logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformator toroidalny czy przetwornica 250VA do halogenów 4x50W? Awaryjność?

kasprzyk 04 Maj 2004 23:00 4505 10
REKLAMA
  • #1 625995
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Witam
    od pewnego czasu zamiast transformatorów, można także montować przetwornice do halogenów 12V -trafiłem ostatnio na taką, która po roku poszła z dymem 4halogeny po 50W - przetwornica była na 250VA -czy właśnie te urządzenia są bardziej awaryjne od zwykłych transformatorów toroidalnych?? (tak to się chyba pisze ;) ) proszę o Wasze opinie
  • REKLAMA
  • #2 626012
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Niestety prądy są duże i zwykłe transformatory lepiej się sprawdzają.
    Kluczem jest ilość halogenów połączonych równolegle. Jeśli 1-2szt to przetwornica będzie lepsza i tańsza, jeśli więcej to prąd zimnego włókna jest tak uży że przetwornica idzie z dymem. A ograniczniki prądu to teoria, praktyka jest nieubłagana.
  • REKLAMA
  • #3 626191
    brombal
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    ja mysle ze w kazdym przypadku leprzy jest zwykly transformator i co do roznic cenowych to sie nie zgodze ze przetworka jest tansza .
    jesli zalezy ci na trwalosci nie zapomnij dac 15-20% zapasu mocy dla trafa a jesli chowasz go w bardzo nie przewiewnym i małym (jakas puszka) "pomieszczeniu" to daj mu 30% nadmiaru mocy i podejzewam ze cie przezyje <lol>
    krutko suma mocy zarowek ok 100W kup trafo 120 - 150 i napewno bedzie ok
  • #4 627022
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Dziękuje za odpowiedzi
    Załozyłem w tej chwili trafo 250W - moc żarówek - 200W - także będzie ok.
    co do przetwornicy - to jest firmy ZeXt - w hurtowni powiedzieli mi, że nie ma szans na gwarancje - do tego wycofali się z tego sprzetu - ponieważ jest to badziew i często nawala.
  • REKLAMA
  • #5 627044
    andrew751
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Hej , w żadnym wypadku nie zgodze sie z kolegami to własnie przetwornice wypierają trafa a nie odwrotnie, nie będe sie rospisywał na temat zalet choćby miękki start powodujący ,że prąd od strony sieci nie wykańcza zabezpieczenia [topikowego] które najczęściej jest na klatce i niema dostępu. Koledzy mieli już wcześniej problem jak ograniczać prad przy starcie trafa przy np. 15-halogenach. Kupiłeś badziewiaka jakiegoś i na tej podstawie oceniasz. Umnie przetwornice [różne] działają już kupę czasu i nie zauważyłem nic złego, wszystkim je polecam . Pozdrawiam.
  • #6 627094
    brombal
    Poziom 19  
    a to bardzo ciekawe co mowisz bo w ktorej hurtowni bym nie spytal to60- 90 % preztwornic pali sie na gwarancji i nie tylko przeciazenia sa tego powodem jak rowniez przepiecia w sieci
    a z traf chca produceci wyjsc tylko z jednego powodu elektronika jest duzo tansza i caly czas tanieje w porownaniu z miedzia ktora zachowuje sie calkowicie odwrotnie .
    a tak swoja droga to napisz mio marke i model przetwornicy (i nie zapomnij o cenie ) ktota startuje jak napisales na 15 halogenach zakladam ze mowisz o tych najmniejszych bodajze 5w bo chialbym kupic w rozsadnej cenie taka jak piszesz tylko ja mam zarowki 30w
    a o paleniu topikow to naprawde nie slyszalem (czyzby ludzie teraz mieli topiki 2 A do zabezpieczania oswietlenia ???
  • REKLAMA
  • #7 627162
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    ->brombal
    toroid 250W potrafi przy rozruchu wywalić zabezpieczenie na klatce, jeśli nie ma miekkiego startu, potem to te "2A" już mu wystarczą
  • #8 627520
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam
    ta przetwornica była u klienta - ja jej nie kupowałem, tak więc jak wspomniałem jest firmy ZeXt model ET250(80-250VA) i skoro hurtownia już podziekowała tej firmie - to musi to o czymś świadczyć, poza tym mam ją rozebraną własnie na stole i faktycznie jej "środek" nie jest imponujący - inaczej - wykonanie jej mnie nie przekonuje, że jest to jakiś sprzet na obecne czasy nowoczesny - ale nie mnie wystawiać taką ocenę. Co do 15 halogenów podłączonych pod trafo - to bardzo interesujące - jakiej mocy ten transformator??? jak dotychczas spotkałem max 300VA - są jeszcze większe???
    co do tańszych cen przetwornic - w tej hurtowni mają tylko (teraz) firmy Osram i są o 10,20 zł droższe od transformatorów i zgodzę się z kolegą "brombal", że włąsnie chodzi o tańszą elektronikę do tego gabaryty przetwornic "plusują" w niektórych sytuacjach - są bardziej ffunkcjonalne.
    Ale ogólnie jak słysze słowo przetwornica - to jak najdalej od tego - pomyślcie tylko o przetwornicach w tv, zasilaczach komp. zasilaczach do komórek - w tym ostatnim urządzeniu możesz wymienić wszystkie elementy na nowe - a i tak nie zadziała.
    pozdrawiam
  • #9 633746
    sandman2
    Poziom 11  
    Nie wiem czy nie zapomniałeś, że przed załączeniem tej przetwornicy należy ją obciążyć?
  • #10 633817
    brombal
    Poziom 19  
    niewiem czy nie zapomniales ze niemasz racji
    jakie obciazenie ???
    to co jak mi sie spali zarowka to przetwornica nie bedzie obciazona i rowniez idzie do wymiany ??
    jesli jest tak jak piszesz to chyba niemusze tego komentowac
  • #11 641648
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    MACIEK_M napisał:
    ->brombal
    toroid 250W potrafi przy rozruchu wywalić zabezpieczenie na klatce, jeśli nie ma miekkiego startu, potem to te "2A" już mu wystarczą

Jeśli na wyjściu podłączysz diody i za nimi duuuuży kondensator, to tak.

Ale jak podłączysz żarówkę, to czy zwykła żarówka bez trafa,
    czy niskonapięciowa z trafem, to jest z grubsza wszystko jedno.

Chyba, że rdzeń trafa wchodzi w nasycenie jak na początku ma cały półokres...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między transformatorem toroidalnym a przetwornicą o mocy 250VA do zasilania halogenów 4x50W oraz ich awaryjności. Użytkownicy wskazują, że transformatory toroidalne lepiej radzą sobie z dużymi prądami rozruchowymi, szczególnie przy większej liczbie halogenów połączonych równolegle, gdyż przetwornice mogą ulegać uszkodzeniom z powodu prądu zimnego włókna. Zaleca się stosowanie transformatorów z zapasem mocy 15-30% oraz uwzględnienie warunków chłodzenia. Przetwornice mają zalety, takie jak miękki start, który chroni zabezpieczenia topikowe, oraz mniejsze gabaryty, ale ich trwałość zależy od jakości wykonania. Przykładem wadliwej przetwornicy jest model ZeXt ET250 (80-250VA), który często ulega awariom i jest wycofywany z rynku. W hurtowniach przetwornice Osram są droższe od transformatorów, ale bardziej funkcjonalne. Problemy z przetwornicami wynikają także z przepięć sieciowych i przeciążeń. W przypadku transformatorów toroidalnych brak miękkiego startu może powodować wyzwalanie zabezpieczeń. Podsumowując, transformator toroidalny jest bardziej niezawodny przy większym obciążeniu halogenami, natomiast przetwornice sprawdzają się przy mniejszej liczbie punktów świetlnych, pod warunkiem dobrej jakości urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA