logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Panda 1.1 2003 - wypadanie zapłonów, błędy 300 i 302, naprawa komputera?

marcin2205 08 Maj 2009 19:03 20499 16
REKLAMA
  • #1 6506691
    marcin2205
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam Wszystkich !

Jestem posiadaczem Fiata Pandy 1.1 w wersji Active z 2003 roku . Od kilku tygodni borykam się z problemem "wypadania" zapłonów... Diagnostyka OBD wykazuje błędy 300 i 302 : błąd wtrysku ( ogólny ) i błąd wtrysku nr 2 . Usłyszałem ,że możliwe jest uszkodzenia komputera i tutaj nasuwa się pytanie : naprawiać, czy kupić inny ? W jednym serwisie usłyszałem 450 PLN za naprawę - wydaje mi się dość dużo. Czy na Śląsku jest jakiś znajomy Wam warsztat,który pomoże mi rozwiązać ten problem ?
    Z góry serdecznie dziękuje za pomoc,
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6506723
    77omega
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    P0300-Przypadkowe lub wielokrotne wypadanie zapłonów
    P0302-cylinder nr2 wykryte wypadanie zapłonów
  • #3 6506775
    marcin2205
    Poziom 11  
    Tak,zgadza się , źle się wyraziłem . Ale temat nadal aktualny : gdzie na Śląsku ktoś może mi pomóc ,albo czy naprawa jest jakoś bardzo skomplikowana ? Kilku elektroników (co prawda nie samochodowych) znam ,może daliby radę ?
  • REKLAMA
  • #4 6506819
    77omega
    Poziom 14  
    Ja na twoim miejscu zaczol bym od sprawdzenia świec i przewodów,niewiem jak to wygląda u ciebie a jesli jest cewka zespolona ze świecami to sprawdz kostke połączeniową do cewki ,oczyś styki,
    a czy są jakieś objawy co sie dzieje??
  • #5 6506898
    marcin2205
    Poziom 11  
    Przewody i świece założyłem nowe , objawy są takie,że czasami po odpaleniu silnik pracuje na 3 cylindry,po chwili objawy ustają,czasami podczas jazdy kontrolka silnika zamigocze... Co w tym sterowniku ulega uszkodzeniu ? Elektronika,czy to może być problem dobrego styku na złączach ?
  • #6 6506954
    77omega
    Poziom 14  
    posprawdzaj dobrze styki na złączach oczysc je lekko ,bo to może byc właśnie ten problem,a co do sterownika to na razie daj mu spokój
  • #7 6510971
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    adaptacja kola fonicznego zrobiona?
  • REKLAMA
  • #8 6513980
    marcin2205
    Poziom 11  
    Adaptacji nie było,chwilowo auto jest niedostępne-uszczelka pod głowicą. Zapowietrzał się układ chłodzenia,w jednym z cylindrów świeca miała kolor jakby spalał się płyn chłodniczy... Same problemy :-(((
    We wtorek samochód powinien być już "na chodzie" -zobaczę ,czy coś się zmieni, chociaż boję się,że raczej nie...
    Swoja drogą czy 450 PLN to nie trochę za drogo za naprawę komputera ? Ostatnio na serwisie aukcyjnym widziałem nowe komputery w tej cenie...
  • #9 6514006
    licho23
    Poziom 20  
    Ocena: 127
    Zostaw w spokoju ten komputer.
  • #10 6514303
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    cos ci sie przywidzialo . Komputer po fabrycznej regeneracji z gwarancja roczną/ serwis/ ,za zwrotem starego kosztuje okolo 1500 zl z montarzem i uruchomieniem
  • #11 6514586
    Marcin_ca1
    Poziom 22  
    Ocena: 277
    Może aktualna naprawa mu pomorze, jeżeli nie wział bym się za sprawdzenie układu zapłonowego.
  • Pomocny post
    #12 6514613
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    marcin2205 napisał:
    Adaptacji nie było,chwilowo auto jest niedostępne-uszczelka pod głowicą. Zapowietrzał się układ chłodzenia,w jednym z cylindrów świeca miała kolor jakby spalał się płyn chłodniczy... Same problemy :-(((
    We wtorek samochód powinien być już "na chodzie" -zobaczę ,czy coś się zmieni, chociaż boję się,że raczej nie...
    Swoja drogą czy 450 PLN to nie trochę za drogo za naprawę komputera ? Ostatnio na serwisie aukcyjnym widziałem nowe komputery w tej cenie...

No to wysoce prawdopodobne ze to właśnie przez te uszczelkę masz ten błąd. Fiat powinien mieć świece i przewody zalecane przez producenta, tylko i wyłącznie, na zamiennikach często dzieją się cuda.

Zostaw ten komputer w spokoju, cewki sterowane są parami 1 4 i 2 3 wiec jak by coś ze sterownikiem nie tak to by był problem na 2 cylindrach.

Zrób głowice i napisz co sie dzieje, wtedy będziemy dalej myśleć.
  • #13 6515353
    marcin2205
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za pomoc ,jak tylko odbiorę auto od mechanika napiszę, czy problemy zniknęły . Zgodnie z Waszymi radami komputer zostawiam w spokoju :-)
    pozdrawiam !!!
  • #14 6532828
    marcin2205
    Poziom 11  
    Wszystkim Forumowiczom serdecznie dziękuję, problem został rozwiązany-okazało się,że uszczelka była już wymieniana,głowica po sprawdzeniu okazała się krzywa,więc planowanie i jej kompletny remont . Prowizorycznie wymieniłem świece. Silnik po tych wszystkich zabiegach pracuje ciszej,równo,błędów brak. Na starej uszczelce były ślady przedmuchów .Co prawda żałowałem 450 PLN, a tu całkowity koszt wyniósł 900 PLN , ale było warto-z gwarancją spokojniej się jeździ .
    Jeszcze raz wieeelkie dzięki !!!
  • #15 6693060
    jacekqn
    Poziom 2  
    Witam,od miesiąca borykam się dokładnie z tym samym problemem,moja Panda jest 2004r,wymieniłem cewke ,kable,świece,i nadal lampka systemu eOBD raz na jakiś czas sobie mrugała,wczoraj udałem się do ASO Fiata i mechanicy stwierdzili po sprawdzeniu wszystkiego do wymiany sterownik koszt 1500 pln.
  • REKLAMA
  • #16 6694253
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam serdecznie. Jacekgn na początek sprawdź czy nie nie są zaśniedziałe wtyczki sterownika. Tam szybko lubi się paskudzić. Przedtem odłącz akumulator. Profilaktyczne konserwowanie w niczym nie zaszkodzi. Widywałem już przeżarte piny sterownika i musiałem omijać je mostkiem łącząc złącza na płycie z kablami w kostce. Pozdrawiam.
  • #17 6698574
    SławekJarosinski
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Jeżeli to '"hybryda" tzn taka jak w Punto II to jest napewno uwalona końcówka mocy sterowania cewką 1 bądź 2 w Tychach naprawiaja firma Ko-car

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Fiata Panda 1.1 z 2003 roku zgłosił problem z wypadaniem zapłonów, potwierdzony błędami P0300 (wypadanie zapłonów ogólne) i P0302 (wypadanie zapłonów na cylindrze nr 2). Po wymianie świec i przewodów problem częściowo ustąpił, lecz nadal pojawiały się migotania kontrolki silnika i praca na trzech cylindrach. Sugerowano sprawdzenie styków złącz i kostek, a także adaptację koła fonicznego, która nie została wykonana. Okazało się, że przyczyną była uszkodzona uszczelka pod głowicą oraz krzywa głowica, co powodowało przedmuchy i zapowietrzenie układu chłodzenia. Po planowaniu i remoncie głowicy oraz wymianie świec silnik pracuje równo, a błędy zniknęły. Koszt naprawy wyniósł około 900 PLN, co uznano za opłacalne w porównaniu do kosztu naprawy lub wymiany sterownika (około 1500 PLN). W dyskusji podkreślono, że sterownik silnika nie jest najprawdopodobniej uszkodzony, a problemy z zapłonem mogą wynikać z uszkodzeń mechanicznych i złych połączeń elektrycznych. Wskazano również na możliwość uszkodzenia końcówki mocy sterowania cewką w podobnych modelach oraz konieczność sprawdzenia stanu wtyczek i pinów sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA