Vioto posiada elektroniczne zawieszenie [na tzw poduszkach] stał przez około rok czasu nie używany i teraz nie chce się podnieść. zawsze przy włączeniu "pompował się" teraz nic nawet guzikami nie ma żadnej reakcji. była to francuska karetka. nie wiem co robić? ma ktoś może jakiś schemat do tego albo wie co może być. wiem że pompka i elektrozawory są sprawne [sprawdzałem na krótko] ale nic więcej nie wiem. Sterowanie tym zawieszeniem jest w części pod siedzeniem kierowcy a w części nad prawym tylnym kołem. W mojej okolicy nikt nie chce się tego podjąć. A może wymienić to na zwykłe amortyzatory?
a co ma hamulec do tego ustrojstwa
sprawdz styki pod spodem przy sprężarce bo lubia zaśniedziec a zeby sprawdzic czy dziala to zdejmij z wachacza korektory od ustawiania poziomu
korektory?
ale pompka jest sprawna sprawdzałem tylko że jak jest zamontowana już to nie działa. a to zawieszenie można regulować guzikiem w górę i w dół ale to nie działa. Właśnie nie wiem co mogło się stać. Powtarzam że stało się bo przestał przez zimę.
Witam .
Temat nieczynny od ponad roku lecz może coś się zmieniło może ktoś posiada schemat tei nieszczęsnej instalacji pneumatycznej.
Właśnie trafił do mnie taki przypadek i szukam informacji , ani autodat... ani ViVi.... nie posiadają schematów tych nieszczęsnych zawieszeń , może ktoś ma jakąś servisówkę .. POZDRAWIAM
Jak coś znajdę to tutaj podrzucę
VIN podam jak dzisiaj klient podjedzie tak dla swojej i waszej wiedzy.
ALE wielkie dzięki dla kolegi T.I.R. za opis naprawy
POLECAM zastosowałem porady i po 1roboczogodzinie pneumatyka ożyła
A to ten post: CYTAT "Zaden komputer jakim dysponuje nie potrafil polaczyc sie z ukladem regulacji zawieszenia pneumatycznego, dopiero orginalny diagnoskop Mercedesowski dal rade (a korzystalem z KTS-a, ADP, Euroscan).
Do rzeczy: sterownik znajduje sie z tylu z prawej strony samochodu miedzy tylnim a srodkowym slupkiem za tapicerka, usytuowany blizej lampy tylniej. Na obudowie sterownika jest prosta rozpiska ktora tez ulatwia sprawdzenie. Przewod oznaczony na sterowniku jako KOMP jest to sprezareczka a raczej jej sterowanie masa. Wszelekie zaworki najlepiej sprawdzac "Ω miarka". Po dostaniu sie do calej sprezareczki ktora znajduje sie na podwoziu dokladnie prawie pod fotlem kierowcy, mozemy dokonac pomiarow. Znajduja sie tam 3 zaworki 2 jakby razem sluzace do napelniania/spuszczania powietrza z poduszek jeden zaworek dla lewej strony drugi dla lewej. Trzeci zaworek montowany na froncie jest to zaworek spustowy. Rezystancja tych zaworkow wynosi o ile dobrze pamietam kilkadziesiat Ω. Mozna je sprawdzic tez napieciem jak klikaja to oki. Silnik sprezarki sterowny jet przekaznikiem umiejscowionym jako pierwszy ktory jest widoczny po wyjeciu klapki bezpiecznikow pod fotelem kierowcy, sterowany jest masa na przewodzie brazowo-czarnym. Przed naprawa lepiej sprwdzic wszystkie bezpieczniki Kolejnym elementem sa czujniki polozenia umiejscowione w okolicy tylniego mostu. Znajduja sie tam dwa czujniczki jeden na lewa drugi prawa strone. Po sprawdzeniu napiecia zasilania tych czujnikow (bodajze 12V)(U MNIE NAPIĘCIE TO 5V NA KOLOŻE NIEBIESKIM,A BRĄZOWY MASA A ZIELONY L LUB ŻÓŁTY P TO WYJŚCIE) mozna sprawdzic czy zmienia sie napiecie na ich wyjsciu okrecajac czujnikiem w gore w dol jesli sa zmiany to oki. Jezeli kazdy w w/w podzespolow zachowuje sie prawidlowo to nalezy sprawdzic "przedzwonic" przewody od danego podzespolu do centralki sterujacej.
Po wykryciu i usunieciu usterki/wadkiwego elementu jezeli system dalej nie dziala i kontrolka sie swieci nalezy sprobowac wykasowac bledy lub jak kto woli zresetowac sterownik, wykonuje sie to przy URUCHOMIONYM silniku, przytrzymujac klawisz sluzacy do unoszenia tylu "samochodzik ze strzalka w gore" przez ok 2-3 sekundy. Jezeli podczas trzymania kontrolka szybko pulsuje kilka razy oznacza to ze sa jeszcze jakies usterki w instalacji ktorych nie usunelismy. Gdy wszystko jest oki kotrolka powinna zgasnac, i wszystko powinno ruszyc.
Podczas naprawy nie odginac i nie przyginac na sile czujnikow umieszczonych nad tylnia osia, bo wtedy zaczna sie problemy i koniecznosc kalibracji, ktora potrafi przeprowadzic chya tylko serwis MB.
W moim przypadku uszkodzony okazal sie zawor spustowy na sprezarce, ktory mial przerwe.
Opis ten umiescilem z tego wzgledu ze mialem problem z zawieszeniem pneumatycznym w Vito i nikt tak naprawde nie byl w stanie mi pomoc, i trzeba bylo kombinowac.
Pozdrawiam i zycze sukcesow w naprawie tego dobrodziejstwa
T.I.R.
Dla wiedzy tych co szukają wiadomości o kontrolce " CZERWONE KÓŁKO Z WYKRZYKNIKIEM W ŚRODKU " TO kontrolka właśnie od pneumatycznego zawieszenia i od skrzyni automatycznej lecz jeśli skrzynia jest manualna to zawieszenie zapala ją jeśli są jakieś błędy niekiedy wystarczy RESET tak jak w opisie wyżej.