Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ładowanie akumulatora w Romecie

Daro200 05 May 2008 10:46 1806 6
    Daro200
    Level 2  
    Witam wszystkich.
    Mam w romecie założony akumulator 12V i chciałem do niego zrobić ładowanie. Niestety prądnicy nie ma, są tylko 2 cewki wysokiego napięcia po 3V każda. Cewki mogę wymienić na 2 po 6V i byłoby w sumie 12V. Myślałem o mostku Graetza i jakimś regulatorze żeby nie przeładowało akumulatora. Czy takie coś jest w ogóle wykonalne, a jeśli to czy będzie to działało!?
    11111olo
    Level 42  
    Teoretycznie tak. Jaka jest wydajność prądowa tej prądnicy?
    Nie musisz dawać mostka Gretza - wystarczy jedna dioda, o ile to akku kwasowy.
    vertim
    Level 23  
    tak bedzie działać jaka jest pojemność akumulatora?
    Mostek może być i jego będzi ci łatwiej zamontować w rame czy w coś.
    Daro200
    Level 2  
    Prądnica ma max 20W, a to zależy od obrotów koła magnetycznego, a akumulator nie mam pojęcia, wiem że jest kwasowy, i nieduży, może 3razy mniejszy od aku w maluchu.
    PawełS1717
    Level 17  
    Ja ostatnio kumplowi robiłem ładowanie połączyłem dwie cewki po 6V szeregowo i do tego mostek i do aku kwasowego bez regulatora.
    Na wolnych obrotach ładowało coś 2A jak włączył swiatła to nie było ładowania, na pełnym gazie ze światłami miał ładowanie ok 1A
    Jak narazie mu to działa.

Pozdrawiam
    Daro200
    Level 2  
    Z tym, że ja chciałem podłączyć światła do akumulatora, a cewki miały by służyć tylko do ładowania aku.
    Qwet
    Level 33  
    No a co kolega u góry powiedział?? Instalacja jest zasilana z akumulatora połączonego równolegle z cewką przez graetza, to powoduje że światła są zasilane akumulatorem, a kiedy obroty wzrosną to cewki zaczynają zasilać żarówki i ładować akumulator ;)