logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć autoalarm do elektrycznych szyb w Opel Omega B?

kompart4 11 Maj 2009 22:53 2256 6
REKLAMA
  • #1 6518806
    kompart4
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam mam pytanie zakupiłem sobie do swojego auta(opel omega b) autoalarm wszystko działa central z pilota itd ale centralka ma możliwość podpięcia sie jeszcze pod elektryczne szyby żeby sie automatycznie zamykały i teraz mój problem tkwi w tym ze nie wiem gdzie mam sie wpiąć z tym przewodem od centralki logicznie myśląc to chyba do silniczka od elektrycznych szyb ale nie jestem pewien wiec proszę o pomoc może ktoś już to robił z góry bardzo dziękuje pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6518857
    shisso75
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    niestety bez modułu może być cięzko
    pozdr
    Rafał
  • REKLAMA
  • #3 6518891
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Podłączając do silnika uszkodzisz centralkę, musisz połączyć przez diody przewody sterujące przekaźnikami od zamykania wszystkich szyb. Jeśli nie masz doświadczenia, powierz to elektrykowi, żebyś czegoś nie uszkodził.
  • REKLAMA
  • #4 6518951
    djblood18
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    a czy ten alarm który zakupiłeś ma programowanie funkcji komfort?
  • REKLAMA
  • #5 6519387
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Mógłbyś zdradzić jaki to alarm kupiłeś?
  • #6 6519500
    licho23
    Poziom 20  
    Ocena: 127
    Toż w tym Oplu wystarczy podać na jeden przewód byle masę i dociągnie wszystkie szyby na raz, a nawet okno w dachu zamknie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia autoalarmu do elektrycznych szyb w Oplu Omega B, aby umożliwić ich automatyczne zamykanie. Podkreślono, że bez dedykowanego modułu komfortu może być trudno poprawnie wykonać takie podłączenie. Nie należy łączyć przewodu alarmu bezpośrednio z silnikiem szyb, gdyż grozi to uszkodzeniem centralki. Zaleca się podłączenie przewodu alarmu do przewodów sterujących przekaźnikami zamykania szyb, najlepiej przez diody zabezpieczające. W Oplu Omega B wystarczy podać masę na odpowiedni przewód (brązowo-czarny), co spowoduje jednoczesne domknięcie wszystkich szyb, w tym okna dachowego. Wskazano również na potrzebę sprawdzenia, czy alarm posiada funkcję programowania komfortu. Dodatkowo podano linki do forów z przykładami i schematami podłączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA