logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o gazowym kotle kondensacyjnym Termet WINDSOR - warto kupić?

szopen32 05 Maj 2009 19:29 27091 47
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy warto kupić gazowy kocioł kondensacyjny Termet Windsor i jaka jest opinia o tym modelu?

Windsor można kupić, ale to nie jest bezproblemowy, najlepiej dopracowany kocioł — warto go brać głównie wtedy, gdy masz dobry lokalny serwis Termetu i akceptujesz możliwą głośniejszą pracę wentylatora [#11853041][#12394489] Windsor i Ecocondens Crystal to według serwisanta ten sam kocioł sprzedawany innym kanałem, z automatyką gazową i elektroniką Honeywell [#11853041] Część użytkowników chwali go za brak problemów przez lata, ale inni zgłaszają wyraźny hałas przy CWU i na większej mocy; po obniżeniu maksymalnych obrotów wentylatora kocioł ucichł, ale spadła też moc o około 2 kW [#11853041][#12415878] Pojawiają się też opinie o typowych usterkach: czujnik przepływu wody, przewody i świece zapłonowe oraz płytka wentylatora [#12744499] Jeśli rozważasz nowszą wersję, w wątku pada, że EcoCondens Gold jest z tych samych elementów, a serwisant nie ma zgłoszeń o głośnej pracy Golda, podczas gdy Crystal bywa zgłaszany jako hałaśliwy [#14355993][#14361523]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 6493971
    szopen32
    Poziom 10  
    Witam
    Zdecydowałem się na gazowy kocioł kondensacyjny marki Termet WINDSOR. Proszę o opinię na temat tej marki i jeżeli to możliwe tego konkretnego typu kotła. Za ewentualne porady i opini z góry dziękuję.
  • #2 6494144
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    ... Tani jest. A jak wiadomo, tanie mięso ... .... ;)
  • #4 6496106
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1260
    Wyroby Termeta nie wprawiają mnie z zasady w zachwyt,ale w tym konkretnym przypadku(i może w kilku innych)-polski nie znaczy gorszy.Warto się nim zainteresować i to nie tylko ze względu na cenę.
  • #5 6647762
    gazo230
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Takie slogany Vissmann , Junkers , Vailant można wsadzić do torby . Globalne firmy nakręcają reklamę swoich produktów i tyle . Ten kto kupi jest przekonany że dobrze bo drogo i firmowo . Co do produktów TERMET to mam jak najlepsze zdanie . Na przełomie ostatnich lat firma ewoluowała co przekłada sie na produkty . Windsor pracuje już 3-miesiąc jest OK. Jst wypasiony i tani BO POLSKI . Cześć i chwała
  • #6 6648343
    wawrzeczko_t
    Ocena: 1033
    gazo230 napisał:
    Windsor pracuje już 3-miesiąc jest OK.

Naprawdę gratuluję. Mam nadzieję, że podobna opinia będzie za 3 lata :)
  • #7 6648353
    mirrzo

Ocena: 2609
    Oj, będzie.
    Jednak zależy to od użytkownika i serwisanta, jak wiesz.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #8 6648369
    serwisant73
    Termet zrobił ostatnio duże postępy,ale wymienione przez ciebie firmy z Niemiec to potentaci w tej branży.Jak oni zaczynali produkować kotły gazowe,to my byliśmy na etapie piecy kaflowych.Ich osiągnięcia w tej dziedzinie są bezapelacyjne.Długo jeszcze będą o kilka kroków w przodzie.
  • #9 11850097
    seven01
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Witam serdecznie
    Przepraszam jeśli nie słusznie odgrzewam starego kotleta.
    Chciałbym sie dowiedzieć jakie opinie macie na temat takich 2 kotłów 2 funkcyjnych
    MCR II 24/28 MI De Dietrich vs właśnie Termet windsor 25 a moze Ecocondens Crystal 25? Jest jakś różnica w tych produktach termetu?

W kotłach mcr przestraszyły mnie opinie w sklepach internetowych ze to syf itp... Jakie wy macie zdanie... no i jak to wypada na tle Termetu.
  • #10 11850652
    irus.m
    Ocena: 453
    Widocznie sklepy internetowe mają mniejsze upusty przy zakupie hurtowym, i w związku z tym mniej zarabiają na De Dietrich. Wolą sprzedawać inne marki, na których mają większe zyski na sztuce. Rachunek zysku jest bezwzględny, dla niego prawie każdy sprzedawca
    powie wszystko, by zarobić. Oczywiście jest grupa sprzedawców uczciwych, niestety niezbyt liczna.
    pozdrawiam
  • #11 11853041
    serwo66
    Poziom 25  
    Ocena: 292
    Jestem serwisantem i sam posiadam Windsora od 3 lat i żadnych problemów. Montuje te kotły i mogę powiedzieć że spisują się znakomicie. Windsor i Ecocondens Crystal to ten sam kocioł tylko Windsor jest kotłem sprzedawanym poza siecią oficjalną Termetu ( konkretnie dla sieci hurtowni SBS ). Automatyka gazowa i elektronika w kotle jest z Honeywella czyli górna półka. Części te są również montowane w kotłach zwanych górną półką.
  • #12 11854428
    seven01
    Poziom 20  
    Dziękuje bardzo za zainteresowanie tematem. Chciałbym się jeszcze czegoś dowiedzieć, zbaczając troszkę od tematu. Mieszkam w domu piętrowym. Zainstalowanie kotła planuje w piwnicy. Do najwyższego punktu odbioru wody użytkowej będzie 6m. Czy lepszym rozwiązaniem będzie kocioł jednofunkcyjny z zaworem 3 drogowym i zbiornikiem, czy dwu funkcyjny?
  • #13 11854961
    serwisant73
    A ile osób w domu? Pewnie dwie łazienki, kuchnia... Optował bym za zasobnikiem. Jeśli piwnica, to znajdzie się na niego miejsce. A komfort znacznie większy.
  • #14 11855790
    seven01
    Poziom 20  
    4 osoby (5 ta w drodze :)), 2 łazienki i 2 kuchnie. Dzieki wielkie tez myślę ze zasobnik będzie bardziej komfortowy.
  • #15 11856952
    serwisant73
    Oczywiście cyrkulację bierzesz pod uwagę...
  • #16 12391927
    netzmarl
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Drodzy Koledzy, powiesiłem sobie właśnie kilka dni temu Ecocondensa 25kW i mam pytanie nawiązujące do tej "górnej półki". Otóż wszystko fajnie - kociołek mały, nowoczesny interface dla usera, modulatory, bajery i nawet dobrze grzeje :-). Tylko głośny jak cholera. Jak wchodzi na pełną moc przy cwu to hałasuje porównywalnie jak stojąca w tym samym pomieszczeniu pralka na wirowaniu 1000obr. Ja rozumiem, że to zamknięta komora i że wentylator musi jakiś dźwięk wydawać. Ale pisze się o piecach kondensacyjnych, że się je montuje w otwartych kuchniach. Jezu, ten egzemplarz jakbym miał w otwartej kuchni (na szczęście mam w kotłowni ale niedaleko salonu jednak) to chyba bym ją zamurował... No więc czy te Termety tym się właśnie różnią od tzw "górnej półki" (któryś Viessman się chwali, że ma max 38dB a lodówka niby typowo 40dB) czy też z tym moim jest coś zdecydowanie źle? Tutejsi Koledzy serwisanci niejeden kocioł zapewne słyszeli i mają jakieś obiektywne porównanie, dlatego właśnie tu pytam - i też żeby wiedzieć czy mam z czym walczyć w ogóle przy tym modelu.

Producent na infolinii stwierdził, że "aż tak głośno to nie powinno być, że może maksymalne nastawy wentylatora są nieprawidłowe" i że instalator musi powalczyć (co ma zresztą uczynić, czekam na wizytę). Co ciekawe Termet nigdzie ani słowem nie pisze ile dB generuje.
  • #17 12392118
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    Jesteś przekonany że to wentylator. U mnie piec trzeszczał i strzelał jak był mocno zakamieniony. Ile on juz u Ciebie pracuje ?
  • #18 12392162
    netzmarl
    Poziom 10  
    wnoto
    Cytat:
    powiesiłem sobie właśnie kilka dni temu

Mówię o nówce sztuce pracującej od tygodnia. Nic nie trzeszczy ani nie strzela w nim - wiem o czym mówisz.
    Ja się nie upieram, że to wentylator tylko tak sugeruje infolinia Termeta - i wszystko na to wskazuje.
    Interesuje mnie opinia Kolegów serwisantów jak wygląda porównanie rzeczywistej głośności tego pieca z tzw. "markowymi" i w porównaniu do wirującej pralki ("markowej") :-). No ewentualnie jakieś pomysły na wyciszenie bestii.
  • #19 12394199
    serwo66
    Poziom 25  
    Czy ten kocioł to Ecocondens czy nowy Ecocondens Crystal. Przyznam że nie miałem info. od użytkowników o zbyt głośnej pracy tych kotłów. Uruchamiałem kilka kondesatów Vaillanta (wersja plus, nie wiem jak głośno pracuje pro) i muszę przyznać że były cichsze od Termeta, ale nie powiedziałbym że różnica była drastyczna. Może masz nie odpowietrzony wymiennik ciepła. Termet jako jeden z nielicznych ma dodatkowy ręczny odpowietrznik wymiennika. Dzwoń po serwis, może wentylator jest wadliwy. Powodzenia.
  • #20 12394489
    mirrzo

No niestety, Cristale maja dość głośny wentylator. Właściwie, to cichy jest, a wadą jest umieszczenie go poza zamkniętą komorą. Stąd ten brak komfortu. Ale na małej mocy, to już spoko jest.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #21 12398163
    netzmarl
    Poziom 10  
    serwo66
    To nowy Ecocondens Crystal, ten z panelem LCD. Huk narasta wraz z obrotami wentylatora a jego "apogeum" jest od momentu zapalenia gazu i już trwa aż do zmodulowania mocy w dół - być może dopiero po zapaleniu jest max obrotów. Moja kotłownia jest na parterze stosunkowo niedaleko salonu. Przy zamkniętych drzwiach kotłowni muszę podgłosić telewizor.... a jak uchylę odrobinę drzwi od kotłowni tak na 5cm to słyszę ten piec piętro wyżej (otwarta klatka schodowa). "Głośny/cichy" to pojęcia względne, słuchu też nie mam najlepszego na świeci... ale to przeszkadza w domu.
    Mógłbyś rozwinąć wątek nieodpowietrzonego wymiennika? Jaki to konkretnie daje efekt (szum czy świergotanie jak przy zakamienionym) i gdzie ten odpowietrznik to sam zajrzę, dam sobie z tym radę bez problemu.
    Wentylator mają diagnozować ale narazie pod kątem niewłaściwej regulacji a nie uszkodzenia.

mirrzo
    Na małej mocy spoko ale przy grzaniu cwu na małą moc kocioł przechodzi dopiero pod koniec. Potencjalna utrata gwarancji itp wszystko jasne - nie można tego wentylatora jakoś odizolować akustycznie we własnym zakresie? Jakaś obudowa z pianki na sam wentylator albo co? Myślałem o tym ale mam obawy czy się nie będzie przegrzewał jak się go obtuli.
  • #22 12400437
    mirrzo

netzmarl napisał:
    mirrzo
    Na małej mocy spoko ale przy grzaniu cwu na małą moc kocioł przechodzi dopiero pod koniec. Potencjalna utrata gwarancji itp wszystko jasne - nie można tego wentylatora jakoś odizolować akustycznie we własnym zakresie? Jakaś obudowa z pianki na sam wentylator albo co? Myślałem o tym ale mam obawy czy się nie będzie przegrzewał jak się go obtuli.

Już fabryka nad tym pracuje.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #23 12400740
    netzmarl
    Poziom 10  
    Modlę się abyś miał rację ale obawiam się, że nie nad tym pracuje fabryka. W kwestii wyciszenia fabryka opracowała już obudowę od dołu (kawał blachy z korkiem na włącznik) która "coś" daje ale niewiele (u mnie ona już jest).
    Wiem natomiast, że fabryka pracuje nad poprawą jakości wentylatorów ale to nie w kwestii ich głośności.
    No dobra, poczekamy na rozwój sytuacji i dam znać co instalatorzy zdziałali w konsultacji z fabryką. Chętnie bym dopłacił za jakiś pakiet wyciszający gdyby był dostępny...
  • #24 12400789
    serwo66
    Poziom 25  
    Odpowietrznik jest nad wymiennikiem z lewej strony.
  • #25 12415878
    netzmarl
    Poziom 10  
    To nie kwestia zapowietrzenia lecz niestety nie cicho pracujący wentylator. Ale nie ze względu na jego uszkodzenie lecz taki to model. Nie wiem może Termet użył jakiejś wersji oszczędnościowej wiatraka z nie najcichszymi łożyskami (ostatecznie pompa obiegowa w tym piecu też do najcichszych na świecie nie należy porównując ją choćby z dwa razy większą ale również Wilo ze starego Torusa Economic - ale nie czepiajmy się przesadnie nie jest ona też jakoś masakrycznie głośna). Albo jak mówi mirrzo - taka konstrukcja całości, nieco nie dopracowana najwidoczniej akustycznie.

Ostatecznie panowie serwisanci wg polecenia fabryki zmniejszyli nieco poniżej wartości standardowej maksymalne obroty wentylatora i piec naprawdę znacząco ucichł. Jasne max moc również zmalała (podobno około 2kW) ale w moim wypadku i tak była nieco przesadzona więc nie powinno być różnicy. Pomimo tej zmiany modelem "mieszkaniowym" wciąż bym tego pieca nie nazwał. Szkoda, że fabryka nie podaje w swoich manualach poziomu głośności no ale też i czym tu się chwalić póki co... Jednak podobno faktycznie coś tam jeszcze pracują nad decybelami więc mam nadzieję na jakiś upgrade za jakiś czas.

Natomiast słowa uznania należą się dla działu serwisu fabrycznego. Głowy w piasek nie chowają i nie wciskają klientowi, że głupoty gada albo że mu się coś tam wydaje lecz starają się faktycznie pomóc i rozwiązać problem. Nie jest to niestety zachowanie powszechne. Cóż może to dlatego, że tu klient rozmawia z producentem a nie z importerem który i tak niewiele z reguły może. I to pewnie jeden z ważnych argumentów dlaczego czasem mimo niedociągnięć należy jednak kupować polskie produkty :-).
  • #26 12415945
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    netzmarl napisał:
    Ostatecznie panowie serwisanci wg polecenia fabryki zmniejszyli nieco poniżej wartości standardowej maksymalne obroty wentylatora i piec naprawdę znacząco ucichł. Jasne max moc również zmalała (podobno około 2kW) .....

Jak sądzisz czy to zmniejszenie mocy jest proporcjonalne do zużycia gazu ?
    Bo może tlenu jest mniej -> mniejsze spalanie ale gazu idzie tyle samo co poprzednio ...
  • #27 12417445
    netzmarl
    Poziom 10  
    Niestety nie mam pojęcia bo nie wiem ile gazu "szło" przedtem. Mogę sprawdzić ile idzie teraz i napiszę to może ktoś się tu wypowie czy to ilość właściwa. Spytam też o to przy okazji tych moich serwisantów czy robili ponowną analizę spalin która by to pewnie wyjaśniła.
    A może któryś z tutejszych kolegów serwisantów się wypowie na temat tej kwestii czy regulując obroty należałoby zsynchronizować ich wartość z poziomem modulacji gazu czy też to się dokonuje automatycznie?
  • #28 12744499
    pfos
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Cała prawda o Termet Windsor jest taka ze kocioł ten nazwano by sprzedawać na rynku Wielkiej Brytani
    Jestem serwisantem i stanowczo stwierdzam ze to kocioł z którym było i jest wiele problemów duża awaryjnosc kotła wyeliminowała windsora z rynku Wielkiej Brytani.
    Zostało sprzedane około 200 kotłuw na przełomie 3/4 lat i ludzie powoli sciagaja je ze ścian i na złom firma tez zawinela sie z UK i olała klijentow oraz serwisantów.
    Podstawowe usterki to : czujnik przepływu wody ,przewody świec zaplonowych , świece ,płytka wetylatora
    Jakość produktu marna zdecydowanie odradzam kupna
  • #29 12744960
    mirrzo

Niewiele jest prawdy w tym, o czym piszesz. Pierwsza, to taka, że nazwa Windsor jest zarezerwowana dla grupy SBS, która to sprzedawała ten kocioł w swojej sieci na terenie Polski.
    Pisać dalej ?
    Co do awaryjności, to .... jak inne kotły.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #30 12745091
    serwo66
    Poziom 25  
    Z czujnika przepływu wody faktycznie były problemy ale zrezygnowano z niego, a z płytkami wentylatora są problemy jak źle zmontujesz komin bo wtedy zalewa ją woda. Problemów z przewodami i z elektrodami nie miałem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy gazowego kotła kondensacyjnego Termet WINDSOR oraz ogólnych opinii o marce Termet. Użytkownicy i serwisanci dzielą się doświadczeniami, porównując WINDSOR i jego odpowiednik Ecocondens Crystal/Gold z kotłami innych marek (De Dietrich, Immergas, Ariston, niemieccy producenci jak Viessmann, Junkers, Vaillant). Wskazuje się, że WINDSOR i Ecocondens Crystal to ten sam model, sprzedawany pod różnymi nazwami (WINDSOR dla sieci SBS), wykorzystujący podzespoły Honeywell. Podkreślany jest postęp jakościowy Termetu. Poruszono kwestię wyboru między kotłem dwufunkcyjnym a jednofunkcyjnym ze zbiornikiem CWU dla większych domów (preferowany wariant ze zbiornikiem). Głównym tematem dyskusji stała się głośność kotłów Termet, zwłaszcza modeli Crystal, którą użytkownicy porównują do hałasu pralki. Potwierdzają to niektórzy serwisanci, wskazując na umieszczenie wentylatora poza komorą spalania jako przyczynę. Nowszy model EcoCondens Gold rzekomo został wyciszony (reklamowane 42 dB), choć pojawiają się sprzeczne opinie użytkowników na ten temat. Zgłaszane są również problemy z awaryjnością starszych modeli WINDSOR/Crystal (czujnik przepływu wody, przewody zapłonowe, płytki wentylatora) oraz dostępnością serwisu i części w niektórych regionach (np. w Wielkiej Brytanii i okolicach Krakowa). Mimo krytyki, wielu użytkowników chwali kotły Termet za stosunek jakości do ceny i szybką instalację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA