logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Midland/Alan 28 - problem pykanie w głośniku u podczas nadaw

xhary 27 Kwi 2009 23:03 1614 3
REKLAMA
  • #1 6464546
    xhary
    Poziom 11  
    Witam
    Dostałem 2 midandy/alan 28. Problem w tym ze jedno chyba było podłaczone odwortnie -spalona była dioda na płytce przy przewodach doprowadzających zasilanie. Diode wymieniłem ale tak jak przed wymiana, radio nie działa prawidłowo -słychać "pykanie" zamiast szumu w głośniku, przy wciśnieciu nadawania to "pykanie" idzie w eter. Gdzie szukać przyczyny usterki?

Drugie również nie działa prawidłowo, co jakiś czas nikna diody pokazujące sygnał i szum sie ucisza, również po wciśnieciu nadawania, czy na przycisku swr. Działaja tylko diody TX i RX. no i wyświetlacz kanałów. A czasem działa to normalnie i słychac innych użytkowników. To raczej nie problem braku kontaktu, poznieważ problem ma charakter czasowy, troche tak troche tak...

Czy ma ktos dokładny sechat tego radia np w pdf ten na elektrodzie jest mało czytelny, a punktów posiadam mało na dodatkowy transfer.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6465071
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    xhary napisał:
    Problem w tym ze jedno chyba było podłaczone odwortnie -spalona była dioda na płytce przy przewodach doprowadzających zasilanie. Diode wymieniłem ale tak jak przed wymiana, radio nie działa prawidłowo -słychać "pykanie" zamiast szumu w głośniku, przy wciśnieciu nadawania to "pykanie" idzie w eter. Gdzie szukać przyczyny usterki?

Koniecznie wymienić KIA7217AP.
    Tylko uwaga gdzie kupujesz (są malowanki).

Cytat:
    Drugie również nie działa prawidłowo, co jakiś czas nikna diody pokazujące sygnał i szum sie ucisza, również po wciśnieciu nadawania, czy na przycisku swr. Działaja tylko diody TX i RX. no i wyświetlacz kanałów. A czasem działa to normalnie i słychac innych użytkowników. To raczej nie problem braku kontaktu, poznieważ problem ma charakter czasowy, troche tak troche tak...

Tutaj trudno wskazać "winowajcę". Przyczyn może być wiele.
    Może jedną z przyczyn jest to, iż ustawienie VCO byłoby najwłaściwsze.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 6468237
    xhary
    Poziom 11  
    No dziekuje kolego, oba stwierdzenia były trafne w KIA była dzióra,wstawiłem nowego i radio ruszyło, drugie metoda prób i błedów zaczeło ruszac przy dociśnieciu płytki w okolicy VCO, wiec podgrzałem cała płytke olpalarka no i przetopiłem woski i radyjko tez smyka. Dzis robiłem testy mowia mi ze jedno ma słabe fm-to co podgrzewałem VCO. Jedno moge sobie zostawic drugie idzie do znajomego co mi je dał. I teraz nie wiem które sobie zostawic? Do czego przydaja sie FMy skoro wszyscy jada na AM...??
  • #4 6468890
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    xhary napisał:
    ... mowia mi ze jedno ma słabe fm-to co podgrzewałem VCO.

Słabe może oznaczać "wąskie" (czytaj : cicha modulacja FM).

Możesz poprawić dewiację w emisji FM przez ustawienie PRK-a (potencjometr montażowy) na płycie elektroniki RV301 (dokładnie nie pamiętam , piszę z pamięci).
    Na tym PRK-u musi być napisane , że jest on od FM-u (np. TX FM , FM mod albo samo FM).
    I pokręcisz sobie tak, aby w nadawaniu było głośno i wyraźnie. :D

Pozdrawiam.
REKLAMA