logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka AEG 74640 - miga dioda startu, brak reakcji po uruchomieniu

Kazik_pk 27 Kwi 2009 20:28 4904 20
REKLAMA
  • #1 6463688
    Kazik_pk
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Problem dotyczy wyżej wymienionej pralki.
    Po właczeniu,wybraniu programu i naciśnieciu startu slychac jak załancza się blokada drzwi,zaczyna dzialac przez chwile pompka a nastepnie dioda startu zaczyna migać i nic wiecej sie nie dzieje.Na wyswietlaczu nie ma błedu tylko wyswietlany jest pozostały czas pracy.Na wszystkich programach dzieje sie
    to samo.

Moderowany przez mrhari:

Post był raportowany, temat poprawiłem.

• REKLAMA
  • #2 6472194
    Kazik_pk
    Poziom 11  
    Dzis wszedłem w tryb serwisowy (opis jak to zrobic znalazlem na forum).Zrobiłem wybierak na 19 i pokazał mi E34,bład usunałem zrobiłem wirowanie na pozycji 8.Po czym błedu juz nie było.Dowiedziałem się że E34 zwiazany jest z hydrostatami.Cały ten układ przeczyściłem,analogowy "cyka" jak dmucham a drugi nie wiem jak sprawdzić ale też wygląda na sprawny.Pralka wciąz w normalnym trybie nie startuje.
  • Pomocny post
    #3 6472518
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3236
    A co wyszukiwarka mówi o błędzie e34?
  • REKLAMA
  • #4 6473792
    Kazik_pk
    Poziom 11  
    Odłaczyłem grzałke,pralka w koncu ruszyła...
    Czyli grzałka na 100% do wymiany?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6473879
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Kazik_pk napisał:
    Odłaczyłem grzałke,pralka w koncu ruszyła...
    Czyli grzałka na 100% do wymiany?
    Raczej tak, ale możesz sprawdzić jej rezystancję powinno być około 28Ω i stan izolacji megaomomierzem.
  • #6 6475893
    rafam
    Poziom 12  
    Ocena: 44
    Poszperałem na zagranicznych forach ,znany przypadek przy podanych wyżej objawach przyczyną było przebicie na grzałce
  • #7 6478121
    Kazik_pk
    Poziom 11  
    Był fachowiec stwierdził ze grzalka jest sprawna,przebicia nie ma.Teraz mam jeszcze E90 i nic nie moge zrobic
  • REKLAMA
  • #9 6478219
    mrhari
    Link Poczytaj to, jest dokładnie opisane.
  • #10 6478663
    Kazik_pk
    Poziom 11  
    Bład komunikacji pomiedzy modułem a panelem.

Wiem,że na obudowie modułu nie ma naklejki z kodem konfiguracyjnym więc prosiłbym kogos o podanie.

A to PNC: 914 002 305 00

Wywala jeszcze E93 na pozycji 19 wybieraka.
  • Pomocny post
    #11 6479727
    mrhari
    To jest kod konfiguracji dla tej pralki:
    0E2C16AB15C1C78C
  • #12 6481395
    Kazik_pk
    Poziom 11  
    mrhari,dzieki za kod.
    Pralka w końcu bez zadnego błedu zrobiła pranie.
    Postanowilem zatem sprawdzac kolejne i na kolejnym znow zaczal sie problem z migajaca dioda startu,w trybie serwisowym E34.
  • #14 6486290
    Kazik_pk
    Poziom 11  
    Przejrzałem moduł,nie widać niepokojących zimnych lutów.Z modelu który jeszcze posiadam AEG 73739 przemieniłem obydwa hydrostaty ale też nic.
    Jutro jeszcze przemienie grzałke i zobacze jaki będzie efekt.
  • #15 6493652
    Kazik_pk
    Poziom 11  
    Dzis znow kombinowalem z pralka.Wlaczylem wirowanie,wykonala je 3 razy z rzedu ok,lecz za czwartym zaczal sie problem z migajaca dioda startu + E34 w trybie serwisowym.Pralke wlaczylem znow za jakas godzine i znow kilkakrotne wirowanie i za 3-4 razem znow to samo.Moze to byc przekaznik np.grzalki skoro E34 ? (zimnych lutow jako tako nie ma).
  • #16 6493918
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3383
    Kazik_pk napisał:
    Dzis znow kombinowalem z pralka.Wlaczylem wirowanie,wykonala je 3 razy z rzedu ok,lecz za czwartym zaczal sie problem z migajaca dioda startu + E34 w trybie serwisowym.Pralke wlaczylem znow za jakas godzine i znow kilkakrotne wirowanie i za 3-4 razem znow to samo.Moze to byc przekaznik np.grzalki skoro E34 ? (zimnych lutow jako tako nie ma).

A grzałkę w końcu wymieniłeś?
  • Pomocny post
    #17 6494081
    Andrzej G
    Specjalista AGD
    Ocena: 290
    Kazik_pk napisał:

Jeśli grzałka jest dobra to na pewno jest przekaźnik do wymiany.
  • #18 6506733
    Kazik_pk
    Poziom 11  
    Grzałke przemieniłem wraz z czujnikiem z modelu 73739 lecz skutków nie ma...
    Więc przekażnik,podpowie ktoś który to bo siedzi ich kilka w module.
  • Pomocny post
    #19 6508218
    Andrzej G
    Specjalista AGD
    Ocena: 290
    Kazik_pk napisał:
    Grzałke przemieniłem wraz z czujnikiem z modelu 73739 lecz skutków nie ma...
    Więc przekażnik,podpowie ktoś który to bo siedzi ich kilka w module.

Ten przy krawędzi modułu.
  • #20 6521416
    Kazik_pk
    Poziom 11  
    Przekażnik wymieniony,pralka w koncu dziala poprawnie.
    Dziekuje wszystkim!

P.S.Oryginalny przekażnik mial 16 A,elektronik wsadził 8A,może tak zostać czy do pewności to zmienić?
  • Pomocny post
    #21 6521777
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pralki AEG 74640, która po wybraniu programu i naciśnięciu startu blokuje drzwi, włącza pompkę, po czym dioda startu miga, a cykl prania się nie rozpoczyna. Początkowo na wyświetlaczu widoczny był jedynie czas pracy. W trybie serwisowym zidentyfikowano błąd E34, związany z hydrostatami. Czyszczenie i podmiana hydrostatów nie rozwiązały problemu. Odłączenie grzałki pozwoliło pralce wystartować, sugerując jej uszkodzenie (przebicie). Pomimo opinii technika o sprawności grzałki, problem powrócił. Pojawiły się także błędy E90 (błąd komunikacji moduł-panel) i E93 (konfiguracja). Błędy E90/E93 usunięto poprzez wprowadzenie poprawnego kodu konfiguracyjnego dla modelu PNC 914 002 305 00. Po usunięciu błędów konfiguracji, pierwotny problem (migająca dioda startu, błąd E34) nadal występował, często pojawiając się po kilku udanych cyklach (np. wirowania). Sprawdzenie modułu nie wykazało zimnych lutów. Wymiana grzałki i czujnika z innego modelu również nie przyniosła poprawy. Ostatecznie, problem rozwiązała wymiana przekaźnika grzałki na module sterującym. Zalecane jest użycie przekaźnika o prądzie 16A, zgodnym z oryginalnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA