logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OPEL ASTRA ECOTEC 1,8 16V 96r - trzęsie na wolnych.

JACU626 04 Maj 2009 14:56 6390 8
REKLAMA
  • #1 6488392
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Autko jak w temacie, założone LPG. Na benzybie i na gazie trzęsie silnikiem na wolnych obrotach jak by chodził na trzech cylinrach. Jak zimny po dodaniu gazu nie wchodzi na obroty dopiero jak złapie temperaturę. Z migowych wynika że nie ma błędów padnięta była sonda po wymianie zgasłą kontrolka i autko bezproblemowo przejechało 12 tkm. Czytając w necie doszedłem do wniosku że to bolączka tych silników i że trzeba piercienie wymianieć. Mam przejechane 74 500km (udokumentowany) od wymiany do wymiany czyli 15 tkm nie ubywa deko oleju silnik suchutki. Wymieniłem dziś świete i dalej to samo jest czyli drga poniżej 1 tyś obrotów i nie ważne czy to pb czy lpg. Wystarczy że osiągnie 1050 obrotów i dgrań nie ma. Dodam że przed założeniem lpg były czasami problemy z jazdą jak był zimny, po dodaniu gazu obroty spadały i gasł. Po przegazowaniu jechał teraz wystarczy go przełączyć na lpg i jedzie.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • REKLAMA
  • #2 6488545
    MariuszPPP
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Miałem podobny problem z tym silnikiem w Vectrze B, nie mam gazu więc to wszystko działo się na paliwie. Pomogło dokładne wyczyszczenie i wymycie przepustnicy ( była rozebrana na czynniki pierwsze). Możesz to sprawdzić,może pomoże,a nic nie kosztuje poza własną pracą Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6488658
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 814
    To X18XE jak mniemam. To dość trwałe silniki, w odróżnieniu od lubiących olej X16XE(L).
    Jak zapłon ok (a kable? a cewka?) to proponuję zmierzyć mu kompresję.
  • #4 6489579
    JACU626

Poziom 28  
    To C18XE nad tą przepustnicą myślałem w passaciemi pomogło. Kable orginalne jeszcze nie świecą w nocy wogóle to autko pod maską wygląda ja nówka nie ma wycieków nic sie nie poci. Poza tłumnikiem i wężykiem i sondą nic sie nie dzieje klima chłodzi. Drgania pojawiły się nagle rano autko nie chciało wejść na obroty jak pisałem po chwili zaczeło wchodzić ale drga. Zapłonem steruje simtec iskra jest więc cewka raczej ok. Auto nigdy nie katowane nie przegrzane więc ta kompresja mnie zastanawia. Passat ciągnoł 3 litry oleju na tysiąc kilometrów czyli około 30 litrów na 10000 km a drgań nie bylo mimo żepojęcie kompresji było tam względne. Pozatym czuję zapach jak z odmy ale posprawdzałem węże i wszystko szczelne.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • REKLAMA
  • #5 6493052
    zuraw1989
    Poziom 11  
    Kolego sprawdź pasek rozrządu, tzn. czy nic tam nie przeskoczyło... poza tym jak wymyjesz przepustnice to mu to nie zaszkodzi ale osobiście stawiam na czujnik halla.
  • #6 6493123
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 6774788
    Dalton71
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Czujnik położenia wałków rozrządu.
    Zła wiadomość polega na tym że trzeba użyć oryginała, bo "tanie podróbki" niestety w większości nie działają.
    Sugeruję także sprawdzić przepływomierz
  • #8 6785047
    JACU626

Poziom 28  
    W związku z monitem informuje ze problem występuje nadal ale jest światełko w tunelu w przyszłym tygodniu rozbieram autko i zobaczymy.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
  • #9 6958668
    JACU626

Poziom 28  
    I po problemie, zaślepiony egr wymieniony regulator wolnych obrotów a lekiem na trzęsienie okazalo się wymiana wszystkich wężyków od podciśnien. Silnik chodzi równiutko że można na nim wódeczke w zimie do kieliszków polewać.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie OPEL ASTRA ECOTEC 1.8 16V z instalacją LPG wystąpił problem z drganiem silnika na wolnych obrotach, niezależnie od używanego paliwa (benzyna lub LPG). Objawy pojawiły się nagle i obejmowały również trudności z wchodzeniem na obroty, gdy silnik był zimny. Początkowe działania obejmowały wymianę świec zapłonowych i sprawdzenie błędów (wcześniej wymieniono sondę lambda), jednak bez poprawy. Jako potencjalne przyczyny sugerowano konieczność dokładnego wyczyszczenia przepustnicy, sprawdzenie układu zapłonowego (kable, cewka), pomiar kompresji, weryfikację ustawienia paska rozrządu, uszkodzenie czujnika położenia wałków rozrządu lub przepływomierza. Problem został rozwiązany po zaślepieniu zaworu EGR, wymianie regulatora wolnych obrotów oraz wymianie wszystkich wężyków podciśnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA