logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy skaner bez SSB i CW jest użyteczny na pasmach amatorskich?

Leszsad 27 Kwi 2009 22:12 5899 7
REKLAMA
  • #1 6464231
    Leszsad
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    planuję zakup mojego pierwszego skanera. Przeglądjąc ofertę na Allegro znalazłem kilka pozycji nawet w logicznej cenie ale jedna rzecz nie daje mi spokoju.
    W większości pozycji piszą, że skaner obejmuje pasma amatorskie i jenocześnie, że obsługuje modulacje AM, FM i ew. WFM. Ale żeby mozna było słuchać na pasmach amatorskich powinien mieć modulację SSB i CW.
    Czy mam rację ? Jaka jest przydatnośc takiego skanera na pasmach amatorskich ?
    Z góry dzięki za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6464380
    slajdolot
    Poziom 12  
    Rodzaje modulacji:
    AM-modulacja amplitudy
    FM-modulacja częstotliwości
    Rodzaje emisji:
    SSB-"fonia"
    CW-telegrafia
  • REKLAMA
  • #3 6464384
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Wpisz sobie w Google zwrot bandplan. Znajdziesz w nim zakresy częstotliwości i rodzaje emisji wykorzystywane przez krótkofalowców.
    Porównaj to z tym, co może Twój skaner i będziesz wszystko wiedział.
    Skomplikowane?
  • #4 6465226
    Leszsad
    Poziom 11  
    Pewnie, że proste. Przecież właśnie piszę, że wydaje mi się, że odbiornik obsługujący modulację AM i FM nie będzie przydatny na pasmach amatorskich, gdzie wykorzystuje się emisję SSB. Potrzebuję tylko potwierdznie bo nie zajmowałem się tymi sprawami trochę czasu a być może te nowe "cuda" mają jakąś inną konstrukcję...
    Skoro można w pudełku wielkości paczki papierosów upchnąć odbiornik pokrywający zakres od od 0,5 MHz do 1,3 GHz to pewnie można i dołożyć mu wszelkie możliwe emisje.
  • REKLAMA
  • #5 6465264
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    W takim razie, przed zakupem, musisz dokładnie zapoznać się ze specyfikacją danego skanera i sprawdzić, czy dany model demoduluje emisje, które Cię interesują.
    Zazwyczaj modulacji SSB krótkofalowcy używają na częstotliwościach poniżej 30 MHz. W zależności od pasma, jest to wstęga górna lub dolna. (USB lub LSB).
  • #6 6466129
    rotos
    Poziom 12  
    Aby być zadowolony ze skanera to zakres powinien pokryć minimum 0,5-500 Mhz, wskazane do 1,3.Rodzaje emisji USB,LSB,CW,FM,AM, ostatnia przydatba do słuchania lotnictwa i CB. W czymś jak ,,pudełko zapałek" można to zmieścić ale skaner będzie głuchy na częstotliwościach ama torskich.Ważnym parametrem jest czułość odbiornika. Ze swej strony polecam AOR 8000 czy AOR 8200. Nie polecam radiotelefonów czyli tzw trx-ów z szerokim pasmem odbioru bo są konstruowane ze szczególnym uwzględnieniem jakości pracy ok 144 i 430 Mhz a reszta jest drogim dodatkiem.
  • REKLAMA
  • #7 6471042
    Markbur
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Na pasmach 2m i 70cm wykorzystywana jest głównie modulacja FM i do tego skanery (przynajmniej te z lepszymi parametrami) się nadają. Na pasma 3,5MHz, 7 MHz, 14MHz, 28MHz skaner nawet taki który ma SSB będzie mało użyteczny. Oczywiście coś tam można złapać np. jak na skaner niezły jest Icom IC-R10, ale każdy odbiornik stacjonarny będzie lepszy ze względu na większą selektywność. Nie polecam Kenwooda TH-F7 bo co prawda na pasmach 2m i 70cm odbiornik jest OK, ale niższe pasma z SSB to tylko namiastka.
  • #8 6471424
    albi
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Jeśli zależy Ci głównie na nasłuchu krótkofalowców to ja zamiast skanera poleciłbym coś w stylu degen 1103 odbiera on wszystkie pasma 1,8-30mhz (AM ,SSB ,CW) jeśli kupisz skaner na ukf to na pasmach amatorskich możesz niewiele usłyszeć.

Tu masz więcej info na jego temat

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic490432.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o przydatność skanera obsługującego jedynie modulacje AM, FM i WFM do nasłuchu pasm amatorskich. W odpowiedzi wskazano, że emisje SSB i CW są powszechnie używane przez krótkofalowców, szczególnie na pasmach HF (poniżej 30 MHz). Skaner bez możliwości demodulacji SSB i CW nie będzie użyteczny do odbioru tych emisji. Podkreślono jednak, że na pasmach VHF (2m) i UHF (70cm) dominującą modulacją jest FM, zatem skaner ją obsługujący będzie tam użyteczny. Zaleca się sprawdzenie specyfikacji skanera pod kątem obsługiwanych modulacji oraz zapoznanie się z bandplanami. Wspomniano, że czułość i selektywność odbiornika są kluczowe, a dedykowane odbiorniki komunikacyjne lub wyższe modele skanerów z obsługą SSB/CW oferują lepsze parametry na pasmach HF w porównaniu do prostych skanerów czy niektórych radiotelefonów szerokopasmowych. Jako alternatywę dla skanera na pasma HF wskazano odbiornik Degen 1103.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA