Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Technik Elektryk - Faber CK
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podgrzewacz przepływowy Siemens-jak podłączyć wodę?

rafalw11 21 Kwi 2009 21:39 11688 25
  • #1 21 Kwi 2009 21:39
    rafalw11
    Poziom 13  

    Witam,
    mam pytanie na temat podłączenia podgrzewacza Siemens.
    Podgrzewacz nie jest podłączony do wody, tylko są wyprowadzone rurki na zewnatrz. Z której strony powinien być podłączony do zimnej wody z prawej czy lewej? Poniżej zdjęcie podgrzewacza.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.

    4 25
  • Technik Elektryk - Faber CK
  • Pomocny post
    #2 21 Kwi 2009 21:43
    kaczmarj
    Poziom 23  

    Zimna woda z prawej koło przełącznika zakresu. Gorąca wychodzi z lewej

    0
  • #3 21 Kwi 2009 22:37
    rafalw11
    Poziom 13  

    Dzięki za podpowiedź,jeśli z prawej zimna woda to tak podłączę.Wstawię jeszcze filtr do wody skośny aby lepszy mieć dostęp do obsługi.Pozdrawiam

    1
  • #4 21 Kwi 2009 22:40
    kaczmarj
    Poziom 23  

    Już masz filtr w podgrzewaczu. To jest taki duży wkręt od spodu w kolanku na przyłączeniu zimnej wody.

    I tak jak patrze to zasilanie elektryczne jest chyba nie bardzo są te przewody.
    Napisz jakie to przekroje i jaka moc podgrzewacza.

    0
  • #5 22 Kwi 2009 21:56
    rafalw11
    Poziom 13  

    Po stronie wodnej mam zrobione tak wspomniano wyżej.Wstawiłem dodatkowo fitr skośny bo często są przerwy wody .Wtedy dużo zanieczyszczepłynie w wodzie płynie i oczywiście lepszy dostęp jest do niego.Instalacją elektryczną wykonał elektryk i jest wszystko wporządku.
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

    2
  • #6 12 Maj 2009 16:49
    simlockWAWAplTL
    Poziom 11  

    Panowie. kupiłem chiński prysznic w masażem i deszczownicą. jaki podgrzewacz mam dobrać? nie wiem jakiej mocy...

    1
  • Technik Elektryk - Faber CK
  • #7 12 Maj 2009 17:14
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Jaka ilość wody potrzebna jest do "napędu" tego czegoś?
    Z reguły przepływowe gazowe, mają ok 11-14 l/min przy mocy 19-23 kW i delta T - 25 stopni C

    0
  • #8 12 Maj 2009 17:26
    simlockWAWAplTL
    Poziom 11  

    no wlasnie nie wiem ile... może będzie w jakiejś instrukcji...
    tylko, że ja chcę na prąd, a nie gaz...

    1
  • #9 12 Maj 2009 17:33
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    WOW, a masz tyle mocy zamówionej i odpowiednią instalację??? Trzeba też coś około 21-24 kW "siły"

    0
  • #10 12 Maj 2009 17:36
    simlockWAWAplTL
    Poziom 11  

    kiedyś miałem hydrofor i tam mogę się podłączyć. zupełnie się na tym nie znam... czyli taki podgrzewacz 21kw da radę?
    podobno 5kw wystarczy na jedno ujście, tylko nie wiem, czy ten mocno sikający prysznic też liczyć jako 5... bo tak na umywalkę i prysznic by wystarczył podgrzewacz 6kw, oczywiście jeśli nie używałbym prysznica i umywalki jednocześnie. dobrze rozumiem?

    0
  • #11 12 Maj 2009 20:31
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    No coś mniej więcej łapiesz.
    Jednak hydrofor miał moc ok 1,5 kW, więc nieco (duuuuuuuużo) mniej niż teraz potrzebujesz

    0
  • #12 12 Maj 2009 21:45
    kaczmarj
    Poziom 23  

    Proponuję 21 KW. Wydajność max 12 litrów na minutę. Jest to średni przepływ przez kran przy ciśnieniu ok 3 atm. w instalacji. Są to wartości przybliżone.

    1
  • #13 13 Maj 2009 09:48
    simlockWAWAplTL
    Poziom 11  

    o kurcze, a jak zamontuję 21 i się okaże, że mam mniejszy przydział mocy, to co może się stać?

    2
  • #14 13 Maj 2009 12:54
    kaczmarj
    Poziom 23  

    Jak masz mniejszy przydział mocy, to oznacza że zabezpieczenie główne jest za małe do takiego odbioru. Bezpieczniki jakie są wymagane do takiego podgrzewacza to 3x32A

    0
  • #15 13 Maj 2009 13:17
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    32 A może być nieco za mało. Zalecane jest 40 A.
    Ale to tylko na podgrzewacz. Dla całego domu niestety, jeszcze więcej.

    0
  • #16 13 Maj 2009 13:25
    kaczmarj
    Poziom 23  

    21 KW rezystancyjne nie wymaga zapasu w zabezpieczeniu. W kilku miejscach chodzi na C32A i nie ma problemu.

    0
  • #17 13 Maj 2009 13:35
    simlockWAWAplTL
    Poziom 11  

    czyli mogę zamontować 21 i nic się nie stanie?

    0
  • #18 13 Maj 2009 13:41
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    W kilku miejscach chodzi, jednak zalecane przez producentów, jest 40 A
    Patrz np. KOSPEL
    Zresztą i tak musi to podłączyć i uruchomić uprawniony elektryk, zatem to on dobierze odpowiednie zabezpieczenie

    Dodano po 4 [minuty]:

    A jakie masz przewody na instalacji ?
    Powinny być min. 4 kwadrat, ale lepiej 6 kwadrat.
    Jeżeli masz to wszystko, wystąp do zakładu energetycznego o zwiększenie mocy. Musisz jednak liczyć się z wyższymi opłatami

    0
  • #19 13 Maj 2009 13:43
    kaczmarj
    Poziom 23  

    Siemens podaje minimum C3x32A dla 21 KW podgrzewacza. Sam zresztą mam taki już jakieś 15 lat i nigdy nie było problemu z takim zabezpieczeniem.

    1
  • #20 13 Maj 2009 15:06
    simlockWAWAplTL
    Poziom 11  

    ojciec mówi, że montował 2 kwadrat

    0
  • #21 13 Maj 2009 15:12
    kaczmarj
    Poziom 23  

    Jak już to 2,5 masz zamontowane. Tak jak wyżej napisano potrzeba minimum 4x4 mm kw. (oczywiście miedź)

    0
  • #22 13 Maj 2009 15:20
    simlockWAWAplTL
    Poziom 11  

    no w miedzi. czyli po podłączeniu na takim spali kabel?

    0
  • #23 13 Maj 2009 15:24
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    spali

    0
  • #24 13 Maj 2009 15:33
    simlockWAWAplTL
    Poziom 11  

    czyli mam wymienić kabel i powinno być dobrze?

    0
  • #25 13 Maj 2009 16:13
    kaczmarj
    Poziom 23  

    Nie tylko kabel, ale dostosować całe przyłącze. Zapewne na miejscu określi zakres prac kumaty elektryk z papierami.

    0
  • #26 13 Maj 2009 16:36
    simlockWAWAplTL
    Poziom 11  

    oki. dziękuję bardzo

    0