logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Master 2.5 dci gaśnie przy obciążeniu i świeci kontrolka STOP

szymekk 23 Kwi 2009 20:14 26909 14
REKLAMA
  • #1 6449056
    szymekk
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    witam, mam problem z masterem, mianowicie przy obciazeniu silnika tzn duzy bieg a male obroty gasnie i swieci sie kontrolka STOP, ponowne odpalenie i jedziemy dalej. podlaczalem go do kompa i bledow nie widzi, moze ktos mial taki sam problem, dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 6449119
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1576
    PARAMETRY PRACY są równie ważne jak błędy czyli odczyt parametrów rzeczywistych w momencie wystąpienia problemu
  • #3 6452759
    szymekk
    Poziom 10  
    a jak moge sprawdzic te parametry?
  • REKLAMA
  • #4 6453359
    jurekk55
    Poziom 36  
    Jazda z CLIPEM na pokładzie
  • #5 6454260
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1081
    sprawdź okablowanie silnika, kiedyś miałem podobny przypadek kable zwierały.
  • #6 6455873
    szymekk
    Poziom 10  
    wymienilem filtr paliwa i poki co sie poprawilo, zobacze na jak dlugo
  • REKLAMA
  • #7 8433019
    marcinc5
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam Ja mam taki sam problem .wymieniłem Egr z przepustnicą ,sprawdzałem wtryski ,przepływke i dalej to samo dodaje gazu i zapala się kontrolka stop i gaśnie.
  • REKLAMA
  • #8 8434332
    jurekk55
    Poziom 36  
    marcinc5 napisał:
    Witam Ja mam taki sam problem .wymieniłem Egr z przepustnicą ,sprawdzałem wtryski ,przepływke i dalej to samo dodaje gazu i zapala się kontrolka stop i gaśnie.

A co z ciśnieniem paliwa i jego regulacją?Jak sprawdzałeś wtryski?
  • #9 8437824
    szymekk
    Poziom 10  
    Witam, podlaczylem do kompa i bład P1882-odchylenia cisnienia paliwa, wymienilem czujnik cisnienia na pompie i pomoglo, tzn nie gasnie ale jest mułowaty! czujnik dzialal przez 2 miesiace i znowu to samo, wymienie filtr paliwa i zobaczymy czy cos sie poprawi
  • #10 8438425
    BOGAS07
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    witam. u mnie to samo raz jedzie raz gasnie. aby sprawdzic wtryski trzeba zdjąc z nich wezyki przelewowe i zalozyc przezroczyste najlepiej pasuja fi 10mm w srodku. odpalic silnik i zobaczyc czy wszystkie 4 napelniaja sie powoli i w miare rowno. jezeli jeden szaleje i podnosi sie szybko to znaczy ze jego zywot sie konczy. tak samo z przelewem na listwie. od 2 dni sledzilem wszystkie wpisy na forach donosnie gasniecia 2.5dci i wiekszosc ma problem ze spadkiem cisnienia na listwie. u mnie rozebralem regulator cisnienia na pompie wysokiego cisnienia i przedmuchalem powietrzem. sprawdzilem czy dziala podlaczajac go do prostownika i jest ok ale gdy podlacze go do instalacji w aucie to nie pracuje juz tak fajnie. buczy i nie domyka sie jak powinien. odnalazlem jego przekaznik zamienilem z innym bo tam wszystkie sa takie same i dalej ten problem z buczeniem. odnosze wrazenie ze napiecie na ten elektromagnes jest za niskie i nie zamyka sie do konca co powoduje spadek cisnienia paliwa ktore zamiast na listwe ucieka do powrotu. jak to sprawdzic czy napiecie jest ok . czy w waszych silnikach te elektromagnesy tez buczą a jak sie go dotknie to drżą?

Dodano po 33 [minuty]:

witam raz jescze. teraz znalazlem to:
    "Pomiędzy grodzią i akumulatorem,w plastikowej obudowie znajdziesz kostki łączące wiązkę silnika z resztą pojazdu bardzo wrażliwe miejsce na wilgoć,często wskutek mycia silnika.Kontrola konektor po konektorze wskazana."
    jutro tam zagladne to moze byc strzal w 10
  • #11 8442073
    bartuświelki
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    kolego sprawdź wtryski na przelewach jak są OK to wymień zasobnik ( listwę, w niej znajduje się regulator ciśnienia pewnie szwankuje )
  • #12 8442432
    BOGAS07
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    zawor na listwie jest sprawny. po moim przegladzie wszystkich mozliwych usterek i braku diagnozy od dwoch dni auto smiga jak trzeba. ciekawe na jak dlugo :)
  • #13 9192438
    irowicz
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    pewnie się spuźniłem ;-),
    miałem to samo - wymiana regulatora ciscienia na pąpie i po problemie
  • #14 10011133
    neon107
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam! Koledzy mam podobny problem. Zauważyłem ze jak jadę na 5 i 6 biegu powiedzmy przy rozpędzaniu na tych biegach samochód gaśnie zapala się STOP i SERV po takiej sytuacji samochód od razu bez problemu zapala jedzie dalej i za chwile znowu ta sama sytuacja i tak kilka razy. Później jedzie normalnie. Wpięcie kompa pokazało czujnik doładowania powietrza i czujnik położenia wału. moje pytanie czy to faktycznie może być przez któryś z tych czujników?
  • #15 10011218
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    osciloskop wpiety w CKP prawde ci powie

Podsumowanie tematu

✨ Problem gaśnięcia silnika Renault Master 2.5 dci pod obciążeniem (wysoki bieg, niskie obroty) oraz sygnalizacja kontrolką STOP. Po restarcie problem ustępuje na krótko. Wstępna diagnostyka komputerowa początkowo nie wykazała błędów. Zalecono sprawdzenie parametrów pracy w momencie wystąpienia usterki (np. narzędziem diagnostycznym CLIP) oraz kontrolę okablowania silnika. Wymiana filtra paliwa przyniosła jednemu z użytkowników tymczasową poprawę. W dalszej dyskusji, w tym na podstawie błędu P1882 (odchylenie ciśnienia paliwa), jako główną przyczynę wskazywano problemy z ciśnieniem paliwa, w szczególności usterkę czujnika ciśnienia na pompie wysokiego ciśnienia lub regulatora ciśnienia na listwie wtryskowej. Sugerowano test przelewów wtryskiwaczy oraz sprawdzenie regulatora ciśnienia. Podobne objawy mogą być wywołane przez uszkodzenie czujnika doładowania powietrza lub czujnika położenia wału (CKP), którego diagnostykę można przeprowadzić oscyloskopem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA