logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda 40GB ST340016a po padzie zasilacza!

mareker 27 Paź 2005 12:56 4302 13
REKLAMA
  • #1 1932125
    mareker
    Poziom 2  
    Niedawno miałem małe zwarcie w sieci i spalił się zasilacz w kompie.Jak się okazało nie tylko zasilacz - chyba.
    Jak podłączam dysk twardy to komputera to ten się nie włącza,tzn.dioda w obudowie tylko mrugnie i na tym sie konczy(jeśli się nie mylę to efekt działanie przeciwzwarciowego).
    Dysk to Seagate Barracuda 40GB st340016a firmware 3.19

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 1933007
    kriss 88
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    A probowales podlaczyc ten dysk do kogos innego?
    jezeli bedzie chodzil to najprawdopodobniej bedzie to uszkodzona plyta
  • REKLAMA
  • #3 1933073
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Sprawdź na złączu dysku czy jest zwarcie +12V do masy. Jeżeli tak, to możesz odnaleźć element zabezpieczający (transil) który to zwarcie powoduje, i go wylutować/wyciąć z elektroniki dysku. O ile nie zostało uszkodzone nic więcej, to dysk będzie funkcjonował, tylko nie będzie posiadał zabezpieczenia na tej linii zasilającej.
  • #4 1955999
    Rideau
    Poziom 12  
    Ja mam podobny problem , tyle że mam zwarcie +5v do masy , pokazuje mi 50omów to chyba troche za mało czy to tez moze byc wina elementu zabezpieczającego?
    http://republika.pl/rideau/dysk.jpg
    to jest zdjęcie mojej elektroniki , mógł bys mi wskazać ten element??

PS: Rezystorek pomiędzy +12 a masa mi sie wyłamał przez przypadek , ale to chyba nie jest poważne uszkodzenie.
  • #5 1956241
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6497
    Mam najprawdopodobniej sprawną elektronikę do Seagate Barracuda ATA IV ST340016A 3.19

Niestety kupiłem drugi taki, teoretycznie sprawny, dysk ze spaloną elektroniką i po zamianie tylko tyka (elektronika jest jednak w innej wersji, mimo iż to samo firmware).
  • REKLAMA
  • #6 1956412
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    mały, szary element, rozmiar 5 x 5 mm
    Załączniki:
    • Seagate Barracuda 40GB ST340016a po padzie zasilacza! snap.jpg (12.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1957000
    Mikippp
    Ocena: 30
    tzok napisał:
    Mam najprawdopodobniej sprawną elektronikę do Seagate Barracuda ATA IV ST340016A 3.19...
    ...Niestety kupiłem drugi taki, teoretycznie sprawny, dysk ze spaloną elektroniką i po zamianie tylko tyka (elektronika jest jednak w innej wersji, mimo iż to samo firmware).

Witam,
    "elektronika jest jednak w innej wersji, mimo iż to samo firmware"
    jak należy to rozumieć...?
    Dysk na tym zdjęciu http://republika.pl/rideau/dysk.jpg to 7200.7 (S.15)
    "Niestety kupiłem drugi taki, teoretycznie sprawny, dysk ze spaloną elektroniką i po zamianie tylko tyka"
    A jest -5V z przetwornicy DC-DC do zasilania preampa...? można sprawdzić to napięcie na 1 wyprowadzeniu jedynego układu w obudowie SO8... pisałem już kiedyś na ten temat...

Mikippp
  • #8 1957198
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Dodam jeszcze, że może być uszkodzony kontroler HDD. W takim przypadku również dioda mignie i nic.
  • #9 1958755
    tzok
    Ja pisałem o Barracuda ATA IV ST340016A... mam dwa, oba mają takie samo firmware. Jeden ma wypalony jeden element na płytce, drugi najpierw miał "wysyp" badsectorów a potem przestał się wykrywać. Nie sądzę aby od razu padł SA i przez to były bady, bo wtedy są wszędzie a on miał je na ok 80% powierzchni ale były obszary dobre po kilkanaście MB.

Różnica polega na tym, że w jednej elektronice, ten duży układ jest w obudowie BGA (nóżki od spodu) a w drugiej w obudowie PLCC (nóżki dookoła).
  • REKLAMA
  • #10 1959323
    Mikippp
    tzok napisał:
    Ja pisałem o Barracuda ATA IV ST340016A... mam dwa, oba mają takie samo firmware. Jeden ma wypalony jeden element na płytce, drugi najpierw miał "wysyp" badsectorów a potem przestał się wykrywać. Nie sądzę aby od razu padł SA i przez to były bady, bo wtedy są wszędzie a on miał je na ok 80% powierzchni ale były obszary dobre po kilkanaście MB.

Różnica polega na tym, że w jednej elektronice, ten duży układ jest w obudowie BGA (nóżki od spodu) a w drugiej w obudowie PLCC (nóżki dookoła).

Jeżeli to możliwe to proszę zamieścić zdjęcie tego drugiego dysku...
    Jaki element na PCB jest "wypalony"...?
    PS obudowa tego układu to raczej jakaś odmiana QFP, a nie PLCC...

Mikippp
  • #11 1959952
    tzok
    Dawno na nie nie patrzyłem... obudowa w obu jest BGA ale wizualnie się różni... nie powinno to mieć znaczenia ale jednak nie działa, chyba że drugi dysk też jest uszkodzony.
  • #12 1960727
    mareker
    Poziom 2  
    Czy ktoś może mi powiedzieć prosto i zwiezle co robic??

Dodano po 11 [minuty]:

I mam zwarcie na kilku nóżkach:(
  • #13 1961765
    Mikippp
    tzok napisał:
    Dawno na nie nie patrzyłem... obudowa w obu jest BGA ale wizualnie się różni... nie powinno to mieć znaczenia ale jednak nie działa, chyba że drugi dysk też jest uszkodzony.

Obudowa układu nie ma znaczenia...
    Jeżeli uszkodzony był ten układ (zaznaczony - obudowa SO8) to bardzo prawdopodobne jest, że uszkodzony jest również preamp...
    Pisałem już o tym..., ale powtórzę...
    Trzeba sprawdzić czy preamp nie powoduje zwarcia na zasilaniu -5V...

..."A jest -5V z przetwornicy DC-DC do zasilania preampa...?
    można sprawdzić to napięcie na 1 wyprowadzeniu jedynego układu w obudowie SO8... pisałem już kiedyś na ten temat... "

Mikippp
  • #14 2415322
    tzok
    Nici z tych dysków - zamieniłem AT 49LV1024 i dalej to samo (jednak jak widać wystarczy zgodność wersji), czyli ten jeden czasem się wykrywa i ma dużo badów wtedy a ten drugi tylko bzyczy i trzaska głowicami.

Podsumowanie tematu

✨ Po zwarciu w sieci i uszkodzeniu zasilacza pojawił się problem z dyskiem Seagate Barracuda 40GB ST340016A (firmware 3.19), który po podłączeniu powoduje miganie diody obudowy i brak uruchomienia komputera, co wskazuje na działanie zabezpieczenia przeciwzwarciowego. Sugerowano sprawdzenie dysku na innym komputerze oraz pomiar zwarcia między linią +12V a masą na złączu dysku. W przypadku wykrycia zwarcia można zidentyfikować i usunąć element zabezpieczający (transil) na elektronice dysku, co może przywrócić jego funkcjonalność, choć bez zabezpieczenia na tej linii. Dyskusja poruszała również problem zwarcia +5V do masy oraz uszkodzenia elementów elektronicznych, w tym kontrolera HDD i preampu zasilanego napięciem -5V z przetwornicy DC-DC. Wymieniano różnice w obudowach układów scalonych (BGA, PLCC, SO8) oraz problemy z kompatybilnością elektroniki pomiędzy dwoma dyskami tego samego modelu i firmware. Próby wymiany pamięci AT49LV1024 nie rozwiązały problemu, a uszkodzenia objawiały się m.in. "bzyczeniem" i trzaskaniem głowic. Wskazano, że uszkodzenie preampu lub kontrolera może powodować zwarcia i uniemożliwiać wykrycie dysku przez system.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA