logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić Degen DE1103 taniej niż na Allegro? Koszty i porady zakupowe

michalwu 10 Kwi 2006 11:51 146307 296
Najlepsze odpowiedzi

Gdzie kupić Degen DE1103 taniej niż na Allegro i jakie dodatkowe koszty oraz formalności warto uwzględnić przy imporcie z Chin?

Najtaniej kupić Degen DE1103 na eBayu od chińskich sprzedawców, zwłaszcza liypn/li_ypn albo tquchina; forumowicze płacili zwykle około 230–262 zł z wysyłką, zależnie od kursu i sposobu płatności [#2580865][#3320968][#4026777] Najwygodniej wychodzi PayPal — eBay to obsługuje, działa też z eKartą mBanku, a przelewy bankowe lub Western Union są wolniejsze i potrafią podnieść koszt zakupu [#3655120][#3656347][#3320968] Sprzedawcy często wysyłają jako „gift”, co u części kupujących ominęło cło, ale zdarzały się też opłaty celne rzędu 100 zł, więc trzeba liczyć się z ryzykiem odprawy [#5553917][#5626682][#3433063][#2583577] Dostawa zwykle trwa od 4 do 10 dni roboczych przy PayPalu, choć przy przelewie bankowym bywało ponad miesiąc [#3433063][#3413704][#3523589] Poza samym radiem warto sprawdzić, czy w komplecie jest adapter do polskiego gniazdka; jeśli go brak, trzeba go dokupić, bo zasilacz ma płaskie amerykańskie bolce [#2512529][#3433063]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 2512134
    michalwu
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam

Chciałem zwrócić uwagę poszukujących taniego i fabrycznego odbiornika z SSB na to ustrojstwo. Nie miałem jeszcze przyjemności pracy na nim, ale według testów zza wielkiej wody jest całkiem niezłe.

Na allegro można go nabyć za około 400zł -taniej niż używany Sony ICF, ale odradzam :) Wystarczy zerknąć na eBay i mamy wielkie zaskoczenie... sprowadzenie odbiornika z Chin (sic!), razem z przesyłką, kosztuje ok. 70USD czyli po kursie 3.2zł jakieś 230 złotych! Cena w porównaniu do jego mitycznych ;) możliwości -zaskakująca.
    Dodatkowy wydatek który musimy uwzględnić to przelotka z zasilania amerykanskiego (dwie płaskie blaszki) na system polski --zasilacz/ładowarka w degenie jest z blaszkami. Koszt przejściówki -ok.10-15 złotych.

Pod rozwagę kilka linków:
    http://stores.ebay.com/V-COM-COLLECTIONS -jeden z dwóch "sklepów" na eBay gdzie odbiornik można zamówić
    http://www.radioscanner.ru/receivers/review/degen1103_eng.html szczegółowy test kolegi zza wschodniej granicy, w języku angielskim
    http://www.radiointel.com/review-degende1103.htm kolejny test po angielsku -tym razem z RadioIntela

Wiadomo, że co ucho to opinia. Jedni mówią, że jest głuchy, inni że przewyższa Sangean909. Na pewno nie jest pozbawiony wad -brak w nim tradycyjnej gałki głośności, ma tylko jeden krok strojenia na KF -1kHz, konstrukcja nie jest dostatecznie ekranowana (o czym szerzej w rosyjskim teście)... ale mimo to wśród nasłuchowców z USA robi małą karierę.

Zachęcam do dzielenia się opiniami o Degenie DE1103,
    michal

PS. Nie jestem w żaden sposób związany ze sprzedażą tego odbiornika :D Żeby nie było wątpliwości hehe
  • #3 2512529
    michalwu
    Poziom 12  
    Preskaler napisał:
    Jeśli to jest radio na rynek amerykański to co w takim razie z napięciem sieciowym 110V? Bo piszesz tylko o wtyczce!

O przepraszam, mogłem pomyśleć i o tym :)
    Radyjko jest robione w Chinach, ale nie jedynie na amerykański rynek! Na aukcji jest informacja o dwóch możliwych napięciach -110 i 220. Nie mam pojęcia czy to zasilacz jest przełączany czy też należy zaznaczyć przy zamówieniu na jakie napięcie sobie życzymy. Pewnie lepiej zaznaczyć.

Można też wybrać kolor -srebrny bądź ciemno-szary.

A poza tym:
    Cytat:

UKF: 76 -108 MHz
    KF: 100 - 29999 kHz (krok 1 kHz)
    odbiór SSB -dodatkowo pokręciołek dokładnego strojenia
    268 komórek pamięci
    Timer
    Według sprzedawcy pamięć nie znika nawet kiedy nie ma baterii
    Wprowadzanie freq bezpośrednio z klawiatury numerycznej, gałki, pamięci, ze skanowania
    Podwójna przemiana

Rozmiary 165 x 88 x 29 mm

Zasilanie 4 baterie AA 1.5V albo zasilanie sieciowe z zasilacza.
    Zasilaczem można też ładować akku w radio.

W zestawie: torba na radio, słuchawki stereo, 4 sztuki akumulatorków NiMH 1100mAh, prosta antena drutowa.

Namawiają też do kupna aktywnej anteny tego samego producenta.
    Czytałem gdzieś w sieci złą opinię o tym dodatku -jedyną jaką znalazłem... wynika z niej, że to porażka.
    Lepiej zrobić samemu kawałek LW, a na wypady jakąś antenkę aktywną.

m.

-----------------
    Żeby nie zaśmiecać tematu:
    Dostałem odpowiedź od sprzedawcy -zasilacz 220V ma dwie równoległe blaszki. Potrzebny jest więc adaptor.

-----------------
    Dodane 11.04.2005
    Znalazłem nowe, interesujące strony dot. degena. W języku rosyjskim, tłumaczenie na ułomny :) angielski poprzez mechanizm Altavisty.
    http://tiny.pl/gxz9
    -tutaj porównanie starszej wersji De1103 z nowszą oraz sporo usprawnień w konstrukcji odbiornika.

http://tiny.pl/gxzr
    -a tutaj dyskusja o usprawnieniach
  • #4 2513272
    sgyver1
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Mam taki odbiornik ok 4 miesięcy. Kosztował mnie 350 PLN, koleś sprowadził z Chin, znalazłem go z ogłoszenia na Radioserwisie.
    Polecam radio bez wahania, w swojej klasie przenosnych odbiorników globalnych jest nie do pobicia(za te pieniądze !). Jestem krótkofalowcem i mam z czym porównać. W moim jest zasilacz 220V/6V i ta wspomniana
    przelotka z płaskich bolców na okragłe,były też 4 niezłe aku i woreczek pokrowiec z materiału.Troche techniki: 1 pośrednia 55,845MHz, 2-455kHz, 2 przełączane filtry w drugiej(wąski/szeroki), BFO płynnie przestrajane potencjometrem. Dosyć przemyślana obsługa(poza tą nieszczęsną, niewygodną regulacją głośności, ale można przywyknąć).Nie będe powielał
    bardzo dobrego rosyjskiego opisu ze strony www podanej wyżej.Co do ekranowania-mój to chyba wersja MkIII, chińczycy przylutowali na płytce trochę ekranów :),i oryginalnie jest w miare OK, ale dodałem kilka z folii miedzianej.Wewnątrz montaż nie jest może superpiękny,ale nie odbiega od spotykanych u nas wyrobów RTV z Azji,żadnych awarii nie było !,enkoder obrotowy chodzi 100% Super do słuchania stacji na 3,5MHz na teleskopówce ,koło łóżka(naprawde odbiera!)Ale uwaga u kumpla w bloku był tylko straszny QRM-jednak filtr wejściowy jest na dławikach :((. Ale preselektor pomoże.Odbierałem nawet PSK31 na laptopie obok. Potrzeba więcej info-proszę pytać ,mam schemat. 73
  • #5 2574760
    michalwu
    Poziom 12  
    Witajcie!

8 dni po przelaniu pieniędzy za Degena dostałem przesyłkę z HKongu.
    Oto co mogę przedstawić...
    Paczka zapakowana dobrze, widać ze otwierana na cle :)
    W środku wszystko zgodnie z opisem.

Niestety trafił mi się egzemplarz z gorzej działającym pot. cyfrowym. Ponoć czasami się takie zdarzają. Usterka objawia się tym, że podczas strojenia przeskakuje o kilka kHz na raz albo zapętla się na dwóch wartościach i przeskakuje na nie zamiennie albo też idzie w odwrotną stronę niż chce właściciel.
    Rosjanie mają na to radę -rozbiórka elementu. Ponoć można to zrobić w łatwy sposób i przeczyścić z opiłków i nadmiaru smaru które powodują dziwną pracę. Ktoś inny wymienił element na nowy. W każdym przypadku problem znika.
    Na razie nie jest to uciążliwe, więc powstrzymam się od czyszczenia. Trochę cierpliwości w kręceniu i wszystko wraca do normy.

Strojenie na wyższych częstotliwościach daje odgłos przypominający "blip" :) Cichy i raczej nie denerwujący. W najbliższym czasie postaram się wrzucić nagranie. To samo dzieje się przy przełączaniu na ssb. Odgłos trwa ułamek sekundy i w zasadzie można go potraktować jako sygnalizację że operacja się powiodła ;)

Zgodnie z instrukcją kolegów ze wschodu udało mi się rozszerzyć zakres odbieranych częstotliwości w dół. Do 5kHz jest na pewno -bo coś dzieje się kiedy kręcę gałką. Niżej też leci, ale pojawia się cisza.
    Wyżej podobnie, ale mam trudności z określeniem górnej granicy.

Tak jak mówił wcześniej kolega sgyver1, faktycznie można słuchać SSB w łóżku ;)

Przy zbliżaniu ręki do odbiornika słychać zmianę w szumach (zwłaszcza od strony gałki i przy dotykaniu metalowej osłony głośnika). Ciekawe czy dodatkowe ekranowanie pomoże?

Dam znać jak przejdę z nim parę testów
    73
    michal
  • #6 2578298
    albion1
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Cześć. michalwu możesz powiedzieć ile konkretnie wyniosło cię kupno tego radyjka i jak załatwiłeś przelew ? Chyba sprawie sobie to cudeńko.
  • #7 2580865
    michalwu
    Poziom 12  
    albion1 napisał:
    Cześć. michalwu możesz powiedzieć ile konkretnie wyniosło cię kupno tego radyjka i jak załatwiłeś przelew ? Chyba sprawie sobie to cudeńko.

Witam

Cena nie zmieniła się i ciągle wynosi około 230zł razem z przesyłką.
    Przelewu dokonałem poprzez PayPala -nie ma wtedy groźby że jakiś bank zakrzyknie kilkadziesiąt złotych za przelew bankowy.
    Zerknij na aukcje użytkownika którego konto wskazałem w pierwszym poście. Na eBay jest jeszcze drugi z Chin który również sprzedaje Degena... ma identyczne ceny, a przynajmniej miał kiedy ja kupowałem.

Płatności PayPal są o tyle sympatyczne, że pieniądze pokazują się od zaraz na koncie adresata. Opłaty ponosi odbiorca pieniędzy. Plus tego rozwiązania -eBay, który jest również właścicielem PayPala, daje spore gwarancje kupującemu, kiedy ten płaci PP.
    Minus jest taki, że w Polsce mało kto ma PayPal. Ale zawsze znajdzie się kolega kolegi :)

Pozdrawiam
    michal

------------------
    Znalazłem instrukcję obsługi w języku angielskim (pdf, 5mb). Nie mogę przypomnieć sobie miejsca z którego została pobrana, ale jeśli ktoś zainteresowany, zapraszam na PW --NIE NA TOPIKU :) -nie zaśmiecajmy
  • #8 2580949
    tatronic
    Poziom 24  
    Ocena: 37
    Witam!
    O ile sie orientuje( a kupuje caly czas na ebay) to konto na paypal mozesz zalozyc bez wiekszego problemu jezeli posiadasz mastercard ,visa itd.Wystarczy jedyneie wypelnic wszystkie dane (adres numer karty itd) i juz masz konto na paypal.
    Pozdrawiam Arek
  • #9 2581367
    sq6fmy
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    ale jezeli masz karte visa/mastercard zarejestrowana na osobe w SP to Paypal jej nie przyjmie :(
  • #10 2581398
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1667
    Wypukłe karty Paypal przyjmuje. Płaskich nie.
    Plus do tego konto w mbank, multibank też daje możliwosc płacenia paypalem.
    Do tego sa serwisy typy allpay na przykład.
    Michał
  • #11 2583577
    terpio
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam
    Degena kupilem w grudniu 2005 od lipyna na eBay i placilem W.Union, jestem ciekaw czy tylko ja zaplacilem frycowe (clo) 100zl. Zakup doradzili mi SWL z Rosji i USA. Zrobilem pare przerobek na podst radioscanner.ru, np. dodatkowe ekrany, zwiekszenie pradu ladowania i odlaczanie wzm antenowego przy odbiorze z np long wire. Bardzo fajne radyjko, jak dotad bez zadnych problemow.
  • #12 2583612
    michalwu
    Poziom 12  
    terpio napisał:
    Witam
    Degena kupilem w grudniu 2005 od lipyna na eBay i placilem W.Union, jestem ciekaw czy tylko ja zaplacilem frycowe (clo) 100zl. Zakup doradzili mi SWL z Rosji i USA. Zrobilem pare przerobek na podst radioscanner.ru, np. dodatkowe ekrany, zwiekszenie pradu ladowania i odlaczanie wzm antenowego przy odbiorze z np long wire. Bardzo fajne radyjko, jak dotad bez zadnych problemow.

Hej!

Fajnie, że zbiera się grono użytkowników tego maleństwa! :)
    Ja nie płaciłem cła, choć na kopercie jest pieczątka "kontrola celna, objęto procedurą dopuszczenia...". Myślę że tylko tam zaglądali, w obawie przed przemytem. Chyba że cło dopiero mi naliczą, uh ;)
    Może miałeś na myśli 100zł za przelew Westernem? Słyszałem że trochę to kosztuje. Mimo wszystko zrobiłeś dobry interes hihi

Jak oceniasz radio po przeróbkach, celowość przeróbek? Zabieram się za ekranowanie i odłączanie wzmacniacza poprzez wtyk antenowy i ciekaw jestem efektów. Ze stron rosyjskich trudno mi się doczytać. Zastanawiałem się też nad dopracowaniem filtrów wejściowych w wyższych zakresach i podwyższeniem prądu ładowania. Czeka mnie też czyszczenie potencjometru cyfrowego.
    Wszystko wykonałeś bez problemów zgodnie z opisami z radioscanner?
    Jakieś uwagi? :)

Link do listy modów Degena
    http://tiny.pl/gdcc

73
    michal
  • #13 2583742
    terpio
    Poziom 16  
    No fajnie
    Przelew byl jak na WE symboliczny, ta stowa to clo - radio lezalo w Gdyni az zaplacilem. A jesli o przerobkach: ekranowanie ma sens( zblizanie dloni), odlaczanie wzm. ant. - przy podlaczeniu np.long w. brak przeladowania i kakofoni w glosniku, z enkoderem nie mam klopotow, zwiekszenie pradu lad. jest proste no i efekt - u mnie ok 280 mA. Zmienilem tez elektrolit w ARW z 10 na 1mikroF( ARW bardziej nadaza za sygnalem, wskaznik sygnalu tez), filtru we. nie ruszalem.
    Wszystko robilem wg. radioscanera. Z przrobkami dalem przynajmnie teraz spokoj.

73
    terpio

Dodano po 24 [minuty]:

Jeszcze raz ja, chodzi to "blipanie" badz "blimkanie" jak nazwali to Rosjanie jest na to sposob: dwa piki po 15nF. Opis w linku do listy modyfikacji pod nazwa "Modification of the synthesizer"

Piotr
  • #14 3047328
    sgyver1
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    W moim egzemplarzu DEGEN-a zauważyłem jeszcze taki problem-może nie wszyscy wiedzą :) przy zasilaniu radia z oryginalnej ładowarki(zasilacza) następuje silne przenikanie zakłóceń z sieci 230V - prawdopodobnie Chińczycy zaoszczędzili na dławikach/kondensatorach od strony gniazdka zasilania w odbiorniku i w zasilaczu(pewnie mozna dodać albo zasilać z porządnego zasilacza, tylko NIE impulsowego- na antenie teleskopowej to będzie porażka !).
    Jeszcze jedna ciekawostka- postawiłem kiedyś DEGENA
    (z aku) z włączonym pasmem UKF ,teleskopówka na transceiverze YAESU FT767GX. przy nadawaniu 100W SSB na 3,7MHz nie było śladu zakłóceń (kolega świadkiem) To był taki eksperyment. 73
  • #15 3054166
    terpio
    Poziom 16  
    Czesc, jeszcze cos z zasilaniem. W czasie ladowania aku niemozliwy jest
    czytelny odbior SSB, widocznie siada zbyt mocno U na fabrycznym zasilaczu. Czy ktos zauwazyl cos podobnego ? Moze faktycznie zlozyc inny mocniejszy i odklócony zasilacz.

Pozdrawiam
  • #16 3292199
    Blekitny
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Hej!
    No i jak tam degen de1103?
    Posiadam Sony ICF-SW7600, ale nie jestem zadowolony z UKF. Podobno degen ma dużo lepszy UKF - może ktoś to potwierdzić? Może bym sobie kupił a tego soniacza sprzedał. Pozdrawiam i czekam na odp.
  • #18 3292340
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    cześć! Porównywał ktoś to ustrojstwo np z Grundigiem Satellite, Soniaczem lub innym globalnym odbiorniczkiem? Kurdę, jak za taką kasę to ma przyswoite parametry to sprzedaję Grundiga i Globo ICFG2000! Te maleństwo mogę ze sobą wziąść prawie wszędzie (nawet do łóżka :) )

Jeszcze jedno - jak się tym wstraja w stacje SSB? to ma skok tylko 1kHz. A jak wstroić się pomiędzy ten raster? Przestraja się BFO? Czy to jest w miarę wygodne?

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

ooo a i takie cudo mają w ofercie http://www.degen.com.cn/english/admin/cpshow.asp?id=63... będzie dylemat co wybrać :)
  • #20 3293672
    Blekitny
    Poziom 11  
    Znów cisza zapadła...
    A może ktoś za rozsądne pieniądze podjąłby się zalecanych modyfikacji tego sprzętu?
  • #21 3293722
    terpio
    Poziom 16  
    To nic trudnego dla w miare rozgarnietego i chcacego u ruskich wszystko mozna znalezc. Gdzies tez widzialem firme (USA) gdzie sie wysyla do modyfikacji Sangeany i Degeny(Kaito). Ale ceny sa no wiesz.....
  • #22 3293815
    Blekitny
    Poziom 11  
    No tak, u Rosjan jest wszystko ładnie opisane, ale kłopot w tym, że ja mam poważne kłopoty ze wzrokiem i nie dam rady tego zrobić sam. Muszę więc znaleźć kogoś, kto 1. najlepiej już to robił, a 2. ma ogólnie pojęcie o w.cz.
  • #23 3298958
    Pączek300
    Poziom 2  
    Witajcie
    Chcę kupić Degena DE-1103 ale wszystkie procedury są strasznie zakręcone. Mam konto na PayPal. ale niemogę dodać karty tam są zaznaczane tylko Visa i MasterCard a ja mam Maestro PeKaO. Dalej Zaznaczone jest 49.99 + 24 przesyłka $ ale PayPal zabiera 2.5% za zmianę kursu waluty.mam wysłać 74$ czy wiecej o 2.5% I jeszcze jedno czy muszę wysyłać wiadomość do sprzedawcy z Chin czy wystarczy jak wpłacę mu pieniądze? Proszę o pomoc!!!
    Pączek
  • #24 3299961
    terpio
    Poziom 16  
    Czesc, placilem Western Unionem oczywiscie po uzgodnieniu z Lyipn'em.
    Najpierw napisz do niego co chcesz kupic i w jaki sposob zaplacisz Chinczyk ci odpowie.
  • #25 3306715
    Pączek300
    Poziom 2  
    Zastanawia mnie jedno Jak jest z falami długimi LW 153-279kHz wg. wyswietlacza niema tam takiego pasma Pewnie odbiera ale jak? gdzie? sami zobaczcie Jest FM 76-108 MW 520-1710 a dalej to SW od 3.2 do 21.9 A nasze 225kHz?
  • #26 3317679
    Pączek300
    Poziom 2  
    Słyszałem że FM jest rewelacyjny w de-1103 ale niestety ma mało czuły zakres AM, LW przyjmuje dużo trzasków i ogólnie jest bez rewelacji. Bardzo mi zależy na tym właśnie zakresie Lubię słuchać PR1 z Solca na 225kHz. Czy radia Polonia z krótkich. Może ktos to potwierdzic ?
    Z góry dziękuję
  • #27 3318148
    terpio
    Poziom 16  
    Czestotliwosci ktorych, ze tak powiem brak pod reka w degenie wprowadzamy "z palca" klawiatura. Tu natomiast sa sposoby na rozszerzenie zakresu w dol ponizej 100kHz i w gore powyzej 30MHz - http://mods.radioscanner.ru/degen/mod8/. W normalnym trybie jak jedziesz np. na SW i konczy sie zakres na 7500kHz to wklepujesz 7501 i jedziesz dalej az do nastepnego zakresu ktory jest na skali. W praktyce jest pelne, bez zadnych luk pokrycie od 0kHz do przynajmniej 30MHz.
    Odbiorem Dx na LW i MW specjalnie sie nie bawilem ale bez przesady chyba az tak zle w de 1103 z tym nie jest. 07/08/2006 godzina 8:00 w domu slyszalem co nastepuje: 171kHz RRossia, ~180 niemiecki, ~270 po czesku, ~280 rosyjski, powyzej jakies beacony chyba, 550 Mayak.
  • #28 3318266
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1044
    To że na LW są trzaski to nic dziwnego! Ja z tym zakresem związany jestem sentymantalnie od ponad pół wieku i do dzisiaj mam "kota" na jego punkcie. Zjeżdziłem trochę Europy i muszę przyznać, że nigdzie nie spotkałem tylu "śmieci" na falach dlugich a w Angli byłem poważnie zaskoczony czystością odbioru na tym zakresie. Spowodowane to jest wyjątkową starannością wykonywania istalacji elektrycznych i dbałością o nieemitowanie zakłóceń przez wszelkie urządzenia. Bardzo poprawia odbiór na tym zakresie stosowanie anten ferrytowych z zasady mniej wrażliwych na zakłócenia. Doradzam więc budowę takiego odbiornika (bardzo czyłego) przystosowanego tylko do odbioru fal długich. Na takim odbiorniku odbierałem PR I w Londynie i w okolicach Salonik. Możliwe to było tylko dorażnie, przeważnie nocą ale zawsze to coś. Na terenie Węgier, Czech, Słowacji i częsci Ukrainy odbiór jrst możliwy przez całą dobę. To moje radio zabieram zawsze z sobą i uciekam od zakłóceń w jakieś ustronne miejsca (jeśli tylko to jest możliwe). Zauważyłem, że i u nas w kraju jest mnóstwo takich niezakłócanych terenów z dala od przemysłu i odbiorników elektrycznych. Można uzyskać zadawalające efekty odbioru fal długich na prostym konstrukcyjnie odbiorniku (nie musi to być superheterodyna). Ja stosuję radio z dwustopniowym wzmacniaczem w.cz. detektorem i wzmacniaczem m.cz. Oczywiście z dobrą anteną ferrytową. Jego parametry są na tyle dobre, że początkowo wprawiało mnie to w zdumienie. Oczywiście selektywności takiej jak przy s.heterodynie nie da się osiągnąć na jednym układzie rezonansowym ale kirunkowością anteny można to dostatecznie poprawić.
  • #29 3319450
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    terpio - super ten opis tylko, że sporo młodych ludzi nieznajet radzieckiego :o)
    Kurcze, ciągle się zastanawiam nad tym sprzętem... 230PLN to nie pieniądz, ale żonka wpuści mnie z nim do domu jak opchnę obecne zabawki :).
    ludziska doradźcie - opychać Grundiga Satellite i Globo Space Commander (sprzety wiekowe i wielokilogramowe) i zamieniać na Chińczyka?
    Chcę śmigać tylko na ant ferrytowej + teleskop (tak jak wspomnianych wyżej dziadziusiach) więc ten Chińczyk musi dawaś radę bez long wire za oknem...
  • #30 3319788
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1044
    "Jap"!
    Zapytam czy palisz? Jeśli tak to rzuć palenie (jak ja 18 lat temu) i za miesięczne oszcędności kup radio! Tych starych zabawek ja bym się nie wyzbywał. Jeśli nie palisz to powiedz żonie że zacząłeś i za fundusze przeznaczone na papierosy kup "chińczyka"!:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu odbiornika radiowego Degen DE1103, szczególnie w kontekście znalezienia tańszej oferty niż na Allegro. Użytkownicy wskazują, że najkorzystniej jest kupować bezpośrednio z Chin przez eBay, gdzie cena wraz z przesyłką wynosi około 230 zł (około 70 USD), co jest znacznie niższą kwotą niż na Allegro. W zestawie z radiem zwykle znajduje się antena drutowa (long wire), akumulatory NiMH 1300mAh, pokrowiec oraz zasilacz z wtyczką amerykańską, wymagający przejściówki na polskie gniazdko.

Wielu użytkowników potwierdza dobrą jakość odbioru, zwłaszcza na pasmach krótkofalowych i UKF, z zastrzeżeniem, że odbiór fal długich (LW) jest obarczony zakłóceniami i trzaskami, co jest typowe dla tego zakresu. Radio posiada funkcję SSB z możliwością precyzyjnego dostrojenia (fine tuning) w zakresie około 30-40 Hz, co umożliwia wygodne strojenie stacji SSB pomiędzy standardowymi krokami 1 kHz.

Wielu użytkowników przeprowadza modyfikacje sprzętu, takie jak dodatkowe ekranowanie, poprawa filtrów wejściowych, zwiększenie prądu ładowania akumulatorów, odłączanie wzmacniacza antenowego przy odbiorze na długim drucie, a także czyszczenie lub wymiana potencjometru cyfrowego, który czasem działa niestabilnie. Zasilacz fabryczny generuje zakłócenia sieciowe, co można poprawić stosując zasilacz liniowy lub lepiej odfiltrowany.

Proces zakupu przez eBay i PayPal bywa problematyczny dla niektórych użytkowników, zwłaszcza z powodu wymagań dotyczących kart płatniczych i autoryzacji konta PayPal. Alternatywnie stosowane są przelewy Western Union, choć wiążą się z dodatkowymi kosztami i ryzykiem. Wysyłka z Chin trwa zwykle od kilku dni do około dwóch tygodni, a przesyłki są często oznaczane jako prezenty, co pozwala uniknąć cła.

Porównania z innymi modelami, takimi jak Sony ICF-SW7600, Grundig Satellite, Yacht Boy 80 czy Alinco DJX3 wskazują na bardzo dobry stosunek jakości do ceny DE1103, zwłaszcza w zakresie SSB i UKF. Użytkownicy doceniają kompaktowe rozmiary i funkcjonalność, choć niektórzy narzekają na niewygodną regulację głośności i jakość akumulatorów dołączonych do zestawu.

Dostępne są również instrukcje obsługi w języku angielskim oraz schematy elektroniczne, a społeczność użytkowników dzieli się doświadczeniami i poradami dotyczącymi modyfikacji i optymalizacji odbiornika.

Podsumowując, Degen DE1103 to popularny, tani i funkcjonalny odbiornik krótkofalowy z SSB, którego zakup bezpośrednio z Chin jest opłacalny, choć wymaga uwagi przy kwestiach płatności i ewentualnych modyfikacjach sprzętowych dla poprawy jakości odbioru i komfortu użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA