logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu przetwornicy DC/DC 60V na 12-24V, 10A do zasilania robota

uncledeath 25 Kwi 2009 17:01 8487 12
REKLAMA
  • #1 6455695
    uncledeath
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam

Uczestniczę w sporym projekcie i napotkałem na problem z zasilaniem elektroniki. Projekt zawiera komputer z zasilaczem PICO który pracuje z napięciami 9-28V oraz elektronikę sterującą zasilaną przez malutkie przetwornice na lm2576 których napięcie maksymalne kończy się na ok. 45V. Do zasilania całego osprzętu (robota) służą 4 akumulatory żelowe o napięciu 12V co przy pełnym naładowaniu (licząc nawet 15V na akumulator) podchodzi pod 60V. Udało mi się znaleźć w jednej firmie gotową przetwornicę 60>12, ale po rozmowie z działem technicznym okazało się, że 55V to jej faktyczny max. Poszukuję schematów takich przetwornic, które będą pracowały z napięciem 60V a na wyjściu dostarczą cokolwiek pomiędzy 12 a 24V przy natężeniu ok. 10A. Szukałem na elektrodzie pod różnymi hasłami, ale dla przetwornicy ilość wyników wyszukiwania jest na tyle duża że łatwo przeoczyć niektóre wyniki.
  • REKLAMA
  • #2 6455736
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Nie wiem jak masz wszystko podłączone, ale najlepszym wyborem w przypadku 4 akumulatorów byłoby podłączenie po 2 aku szeregowo i potem te komplety równolegle. Uzyskalibyśmy 24 V, a to już łatwiej przetworzyć.
  • REKLAMA
  • #3 6455864
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    -> uncledeath

Przy takim przetwarzaniu najprościej byłoby zrobić dwufazową przetwornicę step-down na UC3846 i dwóch MOSFETach. Ale to daje wspólny plus zasilania. Nie wiem, na ile takie rozwiązanie przeszkadzałoby w praktyce.
  • REKLAMA
  • #5 6456539
    uncledeath
    Poziom 10  
    ks_fenix:
    Niestety 48V jest podyktowane zwiększeniem momentu obrotowego na silnikach i nie można z tego zrezygnować. Do tej pory było 24V i nie było problemów z zasilaniem elektroniki, ale moment obrotowy silników był zbyt niski.
    -RoMan-: Niestety wspólna masa to konieczność chociażby ze względu na to, że silniki sterowane są przez RS-232 z komputera.
    Dar.El: Dzięki za linka, właśnie przegryzam się przez ten topic. Na pewno będę miał do Ciebie sporo pytań jeśli zdecyduję się na to rozwiązanie
  • REKLAMA
  • #7 6469659
    uncledeath
    Poziom 10  
    BogdanS: Do zasilania elektroniki 3A jakie daje ten scalak wystarczą ale do komputera już niestety nie :/
  • #9 6475197
    uncledeath
    Poziom 10  
    BogdanS - czy w tych przetwornicach można połączyć masy? W dokumentacji jest mowa o galwanicznej izolacji wejścia i wyjścia
  • Pomocny post
    #11 6489718
    Qwet
    Poziom 33  
    Ocena: 180
    Skoro napięcia są odizolowane galwanicznie, połączenie mas wejścia-wyjścia nie stanowi żadnego problemu ;)
  • #12 6491004
    uncledeath
    Poziom 10  
    Qwet - znalazłem fajną przetwornicę właśnie z izolacją galwaniczną i po rozmowie z działem technicznym firmy która produkuje te przetwornice dowiedziałem się, że tych mas nie można połączyć. Czy izolacja galwaniczna to po prostu transformator pomiędzy częścią pierwotną a wtórną przetwornicy? Jeśli na prawdę jest tak jak mówisz to mój problem rozwiązuje przetwornica Link
  • #13 6491462
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    To jest dział konstrukcyjny a nie porad zakupowych. Temat zamykam, bo na przeniesienie do działu pytań "co kupić" jest za późno a tutaj na takie pytania nie pozwolę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje schematu lub gotowego rozwiązania przetwornicy DC/DC obniżającej napięcie z około 60V (z 4x 12V akumulatorów żelowych) do zakresu 12-24V przy prądzie około 10A. Przetwornica ma zasilać komputer z zasilaczem typu PICO (wymagający 9-28V) oraz elektronikę sterującą (obecnie zasilaną przetwornicami na LM2576, max 45V wejścia). System zasilania 48V (ok. 60V po naładowaniu) jest konieczny dla zwiększenia momentu obrotowego silników. System wymaga wspólnej masy.

Proponowane rozwiązania obejmowały:
1. Połączenie akumulatorów szeregowo-równolegle w celu uzyskania 24V - odrzucone przez autora ze względu na wymagane 48V dla silników.
2. Zaprojektowanie dwufazowej przetwornicy step-down na układzie UC3846 i tranzystorach MOSFET, z zaznaczeniem, że daje wspólną masę.
3. Wskazanie istniejącego tematu na forum dotyczącego podobnej konstrukcji przetwornicy.
4. Zastosowanie układu LM2576HV (max 63V wejścia), jednak jego wydajność prądowa (3A) okazała się niewystarczająca dla komputera.
5. Zastosowanie gotowych modułów przetwornic DC/DC z oferty elfa.se (PKJ4113E PI, PKM 4213C PINBSP) o szerokim zakresie napięcia wejściowego (36-75V), napięciu wyjściowym 12V i wysokim prądzie (8.3A, 17A). W kontekście tych modułów pojawiła się dyskusja dotycząca możliwości połączenia mas wejścia i wyjścia w przetwornicach z izolacją galwaniczną, co zostało potwierdzone jako możliwe.

Temat został zamknięty przez moderatora jako zapytanie o zakup, a nie problem konstrukcyjny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA