logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica Minolta bizhub c 203 - niewłaściwe wypełnienie koloru na grubym papierze

_CINU_ 28 Kwi 2009 00:43 3238 4
REKLAMA
  • #1 6464905
    _CINU_
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    mam problem z kolorową maszyną Konica Mionolta bizhub C 203

mianowicie, kopiarka drukuje tekst nie w pełni wypełniony, tzn. kolor tekstu jest wybrany w Corel-u jako brązowy, maszyna nakłada ten kolor, ale pod koniec liter kolor ginie ...

A co najśmieszniejszego, dzieje się tak jak drukuje na grubym papierze (250 gr/m2) - na zwykłym (80gr/m2) jest okej.

Maszyna ma 75 000 kopii i nowy bęben OPC - czarny.

Być może nie bardzo umie to opisać, ale zeskanowałem wydruki ... i umieściłem je w załączniku jako pdf.

A tu są .jpg, być może wystarczy dla wtajemniczenia, ale pierwszy raz wstawiam i załączniki i zdjęcia na forum i nie wiem czy wszystko będzie ok.

Bardzo proszę o pomoc, jak ktoś się już z takim problem spotkał.

Acha
    Pas transferowy i rolkę podmieniłem z innej maszyny i było bez zmian.

Załączniki:
    • na 250g_m2.pdf (2.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • na 80 g_m2.pdf (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 6464917
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Rozumiem, że ustawiasz we właściwościach gruby papier? Objaw dosyć dziwny. A jak najpierw zapiszesz jako pdf i dopiero wydrukujesz, to wygląda tak samo?
  • REKLAMA
  • #3 6464936
    _CINU_
    Poziom 10  
    witam ponownie.
    Oczywiście wybieram papier - gruby3, bądź gruby4.

Plik drukowany na innej maszynie (olivetti d-color 201 plus) z tego samego pliku i jest okej nawet na grubym.

Przeprowadziliśmy testy.
    Napisaliśmy zwykły tekst i drukneliśmy w 4 kolorach, tj. C-M-Y-K.
    Jest okej. Nawet na grubym.
    Problem zaczyna się pojawiać, jak się zaczną mieszać dwa kolory - tj. do magenty dodaliśmy trochę czarnego i już się problem pojawia.
    Maszyna do tej pory działała bez zarzutu.

Hmmm. Co do próby druku nie z Corela - nie próbowałem.
    Jutro sprawdzę, bo jadę wgrać nowy firmware do tej maszyny ... może pomoże ...

Ale nie, robiłem kopię z szyby i również mi toner zanikał.
    Ale jutro jeszcze posprawdzam dokładniej.
  • REKLAMA
  • #4 6466820
    Boracz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Ile mają kolorowe wkłady?? Być może już developer nie daje rady. Przy drukach z dużym nasyceniem kolorów zdarza sie że pod koniec żywotności są problemy. Jak wygląda obraz na pasie transferowym?Spróbuj podnieść napięcie na transferze ( zarówno na pasie jak i na rolce transferowej).
  • #5 6467591
    _CINU_
    Poziom 10  
    witam
    wkład Black jest nowy, tyle co włożony do maszyny.

wkład C,M,Y - 4988

Jutro jadę do maszyny wgrać nowy firmware, spróbuję tak jak kolega mówi zwiększyć napięcie na transferze ...

Drukując aple spod kodów serwisowych wydruki są idealne.
    Wypełnienie koloru jest równomierne i czyste.

No nic spędzę nad nią jutro dłuższą chwile i będzie widać,
    ale jakby ktoś miał dodatkowe podpowiedzi bardzo by mnie to ucieszyło.

REKLAMA