logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mondeo 95 2.0 Zetec - Dławienie silnika na niskich obrotach po rozgrzaniu

wiktor008 24 Kwi 2009 20:47 2577 6
REKLAMA
  • #1 6452975
    wiktor008
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1
    WITAM..

Jest taki problem, silnik ogólnie ładnie utrzymany (przebieg 220tys) Zadnych wycieków ani tym podobnych historii, ładnie zbiera się na obroty i w ogóle ale gdy się rozgrzeje i zejdzie z automatycznego ssania z 1200 obrotów na tych ok. 900 - 1000 - to po delikatnych dotknięciu gazu (czyli w zakresie dolnych obrotów tak do 1300) silnik zamiast napierać obortów poprostu gaśnie - Dławi się i jeśli nie puści się pedału gazu to zaczyna gasnąć - gdy wciśnie się go energiczniej tak by przeskoczyć ten dolny zakres i od razu podbić na np 1700 - to jest ok i ciągnie do czerwonej krechy bez zająknięcia ale w dolnym zakresie nie chce pracować - Co to może być? proszę o odpowiedź (bo chciałem kupić to auto ale teraz się waham). Silnik o którym mowa to 2.0 16V Zetec...
    Błagam o jakąś odpowiedź co może być przyczyną dławienia się silnika na niskich obrotach - (to oczywiście na posotoju na biegu jałowym), i na ile może być to kłopotliwe w przyszłość, ew. co trzeba by sprawdzić lub wymienić..?
  • REKLAMA
  • #2 6453010
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2126
    Szukaj nieszczelności w układzie dolotowym ( sprawdź wszystkie rury, kompensator drgań, komorę nad przepustnica, odmę itp). A sa jakieś błędy w ECU?
  • REKLAMA
  • #3 6453043
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 898
    Hmm warto byłoby przeczyścić kanał w przepustnicy od biegu jałowego (często zasyfiony).
  • REKLAMA
  • #4 6453053
    wiktor008
    Użytkownik obserwowany
    nie wiem nic o błędach ECU bo nie były robione.. ten samochód jest na sprzedaż a ja miałem zamiar go kupić.. ale teraz już nie wiem.. boję się by nie okazało się to coś poważnego..
  • #5 6453097
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3927
    Wypnij przepływomierz i spróbuj czy dalej jest usterka
  • REKLAMA
  • #6 6457356
    wiktor008
    Użytkownik obserwowany
    jak mam to zrobic "wypiąć" bo nie wiem.. i co potem..?
  • #7 6457423
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 898
    Wypnij i rób tak, jakbyś normalnie eksploatował auto i zobacz czy jest OK.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu dławienia się i gaśnięcia silnika w samochodzie Ford Mondeo 2.0 Zetec z 1995 roku, występującego na niskich obrotach (900-1300 RPM) po rozgrzaniu. Jako potencjalne przyczyny problemu wskazano nieszczelności w układzie dolotowym (rury, kompensator drgań, komora nad przepustnicą, odma), zasyfiony kanał biegu jałowego w przepustnicy oraz możliwą usterkę przepływomierza. Sugerowane działania diagnostyczne obejmują sprawdzenie szczelności dolotu, czyszczenie przepustnicy, odczyt błędów ECU oraz testowanie po odłączeniu przepływomierza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA