logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podnieść napięcie z 18V do 24V za pomocą kondensatorów

Waluś90 23 Kwi 2009 00:22 10120 11
REKLAMA
  • #1 6446465
    Waluś90
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 13
    Witam. Mam dosyć dziwny problem. Chciałbym podnieść napięcie (prąd stały) z 18V do 24V za pomocą układu kondensatorów, jest mi to niezbędne do mojego projektu. Zaznaczam, że jest to prąd stały o napięciu 18V. Dotychczas moje próby podwyższenia napięcia zaowocowały jego spadkiem. Więc proszę o pomoc. Za wskazówki z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6446682
    Alfax
    Poziom 28  
    Ocena: 134
    Witam
    Gdyby to było zmienne napięcie, można by je podnosić z użyciem powielacza, ale w przypadku stałego - tylko przetwornica step-up. Z kondensatorami nic nie zwojujesz.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 6447870
    Waluś90
    Warunkowo odblokowany
    A czy ta przetwornica step-up jest w budowie prosta dla początkującego elektroamatora z podstawową wiedzą. Może jakiś schemacik prosty. Mam 18V akumulator jakiś ruski, którym oświetlam pawilon ogrodowy halogenem na 24V i światło jest bardzo słabe, a halogen na 12V szybko się przepala (1 godzina). P.S. nie mam wyjścia i muszę urzywać halogenu, a takich na 18V nie moge dostać.
  • Pomocny post
    #5 6447969
    Qwet
    Poziom 33  
    Ocena: 180
    Przy pomocy kondensatorów można podnosić napięcie tylko krotność całkowitą (pomijając spadki napięcia), nie da się bezpośrednio z 18V zrobić 24V. Można jedynie wygenerować 36V, a potem obniżyć to do 24V przy pomocy stabilizatora liniowego np. 7824.

Kiedyś zrobiłem podwajacz napięcia na NE555.
    Podnieść napięcie z 18V do 24V za pomocą kondensatorów

Kondensatory przy NE555 daj na 25V, a na wyjściu na 35..50V. W miejsce +5V podaj +18V i powinno działać. Wydajność prądowa to jakieś 100mA, ale można powiększyć. Za powielaczem daj 7824 i masz stabilne napięcie +24V ;)

Dodano po 2 [minuty]:

Dopiero teraz przeczytałem że ma to być do halogenu. W takim razie mój układ możesz od razu sobie odpuścić. Tutaj ze względu na wydajność i sprawność potrzebna jest przetwornica indukcyjna.
  • #6 6448095
    Waluś90
    Warunkowo odblokowany
    Przetwornica indukcyjna i induktor to jest to samo urządzenie? Bo jeśli tak to w tym induktorze szybko złużyma się przerywacz, więc odpada.
    Dlaczego ten schemat się nie nadaje do zasilenia halogenu, za małe natężenie (100mA) czy co?

Żarówka będzie słabo świeciła?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 6448273
    Qwet
    Poziom 33  
    Ocena: 180
    Przede wszystkim wydajność prądowa to tylko 100mA. Można podnieść ją najwyżej do 0,5A, ale halogen bierze kilka amperów...
    Potem pozostaje jeszcze paskudna sprawność - ledwo 60-65%, co oznacza że 1/3 energii będzie tracona na ciepło.

Przetwornica indukcyjna jest sterowana przy pomocy tranzystorów. Skąd pomysł, że stosuje się przerywacze? :D
  • #8 6448991
    Waluś90
    Warunkowo odblokowany
    Takie tam kiedyś na projekt z fizyki induktory budowałem w którymi podnosiłem napięcie z akumulatorków i był tam element o nazwie przerywacz (szybko ulegał zniszczeniu). Ale to już inna historia. Teraz wpadłem na pewien pomysł. Mianowicie posiadam halogen, który w rzeczywistości wcale nim nie jest, ponieważ zamiast standardowej lampy halogenowej ma diody LED i jak ulał pasuje w moim pawilonie, niestety świeci przy napięciu 24V, na 18V ani praży.
    Jeśli się myle to mnie poprawcie, ale w diodach LED jest o wiele mniejsza strata energii w postaci ciepła i LED biorą bardzo mało amperów. Jak myślicie nadają się? Dziękuje Qwet za fachowe podejście do sprawy.
  • Pomocny post
    #9 6449782
    bartek0518
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    No do tego układu można dać 5 diod albo przy podniesieniu wydajności prądowej do 25 max. Jedną diodę zasila się prądem mniej więcej 20mA.

Pozdrawiam.
  • #10 6450000
    Waluś90
    Warunkowo odblokowany
    Dzięki wszystkim za posty. Jutro napiszę czy wszystko działa jak należy.:D
  • #12 6452323
    Waluś90
    Warunkowo odblokowany
    Już złożyłem schemat Qwet'a i działa, więc już nic nie konbinuje, bo Mature niedługo pisze i czasu brak na cackanie się z taką pierdołą, a miło jest pouczyć się wieczorkiem w ogrodzie. Wszystko jest gitara.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu podwyższenia napięcia stałego z 18V do 24V w celu zasilenia lampy, pierwotnie myślanej jako halogenowa, a następnie okazało się, że jest to lampa LED 24V. Początkowo pytano o możliwość zastosowania kondensatorów do podniesienia napięcia, jednak wyjaśniono, że do tego celu służą przetwornice step-up. Zaproponowano prosty układ powielacza napięcia na bazie NE555, który jednak w oryginalnej formie ma niską wydajność prądową (do 100mA, z możliwością rozszerzenia do 0.5A) i sprawność (60-65%), co czyni go nieodpowiednim dla żarówki halogenowej pobierającej wysoki prąd. Dla lampy LED, charakteryzującej się niskim poborem prądu (ok. 20mA na diodę), prosty powielacz napięcia na NE555 okazał się wystarczającym rozwiązaniem, umożliwiającym zasilanie kilku do kilkunastu diod LED. Wskazano również na inne, bardziej wydajne rozwiązania przetwornic impulsowych (indukcyjnych) sterowanych tranzystorami, odpowiednie do większych obciążeń, np. przetwornicę dwufazową do laptopa o mocy 80W. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że zbudowany układ na NE555 działa dla jego potrzeb z lampą LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA