logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PADŁ: ST340810A U6, DLACZEGO JAK SIE GO PODLACZA KOMP NEpALi

Glow4 05 Maj 2004 02:00 1605 14
REKLAMA
  • #1 626210
    Glow4
    Poziom 11  
    Witam!
    Posiadam, a raczej posiadalem:P dysk Seagate 40gb o oznaczeniach w temacie ... i mam takie pytanie: co moze byc w nim uszkodzone.. elektronika czy mechanika.. jesli po przylaczeniu do niego SAMEGO ZASILANIA - zasilacz nawet sie nie uruchamia (nie mowiac o reszcie:). Dysk padl po awarii zasilacza (zasilacz wymieniony na nowy), sprawdzany na innych zasilaczach/kompach i to samo .. a i jeszcze jeden mankament.. po odlaczeniu go od plyty glownej lub zasilacza zasilacz od razu nie chce startowac po jego odlaczeniu .. musze odlaczyc/podlaczyc do sieci zasilacz i dopiero pali. Aye.. i jeszcze jedno... przygladalem sie baaardzo dokladnie elektronice tego dysku i nie widac na zadnym z elementow jakis sladow przepalenia albo czegos takiego.. jakby doslownie nic sie nie stalo.. nie znam sie na tym dobrze.. ale moze po prostu gdzies na WE ukladu zasilajacego dysk cos szczelilo ?? i moze po prostu tylko jego wymiana pomoc ? .. a jesli nie to allegro.pl i qpic elektronike?:>
    Pomozcie :)
  • REKLAMA
  • #2 626238
    Wujek Dobra Rada
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    uszkodzenie nie musi byc widoczne i pewnie poszedl z dymem z poprzednia zasilka... wiec chyba wymiana elektroniki...
  • REKLAMA
  • #3 626262
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Miałem kiedyś podobny problem z jakimś Seagate'm. Zmież obie szyny zasilania omomierzem. Jedna (chyba 12V) będzie zwarta. Za owe zwarcie odpowiada dioda, która w dysku naprawianym przeze mnie znajdowała się niedaleko złącza zasilania. Po usunięciu jej dysk zaczął pracować normalnie. Ważne jest żeby wstawić sprawną diode w miejsce uszkodzonej, bo przy następnej awarii zasilacza padnie dysk.
  • REKLAMA
  • #4 626326
    Glow4
    Poziom 11  
    hmm :) wydaje mi sie ze dobrze sprawdzilem i wychodzilo by ze wlasnie taki element (czy to diodia? nie znam sie na SMD:P) o 0,8 x 1,6mm jest uszkodzony.. o ile dobrze zbadalem sprawe (12V to PIN zasilania umieszczony z brzegu ??) ... wiec teraz pytanie.. jaka to moze byc dioda? czy ktos ma moze schemat plytki takiego dysku :P wydaje mi sie ze chyba trudno bedzie sie polapac mi i tak w nim .. prosilbym jeszcze o dalsza pomoc :) z goory wielkie dzieki :)

------------------------------------------------------------------------
    ach sorki za ta 'poprawna' polszczyzne w ostatnim poscie.. i jeszcze jedno.. mam starego seagate ... 2gb (medalist) i czy moglbym ewentualnie taka diode wylutowac z plytki tego starego dysku i wlutowac do tego? czy parametry tych diod beda takie same ??

Dlaczego piszesz post pod swoim postem ?
    Używaj przycisku "zmień".
    Posty scaliłem.
    ankuch.
  • #5 626335
    music
    Poziom 28  
    Zaraz z brzegu może się znajdować kondensator koloru coś koło pomarańczowego. Jego nie ma potrzeby wylutowywać. Gdybyś miał foto elektroniki to by nam szybciej poszło.
  • REKLAMA
  • #6 626355
    Glow4
    Poziom 11  
    Hej a moze podaj mi nr #GG to wszystko lepiej bym Ci tam wytlumaczyl.. jesli nie to coosh tutaj bedziemy pisac :) a tak wogole to mam pytanie.. jak ona moze przypuszczalnie wygladac ?:>

Pisz poprawnie.
    Nie używaj slangu.
    ankuch.
  • #7 626359
    music
    Poziom 28  
    No właśnie! Robiłem to dość dawno więc za cholere nie moge sobie przypomnieć jak ona wyglądała(stąd prośba o foto). Co do GG to nie mam możliwości poniważ siedze z partyzanta przy róznych komputerach u różnych ludzi w pracy, więc nie zdziw się jeśli następną odpoweiedź dostaniesz jutro rano.
  • #8 626380
    Glow4
    Poziom 11  
    okej okej.. narazie nie mam dostepu do aparatu.. opisze Ci co sie znajduje w poblizu ... jest sciezka.. malutka sciezka biegnaca od PINu 12Volt ... do niej jakis malutki element .. wymiarach podobnych do diod SMD co w tel kom.. do tego jakis element ... obudowa czarna.. pasek bialy z lewej strony (jest na niej napisane 10-20 .. N] i do tego w koleczku 2) wymiary ok 3mm x 4mm i chyba laczy sie z jakimis 6 stykami.. po jednym z kazdego boku i od gory niej po dwa ... pozniej jest jakis element nieco wiekszy od tego poprzedniego.. na nim jest napisane BUF C121
  • #9 628007
    Glow4
    Poziom 11  
    Fajnie :cry: nikt nic nie wie?? jak co zrobic?? poradzcie mi prosze .. bardzo mi na tym dysku zalezy .. a na SMD sie znam tyle co nic! :P Jeszcze raz prosze o pomoc :) Z gory dzieki
  • #10 628081
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    forum to nie GG i odpowiedzi morzesz dostać po liku minatach jak i po kilku dniach jak byś podesłał zdjecie lub scan to by naprawde pomogło w zlokalizowaniu usterki :roll:
  • #11 628144
    Glow4
    Poziom 11  
    Sorry ... dzis postaram sie o ten scan .. zwlekam z tym bo nie mam chwilowo dojscia do aparatu cyfrowego :|
  • #12 628433
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    zacznijmy od początku - każdy element elektroniczny ma jakieś oznaczenie podaj oznaczenie to się coś wymyśli
    -w ostateczności idź do sklepu kup zwykłą diodę prostowniczą taką ze 3A wlutuj i po kłopocie
  • #13 629596
    Glow4
    Poziom 11  
    obojetnie jaka diode? do gory mialem pisane ze musi byc wlasnie taka sama jaka jest na plytce bo inaczej dysk ciach i po nim :) pisalem juz oznaczenia elementow (chyba dobrze zczytalem) tamto BFc121 to chyba kondensator tak?:] ale nakierujcie mnie jesli mozecie, jak wyglada dioda prostownicza SMD (m/w jej wymiary). Dzieki . Aha mam problem z zalatwieniem tego SCANa, ale jak juz bede go mial to od razu wrzuce.
  • #14 630546
    morokko
    Poziom 14  
    Kiedyś miałem taki przypadek , też padł dysk po awarii zasilacza , sprawdź miernikiem zwarte elementy blisko gniazda na tej gałęzi która jest zwarta , bez wylutu elementu nie namierzysz który to , najprawdopodobniej poszła dioda zabezpieczająca , dysk pójdzie bez tej diody , jeżeli to ona to wstaw z innego starego dysku i po kłopocie.Powodzenia.
  • #15 630574
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Glow4 napisał:
    Fajnie :cry: nikt nic nie wie?? jak co zrobic?? poradzcie mi prosze .. bardzo mi na tym dysku zalezy .. a na SMD się znam tyle co nic! :P Jeszcze raz prosze o pomoc :) Z gory dzieki

Witam :!: to co piszesz w postach zaprzecza że Ci na nim tak zależy nie musisz mieć aparat by zrobić fotkę połóż go na skaner i będzie jeszcze lepiej niż aparatem , a tak to juz dwa dni coś załatwiasz . Pozdrawiam :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate 40GB model ST340810A U6 przestał działać po awarii zasilacza – po podłączeniu samego zasilania komputer się nie uruchamia, a zasilacz wymaga odłączenia od sieci, by ponownie zadziałać. Uszkodzenie nie jest widoczne na elektronice dysku. Podejrzewa się uszkodzenie elementu elektronicznego, najprawdopodobniej diody zabezpieczającej SMD blisko złącza zasilania (12V), która może powodować zwarcie i blokować uruchomienie zasilacza. Zalecane jest zmierzenie omomierzem szyn zasilania, lokalizacja zwarcia i wymiana uszkodzonej diody na identyczną, najlepiej z innego dysku Seagate. Wymiana elementu powinna przywrócić działanie dysku, jednak konieczne jest dobranie diody o odpowiednich parametrach, gdyż niewłaściwa może spowodować kolejną awarię. Wskazane jest wykonanie zdjęcia lub skanu elektroniki dysku dla dokładniejszej diagnozy. Elementy takie jak kondensatory (np. oznaczony BUF C121) nie wymagają wymiany. Dyskusja podkreśla trudności w identyfikacji i naprawie elementów SMD bez schematu i narzędzi, a także potrzebę precyzyjnego doboru części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA