logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy są skanery z funkcją radia CB i nasłuchu służb?

Tomiwudi 24 Mar 2020 15:53 3201 14
REKLAMA
  • #1 18556663
    Tomiwudi
    Poziom 1  
    Pytanie w kwestii skanerów szerokopasmowych. Czy istnieją skanery, które można używać jako radia CB z możliwością rozmów oraz aby równocześnie nasłuchiwać służby? Bo większość to szerokopasmowe odbiorniki bez nadawania. Jeśli istnieją, jakie polecacie?
  • REKLAMA
  • #3 18560364
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Tak, jak masz kilka tysięcy PLN do wydania to dobra opcja... ale TS2000 to już stary STACJONARNY TRX, a wydaje się, że taki sprzęt potrzebny Ci w mobilu bo w domach to już tylko resztki z boomu z przełomu wieków pozostały. Do listy należy dorzucić:
    - Yaesu FT857 (ok 4000PLN) - megalitycznie świetne radio do mobila ale on może Ciebie nie zadowolić, bo pasmo kończy się na 164MHz więc masz tylko straż pożarną i miejską. Milicji już się nie da odebrać (172 do 174MHz).
    - Nieprodukowany Icom 7000,
    - jak się uprzesz to jakoś do mobila da się wcisnąć ICOM 7100 (ok 4700PLN).
    Jakbyś chciał tylko słuchać CB - to jest trochę chińskik wynalazków typu WOUXUN 980 - nadają nawet w paśmie CB ale tylko w FM. Mają odbiór w AM. Ale są to sprzęty kompromisowe jeśli porównasz do japońskich kolegów.

Tańszą alternatywą jest np Apollo Road Blues (chyba najlepsze radio CB jakie posiadałem w mobilu - a był tam tez sławny President Licnoln) i najlepszy jaki miałem skaner mobilny Uniden UBC15XLT, ewentualnie starszy UBC785XLT
  • REKLAMA
  • #4 18573448
    Hektar_Zahler
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    ICOM 706 w okolicach 1200 zł posiada niezwykle szybki i skuteczny skaner jak na transceiver all-mode all-band. Radio dedykowane do mobila. Z tych co podał przedmówca nie wyobrażam sobie do mobila żadnego z nich.
  • #5 18576317
    don_viking
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Jeśli radio ma być używane do nadawania w paśmie CB, a powyżej niego jedynie do odsłuchu to ja bym polecił hybrydę firmy UNIDEN. Beartracker 885 według opisu jest radiem CB z możliwością skanowania innych częstotliwości powyżej pasma CB. Poniżej link do strony z opisem.
    Link
    Czy są skanery z funkcją radia CB i nasłuchu służb?
  • REKLAMA
  • #6 18576389
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18576593
    Hektar_Zahler
    Poziom 14  
    Jak za te pieniądze zdecydowanie dokładam grosza i biorę Icom-a 706.
  • #8 18576613
    don_viking
    Poziom 21  
    Wszyskie wersje ICOM-a 706 nie posiadają możliwości nasłuchu kilku częstotliwości na raz. Autorowi pytania chodzi o radio by można było rozmawiać na CB i słuchać innych częstotliwości. Ten UNIDEN ma taką możliwość.
  • #9 18576640
    Hektar_Zahler
    Poziom 14  
    Urządzenie takie nazywa się dual bander.
  • #10 18576700
    don_viking
    Poziom 21  
    Skoro to wiesz to czemu doradzasz zakup radia ICOM 706, który nie jest właśnie radiem typu dual band. Poczytaj paramertry techniczne urządzeń czy spełniają wymagania pytającego zanim doradzisz mu ich zakup.
  • REKLAMA
  • #11 18576725
    Hektar_Zahler
    Poziom 14  
    Ponieważ sam używam i uwierz mi że skaner 706 jest tak szybk i jak w naprawdę dobrym skanerze i działa zgodnie z oczekiwaniami. Kupisz a gwarantuje Ci że nie pożałujesz ani złotówki jak za urządzenie jak w temacie.

Z resztą to nie tylko moja opinia, a znajomych krótkofalowców również, że 706 to idealne radio do mobila jako all mode all-band plus CB.
  • #12 18576775
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18576805
    Hektar_Zahler
    Poziom 14  
    Zobacz jak okrojony jest skaner BearTracker 885 ! Brak s-metra, brak aktualnej częstotliwości wyświetlanej, brak możliwości wyboru kanałów do skanowania, uptade listy kanałów via program pod windows.

Nie bardzo mi się to podoba.

Za równowartość masz 706-stke, w pełni funkcjonalnego trx-a.

Teraz stare rzęchy jak 706 MK1 nie kosztują już miljony. Dostaniesz w ok. 1000 jak dobrze trafisz bo każdy chce MK2G. Ja tyle właśnie dałem.
  • #14 18577209
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18579616
    Hektar_Zahler
    Poziom 14  
    Nie nabijam tylko zwracam uwagę jak upośledzonym skanerem jest ten BearTracker. Zero jakiegoś normalnego interfejsu użytkownika. Po znalezieniu transmisji wyświetla się tylko Police lub Fire ? To chyba jakiś żart. Konstrukcja podobna do amerykańskiego WX-a. Kto korzysta z WX-a ? Nikt, bo WX to niewypal. Nie za te pieniądze aż tak poważne ograniczenia !

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat skanerów szerokopasmowych z funkcją radia CB oraz możliwościami nasłuchu służb. Użytkownicy polecają kilka modeli, w tym Kenwood TS-2000, Yaesu FT-857, Icom 706 oraz Uniden BearTracker 885. Kenwood TS-2000 to stary model, ale oferuje zarówno odbiór, jak i nadawanie na pasmach amatorskich oraz CB. Yaesu FT-857 jest uznawany za dobre radio mobilne, ale ma ograniczenia w zakresie częstotliwości. Icom 706, mimo że jest popularny, nie spełnia wymagań dotyczących jednoczesnego nasłuchu wielu częstotliwości. Uniden BearTracker 885 to radio CB z funkcją skanowania, które może być bardziej odpowiednie dla użytkowników szukających prostszego rozwiązania. Dyskusja zawiera również ostrzeżenia dotyczące używania profesjonalnych transceiverów przez osoby bez licencji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA