logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protel 98: Projektowanie płytek jednostronnych i opisy elementów na PCB

kjn6000 05 Maj 2004 11:17 2535 8
REKLAMA
  • #1 626512
    kjn6000
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Mam pytanie odnośnie Protela 98 czy można przy jego pomocy projektować płytki jednostronne z auto route? Z tego co wiem to nie ale może się mylę. Jeszcze zastanawiałem się jak zrobić aby w PCB po load netlist były układy wraz z opisami tak jak w zakładce Sch? W moim przypadku są zaznaczone na zielono kontury elementów (obudowy) ale nia ma na nich żadnych opisów.

W załączniku jest schemat i płytka drukowana sterownika do akwarium. Czy może się ktoś wypowiedzieć co mysli o moim projekcie, czy wygląda o.k, czy panuje porządek na schemacie itd..
    Załączniki:
    • Projekt płytek protel.zip (20.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 626656
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    nie ma problemu z ustawieniem w protelu plytki jednostronnej tylko autorouter jest do d.. i przewaznie wychodzi balagan na plytce a co do opisu elementow to jak bys przeslal jak to wyglada to moze sie cos poradzi albo dokladniej to opisal

zalukalem w projekt plytki to ze nie widac opisow przy elemencie to przez to ze masz ustawione wszystkie opisy na Hide
    klikasz 2 razy na element i odfajkuj kwadracik Hide
  • REKLAMA
  • #3 626812
    kjn6000
    Poziom 14  
    Taka prosta sprawa z tymi opisami a ja się nie domyśliłem :) . Jak ustawić auto route aby rysował na jednej stronie?
  • REKLAMA
  • #4 626848
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Widzę że przespałem, od której wersji w Protelu można robić płytki jednostronne?
  • #5 626868
    jacur
    Poziom 32  
    fachman jednostronna plytke w autorouterze mozna ustawic od czasow autotraxa
    a w zalaczniku jest jak ustawic opcje w zakladce rules w protelu 99
    botom layer na Any reszta warstw na Not used
    Załączniki:
    • Protel 98: Projektowanie płytek jednostronnych i opisy elementów na PCB layer.jpg (115.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 626882
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    sORKI, :oops:
    myślałem o zworach, bo te oferuje tylko Accel w płytkach jednostronnych
  • #7 627358
    kjn6000
    Poziom 14  
    Teraz już wiem jak ustawić Protela 98 aby wykonał płytkę jednostronną a może ktoś mi powie jeszcze jak go ustawić aby sam robił zworki?
  • #8 627414
    jacur
    Poziom 32  
    nie ma takiej opcji w protelu
    nieda sie zalaczyc autoroutera isc na kawe wrocic i wszystko gotowe ;)
  • #9 628071
    kjn6000
    Poziom 14  
    Szkoda że nie ma takiej możliwości, bo właśnie głównie chodziło mi o tę kawe :).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie projektowania płytek jednostronnych w Protel 98 oraz automatycznego trasowania (autoroute). Potwierdzono, że Protel 98 umożliwia projektowanie płytek jednostronnych, jednak wbudowany autorouter jest mało efektywny i często generuje nieczytelne połączenia. Aby ustawić projekt na jedną stronę, należy w zakładce reguł (rules) ustawić warstwę bottom layer na "Any", a pozostałe warstwy na "Not used". Opisy elementów na PCB mogą nie być widoczne, gdy są ustawione na "Hide" – wystarczy dwukrotnie kliknąć element i odznaczyć tę opcję, aby opisy się pojawiły. Nie ma natomiast możliwości automatycznego generowania zworek przez autorouter w Protel 98, co wymaga ręcznego ich dodawania. Wspomniano, że funkcja zworek w płytkach jednostronnych jest dostępna tylko w programie Accel. Załączony schemat i projekt PCB sterownika do akwarium został poddany ocenie pod kątem porządku i poprawności, jednak szczegółowe uwagi nie zostały zawarte.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA