Mam problem z centralnym zamkiem w VW GOLF IV 1.4 99r. Mianowicie, drzwi pasażera zamykają się z pilota bez problemu jednak gdy chcę je otworzyć ponownie to wszystkie drzwi włącznie z bagażnikiem sie otwierają jednak od pasażera pozostają zamknięte mimo iż cypel od zamykania wyskakuje i słychać centralny zamek. Klamka jednak pozostaje w położeniu takim jakby nie została otwarta. czyli pracuje tak jak drzwi byłyby zablokowane. i od zewnątrz i od środka nie daje się ich otworzyć. Jednak przy uderzeniu w zamek od zewnątrz ręką drzwi się rozblokowują i można je otworzyć. Proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!
Kto smaruje tej jedzie.
Przez szczeliny w okolicy klamki i rygla spryskaj zamek wewnętrzny za pomocą np WD40 (środek penetrujący, czyszczący, smarujący, antykorozyjny).
Jeżeli to nie pomoże , zdemontuj tapicerkę drzwi i wyczyść dokładnie i przesmaruj zamek wewnętrzny.
do viper555: nie każdy jest taki "mądry" jak ty pytałem czy ma ktoś taki problem i czy go rozwiązał. Forum raczej jest po to żeby ludzie sobie pomagali a nie byli do siebie niemili.
Dodano po 1 [minuty]:
innym dziękuję zobaczę jek zadziała smarowanie a potem zobaczę luty dzięki wielkie
do viper555: nie każdy jest taki "mądry" jak ty pytałem czy ma ktoś taki problem i czy go rozwiązał. Forum raczej jest po to żeby ludzie sobie pomagali a nie byli do siebie niemili.
Ale nie każdy ma szklaną kulę w której widać co masz w drzwiach. I nie każdy ma możliwości parafizyczne by naprawić na odległość skoro ci się nie chce rozkręcać. Jest to ewidentnie usterka mechaniczna. Zaśniedziały mechanizm nie odbija do końca. Dopiero po uderzeniu "doskoczy" do prawidłowej pozycji. Dlatego kolega napisał ci, że musisz rozebrać żeby widzieć co się dzieje.
witam. mam tytanie do wszystkich którzy mogą pomóc. mam golf IV 1,9 TDI 2003r. Paciffic, 5 drzwi centralny zamek, elektryczne szyby + szyber dach, alarm standardowy.
mianowicie drzwi pasażera nie chcą się otworzyć (ani z pilota ani za pomocą kluczyka) reszta drzwi działa bez zarzutu.
cypel wychodzi i wchodzi pod czas otwartych czy zamykania drzwi. na początku raz się otwierały a raz nie. teraz właściwie w ogóle nie da się ich otworzyć. zawsze gdy się udało otworzyć z zamknięciem nie było problemów tylko nie idzie otworzyć drzwi po zamknięciu.
zauważyłem że kiedy drzwi są zamknięte (nie da ich się otworzyć z pilota ani za pomocą przycisków wewnątrz auta) to po załączeniu silnika i naciśnięciu "zamknij drzwi"
(przycisk wewnątrz auta w drzwiach kierowcy) cypel drzwi pasażera minimalnie podskoczy (ale drzwi są dalej zamknięte) i następnie po naciśnięciu "otwórz drzwi" (przycisk wewnątrz auta w drzwiach kierowcy) zamek się otwiera o jest OK.
niekiedy po dwukrotnym naciśnięciu przycisku "otwórz drzwi" (przycisk wewnątrz auta w drzwiach kierowcy) można otworzyć ale przy załączonym silniku. za pierwszym razem cypel też minimalnie się ruszy i za drugim się otwiera.
z tych dwóch przyciskowy (wewnątrz auta) można zamykać i otwierać. Po wyłączeniu auta i zamknięcie pilotem znowu to samo nie można otworzyć drzwi pasażera. wydaj mi się że to coś z elektroniką? Może coś z tymi switch? proszę o pomoc!!
właśnie pierwsze co to rozebrałem drzwi ale stanąłem na blasze montażowej nie umiałem jej oddzieli od szyby...
będę musiał jeszcze raz spróbować. ale co to może być? czego mam szukać zimnych styków?
aby zdemontować płytę należy wyciągnąć czarne okrągłe zaślepki opuścić nnieco szybę tak ok 10 cm i ukażą ci się śruby które mocują szybę. Należy je popuścić i wyjąć szybę do góry na zewnątrz. Oprucz tego do płyty jest przymocowany zamek dwoma rozporowymi kołkami plastikowymi z których należy najpierw wcisnąć do środka wewnętrzne kołki a później resztę oraz wypiąć wiązkę kabli. Dokładną instrukcję znajdziesz jeśli uruchomisz Google
wiem wiem czeka mnie rozbieranie :/ i szukanie usterki.jeśli ktoś wie jaka to może być konkretna przyczyna niech napisze.jak znajdę usterkę dam znać co i jak.dzięki wszystkim
nie chce sie wymądrzac ale chyba bedziesz zmuszony rozebrac zamki lub w gorszym wypadku wymienic klamki.tam są takie plastikowe"cypelki"które lubia czesto pękać.
wiem wiem czeka mnie rozbieranie :/ i szukanie usterki.jeśli ktoś wie jaka to może być konkretna przyczyna niech napisze.jak znajdę usterkę dam znać co i jak.dzięki wszystkim
więc albo znajdziesz usterkę sam albo "jak ktoś wie jaka to może być konkretna przyczyna niech napisze"
napiszę tak : chcesz się czegoś kolego nauczyć to rozbierz sam tapicerkę, dostań się do zamka, połącz do niego ponownie przewody i przyjrzyj się jak to działa i pomyśl wtedy "jak powinno to działać aby było OK" nie przejawiasz żadnej inwencji własnej, chcesz lajtem naprawić problem a cała sztuka polega na tym aby samemu zdobyć wiedzę i doświadczenie, forumowicze z ww. forum i innych poświęcili trochę czasu aby pewne problemy rozwiązać samemu i/lub bez kosztów ASO.
Skoro masz już poradę jak rozebrać obicie wewnętrzne drzwi to wysil trochę umysł aby problem ustalić i go usunąć. Na forum.vwgolf.pl jest fotoporada rozbierania zamka i usuania usterek - czy nie stać Cię nawet, żeby w wyszukiwarce google tego znaleźć ?
Witam wszystkich.
Przyłączę się do dyskusji bo mam podobny problem.
Objaw początkowy drzwi pasażera podczas zamykania zamykały się ale po krótkiej chwili otwierały się.Rozebrałem wszystko sprawdziłem (zdjęcia zamka kolegi Sztomel pomogły) i tylko jedna rzecz była dziwna w zamku. Pod przekładnią ślimakową był mechanizm który nie działał a powinien być popychany poprzez obracanie kluczyka w drzwiach (na zdjęciu go nie ma i switcha). Po złożeniu wszystkiego do kupy to samo. Odłączyłem radio na próbę i zamek zaczął zamykać. Podłączyłem radio żeby upewnić się że wina radia ale zamek pracuje tak samo. Kończąc te wywody sytuacja jest taka że zamek zamyka ale po otwarciu zjeżdża 2-3 mm w dół i zamka z zewnątrz nie da się otworzyć. Prośba moja do kolegi Sztomel o jakąś radę i wielkie dzięki !!!!
(zdjęcia zamka kolegi Sztomel pomogły) i tylko jedna rzecz była dziwna w zamku. Pod przekładnią ślimakową był mechanizm który nie działał a powinien być popychany poprzez obracanie kluczyka w drzwiach (na zdjęciu go nie ma i switcha). Prośba moja do kolegi Sztomel o jakąś radę i wielkie dzięki !!!!
już chyba wiem o jaki mechanizm Ci chodzi i zapewne znowu ułamał się kawałek plastiku, wkleję link w którym (jak sądzę) znajdziesz odpowiednik swojego zamka i zobaczysz o co chodzi, dodam że zdjęcia nie są mojego autorstwa a ich jakość odbiega od oczekiwanej :
http://s85.photobucket.com/albums/k57/Turbo_Boss/Skoda%20Door%20Locks/?start=0
Witam miałem ten sam problem wienc tak wymieniłem zamki prawy i lewy przód i wszystko działa centralka oświetlenie kabiny domykanie szyb z pilota wienc u mnie przyczyna były zamki mikro styki się psują