logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór energooszczędnego sprzętu do routera LAN z dyskiem laptopowym

marcin w 28 Cze 2009 11:40 2863 13
REKLAMA
  • #1 6713162
    marcin w
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    Witam

Poszukuję energooszczędnego sprzętu do routera w sieci LAN. Nie musi być to sprzęt o dużych wymaganiach. Obecnie mam Intel PIII - 733 MHz + 256 MB RAM i jak najbardziej spełnia moje oczekiwania.

W przypadku nowego sprzętu mocno zastanawiam się czy nie warto kartę CF zastąpić dyskiem twardym z laptopa, w końcu dyski mają znacznie większą ilość cykli zapis / odczyt.

Co polecacie na takie rozwiązanie ??
  • REKLAMA
  • #2 6713535
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6713572
    yaiba
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Nowy sprzęt na pewno nie będzie tak energooszczędny jak stary.
    Dobrze by było, gdybyś określił jakie zadania ma wykonywać twój serwer (podział łącza, www, samba itp)

W większości przypadków tak jak piszesz ten sprzęt w zupełności wystarczy. Inwestować w nowy sprzęt, po to by więcej procent idle procesora było to nie ma sensu. Nowe procki to więcej MHz, więcej MHz więcej ciepła, większy wentyl, większy zaislacz, więcej prądu itp...
  • #4 6713603
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6713604
    marcin w
    Poziom 22  
    Ogólnie sprzęt pełni głównie funkcję routera, dla statystyk uruchomiłem na nim WWW. Gdyby nie to że ten sprzęt jest przy okazji centralą PBX (asterisk) pomyślałbym o mikrotiku lub innym gotowym rozwiązaniu.

Można by się nad ALIX-em zastanowić, lecz wydaje mi się że nie do końca wszystko na nim uruchomię.

Co do energooszczędności, czy współczesne rozwiązania takie jak ALIX są tak energochłonne ?? Nie myślę tu oczywiście o rozwiązaniach stosowanych w komputerach stacjonarnych.
  • #6 6713713
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 6713721
    marcin w
    Poziom 22  
    Nie, obecnie nie mam UPS-a - choć zaczynam się zastanawiać przy obecnych codziennych zanikach zasilania. Zależy mi na działającym, energooszczędnym i przede wszystkim cichym rozwiązaniu.
  • #8 6813748
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam
    Co do modernizacji sprzętu pod kątem wydajności - mnie stary admin uczył "gdy wartości 'load' podane w wyniku komendy uptime przekroczą wartość 1, należy myśleć o lepszym procesorze (nowszym sprzęcie)" ;)
    Co do oszczędniejszych (niż stacjonarny komputer) rozwiązań, to możesz pomyśleć nad kadłubkiem laptopa (bez matrycy albo z uszkodzoną) - zalety: pobór mocy max jakieś 50VA, znacznie mniejsze gabaryty, niż stacjonarnej skrzyni, zasilanie buforowe niejako "przy okazji" (z jego baterii). Co do długości pracy nie ma żadnej różnicy między nim a stacjonarnym, no, może tylko tyle, że w kadłubku jest mało miejsca i szybciej się układ chłodzenia może kurzem zapchać - częstsze przestoje konserwacyjne.
    Ogólnie, mimo, że części do laptopa są droższe, niż do stacjonarnego, i tak chyba wyszłoby to taniej, niż specjalizowany, miniaturowy i energooszczędny komputer.
    Pozdrawiam
  • #9 6814347
    marcin w
    Poziom 22  
    SaraniS napisał:
    Witam
    Co do modernizacji sprzętu pod kątem wydajności - mnie stary admin uczył "gdy wartości 'load' podane w wyniku komendy uptime przekroczą wartość 1, należy myśleć o lepszym procesorze (nowszym sprzęcie)" ;)

No to mi jeszcze dużo do tego brakuje

load average: 0.32, 0.36, 0.31

Tylko zastanawiam się czy nie znalazłbym współczesnej, bardziej energooszczędnej, i przedewszystkim cichej platformy. Tu też liczę się z tym, że sprzęt jest już wiekowy, nie jest to sprzęt serwerowy lecz do zastosowań w typowych stacjach roboczych - teraz jest duże ryzyko rychłej awarii któregoś z podzespołów, a szczególnie boję się o zasilacz.

Cóż, w końcy ten sprzęt ma już troszkę ponad 10 lat, od trzech lat pracuje 24 h/dobę, 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku.
  • #10 6815283
    alvaro99
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Dodał bym jeszcze do tego co powiedział koega SaraniS, że latopy z procesorem Intel Centrino (i lepsze) mają mobilne procesory - to by mogło by zasadniczo wpłynać na ową oszczędność energii.
  • #11 6815380
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Ja jeszcze dodam, że do niedawna przez 3 lata miałem jako serwer laptopa Toshiba Satellite 440CDT - P133, 32MiB RAM (o ile dobrze pamiętam) - usługi na nim to NFS + Samba (zdublowany dostęp do tych samych zasobów; dysk zewnętrzny 3,5 cala po USB), Apache, odtwarzacz mp3, a także "bawiłem się" z DNS cache, itp.
    W momencie, jak słuchałem muzyki a ktoś wszedł na stronę postawioną na nim, to muzyka mi się "cięła" :D
    Zmieniłem teraz na stacjonarny duron 850MHz/ 256MIB RAM, ale przez ostatnie zaniki napięcia jestem zmuszony rozglądać się za UPS-em (albo właśnie zbliżonym parametrami do stacjonarnego, kadłubkiem laptopa).
  • REKLAMA
  • #12 6826260
    manyal1
    Poziom 12  
    Podobny problem ale bez asteriska rozwiązałem na routerze Multilink. Router, serwer www, poczty i plików w jednym dla 40 userów z łączem WAN 10Mbit.
    Proponuję do przetestowania na okres np. 2 tyg. wypożyczyć router MultiLink2 MAX z Goramo w obudowie Rack 19" 1U z wbudowanym dyskiem SSD np. 32GB na którym można postawić zwykłego Debiana (little endian). Procesor ma wprawdzie 533MHz, ale to IXP425 XScale i MHz trudno się przelicza na procesory '86.
    W każdym razie z pamięcią 256MHz powinien się sprawować nie gorzej od starego PIII, a zużycie prądu na poziomie 8W. Pozostaje tylko kwestia sprawdzenia jak będzie chodził Asterisk.

Pozdrawiam.
  • #13 6866097
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    yaiba napisał:
    Nowe procki to więcej MHz, więcej MHz więcej ciepła, większy wentyl, większy zaislacz, więcej prądu itp...
    Nie tylko, trzeba najpierw określić do czego to będzie potrzebne. Nowe procki to nie tylko MHz, ale nowe chipsety i nowe rozwiązania wewnątrz procesora
    - obsługa kart 1GbE,
    - dodatkowe sloty PCIe do kart GbE lub szybkich kontrolerów RAID
    - szybkie magistrale
    - obsługa wielu dysków SATA
    - wirtualizacja procesorów (mniejsze obciążenie procesora przez wirtualne maszyny)
    - obsługa pamięci w GB (przydatne do wirtualizacji)
    I wtedy taki komputer nazywa się serwerem, musisz na początek określić co jest priorytetem i co ma działać.
  • #14 6866481
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Szymon Tarnowski napisał:
    yaiba napisał:
    Nowe procki to więcej MHz, więcej MHz więcej ciepła, większy wentyl, większy zaislacz, więcej prądu itp...
    Nie tylko, trzeba najpierw określić do czego to będzie potrzebne. Nowe procki to nie tylko MHz, ale nowe chipsety i nowe rozwiązania wewnątrz procesora
    - obsługa kart 1GbE,
    - dodatkowe sloty PCIe do kart GbE lub szybkich kontrolerów RAID
    - szybkie magistrale
    - obsługa wielu dysków SATA
    - wirtualizacja procesorów (mniejsze obciążenie procesora przez wirtualne maszyny)
    - obsługa pamięci w GB (przydatne do wirtualizacji)
    I wtedy taki komputer nazywa się serwerem, musisz na początek określić co jest priorytetem i co ma działać.

A czytać umiesz?

marcin w napisał:
    Poszukuję energooszczędnego sprzętu do routera w sieci LAN. Nie musi być to sprzęt o dużych wymaganiach.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru energooszczędnego sprzętu do routera LAN z dyskiem laptopowym zamiast karty CF, ze względu na większą trwałość dysków twardych. Obecny sprzęt to Intel Pentium III 733 MHz z 256 MB RAM, który spełnia wymagania, ale jest już przestarzały i potencjalnie awaryjny, zwłaszcza zasilacz. Rozważane są alternatywy takie jak platformy ALIX, gotowe routery Mikrotik, czy kadłubki laptopów z mobilnymi procesorami Intel Centrino, które cechują się niskim poborem mocy i cichą pracą. Wskazano, że nowoczesne procesory oferują dodatkowe funkcje jak obsługa kart 1 GbE, PCIe, SATA, wirtualizację i większą pamięć, co może być istotne przy rozbudowie serwera. Propozycją jest także router Multilink2 MAX z procesorem IXP425 XScale 533 MHz i dyskiem SSD 32 GB, zużywający około 8 W, który może zastąpić obecny sprzęt i obsłużyć Asteriska. Zwrócono uwagę na konieczność określenia priorytetów i funkcji serwera (router, PBX, WWW, Samba) przed wyborem sprzętu. Dyskusja podkreśla kompromis między energooszczędnością, wydajnością i niezawodnością w kontekście ciągłej pracy 24/7.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA