logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł domykania 2 szyb dziwny problem techniczny Mazda 323f

mikołaj25 17 Maj 2009 09:33 3529 3
REKLAMA
  • #1 6539690
    mikołaj25
    Poziom 10  
    Witam!
    Zamontowałem u siebie w Madzi zestaw 2 uniwersalnych elektrycznych szyb (wszystko chodzi ok) do tego postanowiłem dołączyć moduł domykania 2 szyb PORTMANN.
    Ostatnio wylukałem problem niewiem z czego wynikajacy
    Moduł domykania szyb wysterowałem podając na niego +12V z siłownika zamka centralnego - kabelka na którym pojawia sie +12V w momęcie zamykania zamka czy to z pilota poprzez alarm czy tez z kluczyka.
    Problem polega na tym ze gdy wsiade do auta, opuszczę szyby a nastepnie odpale auto (rozruch) szyby zaczynaja sie zamykac!-choć zamek centralny sie nie zamyka tak jakby podczas samego rozruchu jakis impuls idzie na moduł dziwne to jest dla mnie zupełnie bo nie jest to ze soba w zaden sposób połaczone. Podjade gdzies z otwartymi szybami zgasze auto, po czym znowu je odpalam a szzyby sie zamykaja tak powinno byc?
    Pomyslałem ze może coś sie gryzie w instalacji i podłączyłem wysterowanie modułu +12V bezpośrednio z przekaznika centralki alarmowej ktora podaje +12V na siłownik w momecie uzbrojenia alarmu z pilota i jest zupełnie to samo.
    Spotkał sie ktoś z czymś takim?
    Jaki popełniłem Bład? może trzeba zastosować jakis filterek (kondensator)na tym kabelnu wyzwalającym? może to jakies zakłucenie wynikające z rozruchu i poboru dużego prądu przez rozrusznik? bo dziwne z kad pojawia sie +12V na centralnym zamku a on sie nie zamyka a moduł na to reaguje?
    Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 6539925
    adl3r
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    w saxo miałem problem.
    Zamontowałem moduł domykania szyb i po 3 miesiącach zaczęły się dziać dziwne rzeczy.
    Szyby same od siebie się domykały: jak uruchamiałem silnik, jak włączałem dmuchawę na najwyższy bieg.
    Wymieniłem na drugi i po 3 miesiącach znowu to samo.
    W zimie nic się nie działo tylko w gorące dni wiosny i lata.
    Co się okazało moduły domykania szyb są wrażliwe na temperaturę.
    Niestety wszystkie są produkowane w chinach i elektronika jest złej jakości.
  • REKLAMA
  • #3 6540033
    powidz
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Przy module domykania szyb jest przewód (kl15, napiecie po stacyjce), które informuje moduł o włączeniu zapłonu i domykanie szyb nie działa. Zobacz czy masz podłączony.

Sterowanie domykania można zasterowac masą.

Montowałem różnych producentów moduły domykanie i nie spotkałem się z takimi problemami.
  • #4 6540332
    mikołaj25
    Poziom 10  
    To ma sens
    W tym moduke sa 3 kabelki:
    +TG12V ten kabelek wykorzystałem do wysterowania modułu
    -TG minusa niema za bardzo z kad wziac przy zamknieciu
    ARME OUT - a ten to niewiem za bardzo po co jest, jego mam podłączyć pod stacyjek?(kabel na którym pojawia sie + w momecie odpalenia?

Dodano po 8 [minuty]:

Wyszukałem ze ten kabel ARME OUT to jest blokowanie domykania dla bezpieczeństwa
    Czy jego mam podpiąc do stacyjki do kabla na którym pojawia sie +12V w momecie rozruchhu auta?
REKLAMA