logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt subwoofera na LW800 8ohm: obudowa 25l, strojenie 42Hz, rurka 50mm

ADAMM_85 05 Maj 2004 16:26 1566 14
REKLAMA
  • #1 626939
    ADAMM_85
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Mój projekt przedstawia się następującą: Obudowa 25l z 18mm płyty wiórowej. W środku nie będzie żadnych wzmocnień gdyż jest to mała obudowa i myśle, że wkręty (dużo) i vicol wystarczą. Będzie to obudowa b-r. Rurka o jakiej myśle to coś w granicy 50mm bo przy takiej średnicy dopiero doliczyłem się sensownej długości 130mm(chcę dostroić na 42Hz). A może wystarczy mniejsza średnica i świst powietrze nie będzie mi groził??? No i to chyba wszystko. Jak czegoś nie napisałem, albo ktoś ma jakieś uwagi proszę pisać. Thanks
  • REKLAMA
  • #2 626995
    bb
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Ten tamat juz był tyle razy wałkowany i tutaj u na akustyka.tk włącznie z koncepcjami co do wymiarow itd. suba. Jestme pewny w 100% bo kilka dni temu szukalem informacji na temat lw800. Poszukaj a na pewno znajdziesz.
    pozdr
    bb
  • REKLAMA
  • #3 627460
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    To glosnik z duzym wychyleniem i w dodatku w malej obudowie te 50mm srednicy bedzie malo. Na pewno bedzie swistac. Lepiej daj fi 70mm i jak najdluzszy. Mozna kupic do 20cm dlugosci.
  • REKLAMA
  • #4 628450
    ADAMM_85
    Poziom 17  
    Tylko gdzie szukać??? U mnie w Olsztynie nie za bardzo widziałem rury b-r dłuższe niż 11cm, choć były ze sporymi średnicami. I w sumie przy 70mm to długość rury na 42Hz powinna być z 25cm :( Ostra masakra, skąd ja wezmę coś takiego, może PCV przedłuże, ale pytanie czy to się zmieści w mojej skrzyni. Wszystko będe jeszcze liczył. Ale projekt mam zamiar wykonać jak najsolidniej i się przede wszystkim nie śpieszyć :)
  • #5 628495
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Jeżeli chcesz znać dokładnie jaki musi być otwór na bass-reflex wejdź sobie na stronkę www.alphard.pl parametry znajdziesz w dziale głośniki/basowe zjedź sobie windą na dół i znajdziesz głośnik wejdź na niego i znajdziesz wszystkie potrzebne informacje :D :D :D
  • #6 628613
    ADAMM_85
    Poziom 17  
    Na tej stronce jest dość nisko strojony, ale przy większych obudowach, a mi zależy na dobrym impulsie. Pomyśle może o 32 litrach, ale wolałbym 25l, ze względu na miejsce i na to, że ktoś zaufany tak doradził :).
  • REKLAMA
  • #7 628680
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    papierowa rura od folii do pakowania. ma srednice od 5-8cm i scianki o grubosci 5mm. mozna odciac na odpowiednia długość.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #8 628726
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    jak zalezy ci na impulsie to ja także polecam te 25.... ja miałem go w obudowach od 15litrów zamkniętej po 35B-R w 25 chyba gra optymalnie.... no chyba że ktoś lubi niskie zejście kosztem impulsu to polecam 35 litrów strojone na około 40Hz
  • #9 628732
    ADAMM_85
    Poziom 17  
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi!!! Będzie 25l :) A jeżeli idzie o tą rurkę od folii to jak to wykończyć by ładnie wyglądało??? Ma ktoś jakąś koncepcje bądź doświadczenie w tym kierunku??? Głośnik chce zamocować na dolnej ściance, a b-r na jednej z bocznych.
  • #10 630407
    sauron9
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    kup BR i przedłuż ją ta rurką, albo rurką pcv
  • #11 630420
    ttym
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Jak w Olsztynie to zobacz w sklepie na ul. polnej ( czy jakiejs takiej ). Kolo salonu Toyoty. Jest tam taka mała hurtownia z głosnikami i sprzetem. Mieli jak tam byłem ( dosc dawno ) br. 6.5 cm szer i 24 cm długosci.
    TYMEK
  • #12 630515
    ADAMM_85
    Poziom 17  
    Ja kupiłem 6,5cm średnicy, ale 11cm długości, właśnie tam :) Przejde się jeszcze raz i może będzie można zamówić bo nie chce mi się za bardzo bawić w przedłużanie tego co mam.

A Ty Tymek z Olsztyna jesteś, że znasz te ulice?
  • #13 631115
    ttym
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Z okolic Olsztynka.
    Ale w olsztynie bywam czesto ( chodze do szkoly ).
    Ulice znam bo sam szukałem b-r i kolcow do swoich kolumn.
    Wiem ze bass reflexy sa jeszcze w sklepie sukces ( kolo manchattanu ).
    Ale tylko widziałem je ale nie pytałem jakie długosci.
    TYMEK
    UPDATE:
    A ten b-r o ktorym mowilem wczesniej to był taki dwuczesciowy z mozliwoscia regulacji długosci. Kosztował cos kolo 20 zł.
    A co do sklepow internetowych to:
    http://www.dexon.pl/strony/cennik_akcesoria_bassrefleksy.htm#bassrefleksy
    oraz
    http://www.akkus.com.pl/akkus_new/kategorie.php?grupa=osprzet&kat=rury_br&lang=pl

Jak nie znajdziesz nic w Olsztynie to z tych sklepow powinienes sobie cos dopasowac.
    TYMEK
  • #14 631568
    ADAMM_85
    Poziom 17  
    Dzięki za pomoc, jak nie znajdę w Olsztynie to już wiem z której stronki kupue :)A do jakiej szkoły chodzisz :)?
  • #15 638243
    ADAMM_85
    Poziom 17  
    W sumie teraz robie odsłuchy suba. Dałem b-r o średnicy 64mm i przy większych natężeniach dźwięku słychać było nieprzyjemny furkot powietrza. Teraz mam zamiar dać większy b-r o śrenicy 74mm. Czy to powinno wystarczyć??

Podsumowanie tematu

✨ Projekt subwoofera z głośnikiem LW800 8Ω zakłada obudowę bass-reflex o pojemności 25 litrów wykonanej z 18 mm płyty wiórowej bez dodatkowych wzmocnień, z mocowaniem głośnika na dolnej ściance i portem bass-reflex na bocznej. Strojenie ma wynosić około 42 Hz. Dyskusja koncentruje się na doborze średnicy i długości rurki bass-reflex, gdzie standardowa średnica 50 mm i długość 130 mm mogą powodować szumy powietrza (świst). Zalecane jest zwiększenie średnicy do około 64-74 mm i wydłużenie rurki do około 20-25 cm, co poprawi przepływ powietrza i jakość impulsu. Wskazano możliwość użycia papierowej rurki od folii pakunkowej o średnicy 5-8 cm lub rurki PCV jako przedłużenia. Podano także źródła sklepów stacjonarnych i internetowych z rurkami bass-reflex, m.in. w Olsztynie oraz sklepy internetowe dexon.pl i akkus.com.pl. Dyskutowano także o kompromisie między wielkością obudowy (25 l preferowane ze względu na miejsce) a jakością impulsu i zejściem basu, gdzie większe obudowy (np. 32-35 l) pozwalają na niższe strojenie, ale kosztem impulsu. Przy większych natężeniach dźwięku mniejsza średnica portu powodowała furkot powietrza, co skłania do zastosowania większego portu bass-reflex.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA