), ale nie jest mały. Tani w przypadku serwera plików to pojęcie względne. Jeżeli nie będziesz wliczał dysków to nawet za 50 zł możesz mieć komputer który będzie dobrze działał. Pierwsza wersja serwera plików to był zwykły Pentium3 - bez żadnych cudów.

Moja rada? Wykluczyć mały i wtedy reszta "zagra". Bez problemu można zrobić serwer plików, który przy okazji będzie pobierał dane z sieci. Mój obecny downloader to P3/450 i 128MB RAM. Niezbyt wiele. Taki komputer z powodzeniem poradzi sobie również z udostępnianiem plików. Mój serwer jest "silniejszy" ale z innych powodów :D

p.s. Routing pomijam, ponieważ wymaga tak niewiele że obciążenie będzie niezauważalne - oczywiście w domowej sieci.
  • #3 6473651
    Wlodzimierz Piotrowski
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Święta racja, albo wydajność albo cena inaczej się nie da. Jeśli potrzeba czegoś małego to skorzystaj z komputerów przemysłowych ceny od 900PLN do......
REKLAMA