Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Whirlpool ADP 962 WHM Chyba zwarcie..

21 Maj 2009 10:19 7777 19
  • Poziom 10  
    Mam problem ze zmywarką-chodziła i nagle w połowie programu(zmywania) coś strzeliło, poszły korki i od tego momentu zmywarka na nic nie reaguje. Nie zapala się start,świeci się czerwona lampka 2 od lewej. Gdzie szukać przyczyny awarii?? Będę wdzięczny za każde info. Pozdrawiam
  • Poziom 21  
    Świecenie tej diody oznacza, że zasilanie programatora jest. Nie wiadomo tylko co dalej, możliwe:
    - zwarcie elementu zmywarki i uszkodzenie programatora
    - zalanie programatora i jego uszkodzenie

    Zobacz więc, czy nie ma wycieków lub nadpalonych elementów (nawet na płytce programatora).

    Wcześniej spróbuj wykonać program testowy.
    - wyłącz wyłącznikiem sieciowym
    - ustaw program 1
    - wciśnij przycisk "start" i trzymając go włącz przycisk sieciowy
    - trzymaj "start" do czasu aż zacznie migać, puść, a następnie znów lekko wciśnij.
  • Poziom 10  
    Dziękuje za szybką odp. Zero reakcji na program testowy, szykuję się do rozkręcenia zmywarki , gdzie szukać przyczyny?
  • Poziom 21  
    W tej zmywarce wszystko jest pod spodem. Zdejmij osłonę pod drzwiami, odkręć cokół pod drzwiami i masz już wszystko na dłoni. Możesz wyjąć programator, otworzyć go i tam też poszukać widocznych usterek. Wybicie bezpiecznika to dość duży prąd więc nawet wzrokowo powinieneć znaleźć co padło. Nie znaczy to jednak, że nie zaczęło sie od innych elementów (grzałka, silnik).
  • Poziom 10  
    Więc tak rozebrałem to wszystko, w programatorze poszły 2 ścieżki co widać na foto.
    Dodatkowo silnik jest cały jakby zaśniedziały. Teraz pytanie co było przyczyną? Czy programator jest do wymiany czy można go jeszcze uratować?

    Jakość wklejonego zdjęcia powala na kolana. Jeśli oczekuje kolega pomocy to proszę bardziej się postarać!

    mrhari


    Zmywarka Whirlpool ADP 962 WHM Chyba zwarcie..Zmywarka Whirlpool ADP 962 WHM Chyba zwarcie..
    To jest najlepsze foto jakie udało mi się zrobić. Jak widać poszły 2 ścieżki i teraz czy zrobienie tych ścieżek uratuje programator? z tyłu nie widać żeby coś poszło. Wyjąłem silnik podłączyłem go na krótko działa bez problemu. Gdzie dalej szukać przyczyny?

    Dodano po 4 [godziny] 28 [minuty]:

    Rozebrałem to wszystko,wyjąłem silnik sprawdziłem go na krótko jest ok.Poskładałem to wszystko do kupy zmywarka odpaliła,ale nadal świeci się lampka ta druga od lewej(nie wiem od czego ona jest) i jak się ją włączy to ciągle pompuje wodę.Podejrzewam że to coś w programatorze, ale na tym kończy się moja wiedza. Proszę o jakieś info.
  • Poziom 21  
    Naprawienie ścieżek powinno dać odpowiedź o stanie programatora.

    Spaliły się ścieżki zasilające pompę myjącą (obecnie są bardzo grube).
    Możliwe, że to pompa jest już na wykończeniu i jak popracuje (nagrzeje się) pobiera za dużo prądu.
    Możliwe też, że to tylko ścieżki nie wytrzymały.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Naprawienie ścieżek powinno dać odpowiedź o stanie programatora.

    Spaliły się ścieżki zasilające pompę myjącą (obecnie są bardzo grube).
    Możliwe, że to pompa jest już na wykończeniu i jak popracuje (nagrzeje się) pobiera za dużo prądu.
    Możliwe też, że to tylko ścieżki nie wytrzymały.
  • Poziom 10  
    Dobra a teraz jak się dobrać do tej pompy myjącej? Sprawdzałem programem testowym i kiedy przytrzymam dłużej start to kontrolka zwyczajnie gaśnie,jeśli włączam start to pali się lampka nad zraszaczem,po chwili gdy lampka start gaśnie zapala się lampka end. Pompa nie pobiera wody,ale słychać że chodzi.
  • Poziom 21  
    Marassss napisał:
    Dobra a teraz jak się dobrać do tej pompy myjącej?
    Po co tak szybko.
    Marassss napisał:
    Sprawdzałem programem testowym i kiedy przytrzymam dłużej start to kontrolka zwyczajnie gaśnie.
    Więc to nie był program testowy. Podczas normalnego mycia przytrzymanie dłużej przycisku Start resetuje zmywarkę. Objaw masz prawidłowy.
    Marassss napisał:
    ,jeśli włączam start to pali się lampka nad zraszaczem,po chwili gdy lampka start gaśnie zapala się lampka end.
    Wszystko prawidłowo, tylko jakoś nie możesz włączyć programu testowego. Może więc włącz zwykłe mycie.
    Marassss napisał:
    Pompa nie pobiera wody,ale słychać że chodzi.
    Dziwne, od kiedy pompa pobiera wodę. A jeżeli ZMYWARKA jej nie pobiera to pompa nie powinna chodzić.
  • Poziom 10  
    Więc tak kiedy uruchomię program testowy lampka start miga 10 razy, i teraz co oznacza te 10 mignięć? Pytałem serwis to oni od razu by mi wymienili silnik pompę i programator bo twierdzą że te rzeczy są popsute-no koment.
  • Poziom 21  
    W przypadku Twojej zmywarki nie może być 10 mignięć. F10 to błąd czujnika OWi, którego Ty nie masz.
    W trakcie wykonywania programu testowego dioda Start zawsze miga. Po zakończeniu testu przestaje.
    Spóbuj teraz zwykły program mycia.
  • Poziom 11  
    Jasxx napisał:
    W przypadku Twojej zmywarki nie może być 10 mignięć. F10 to błąd czujnika OWi, którego Ty nie masz.
    W trakcie wykonywania programu testowego dioda Start zawsze miga. Po zakończeniu testu przestaje.
    Spóbuj teraz zwykły program mycia.
    a 25 mignięć STARTU podczas poboru wody to co oznacza ? i wypuszczanie wody zaraz po pobraniu
  • Poziom 21  
    Policz dokładnie. Nie ma 25 mignięć.
    U ciebie może to być:
    -przeciek
    lub
    -uszkodzona pompa myjąca
  • Poziom 11  
    Jasxx napisał:
    Policz dokładnie. Nie ma 25 mignięć.
    U ciebie może to być:
    -przeciek
    lub
    -uszkodzona pompa myjąca
    przecieku nie ma żadnego ... a pompa myjąca to rozumiem ta duża, białą pośrodku zdjęcia ? < ona juz była kiedyś wymieniana na nową bo przeciekała > :| . Nie do końca byłbym pewny że to ona jest winna ... a jak ja najprościej sprawdzić ,że jest uszkodzona ? trzeba wymontowywać ?
    p.s.
    jak zaczyna pobierac wode to START zaczyna migac 25 razy miga i przestaje - i nie chce inaczej sprawdzałem i włączałem juz wiele razy

    Zmywarka Whirlpool ADP 962 WHM Chyba zwarcie..

    prosze ratujcie :D
    - taka fajna zmywareczka stan ogólny super - kupiona w 1996 - szkoda ją wywalac jako pudło na złom ... jak można coś podmienić i ma hulać jeszcze z 5 lat
  • Poziom 10  
    Witam,
    a mi dzień przed urlopem też coś walnęło w tej zmywarce... Dziś wyjąłem moduł - i co widzę? Identycznie wypalone ścieżki !!! Ale oprócz tego spalony jest triak sterujący pompą. Marassss, u ciebie pewnie też i stąd masz ciągłe wypompowywanie wody. U mnie ten triak to już 3 raz pada ( 1 oryginał i drugi zamiennik BT136/600). I wszystko w ciągu ok 1 roku...:cry:

    Czy ktoś ma może pomysł, dlaczego te triaki tak się przepalają? Co posprawdzać? Poza tym, zmywarka chodzi jak trzeba, mimo swojego wieku.

    Pzdr
  • Poziom 21  
    Triak ten steruje pompą drenażową. Wystarczy zbyt brudna woda i pompa zaczyna pobierać za dużo prądu, powstaje wtedy problem. Możliwe nawet, że wiek pompy powoduje jej dławienie i znów zbyt dużo prądu. Możesz to sprawdzić. Na tabliczce znamionowej masz ok 40W i po podłączeniu miernika przekonasz się o Twojej wartości. Pompa ta jest włączona w szereg z wyłącznikiem styropianowym (białe w czarnej ramce na zdjęciu wyżej), gdy on się zawiesi pompa przechodzi w stan pracy ciągłej. Możliwe, że się nagrzewa i znów powstaje problem z prądem.
    Producent mógłby zastosować tam przekaźnik, jednak koszty spowodowały, że z przekaźnika zrezygnowano także na pompie myjącej.
  • Poziom 10  
    No i tak...:cry:
    Wymieniłem triak na BT138 (136 nie było w sklepie), odtworzyłem ścieżki - i mały sukces bo w ogóle zapala się start - ale po paru sekundach End. Żaden program nie rusza.
    Udało się wejść w test - 4 diody migają rytmicznie i nic więcej. Co można dalej zrobić?

    Pzdr

    P.S.
    Po przerwaniu testu świecą ciągle 1 dioda (zraszanie) i wskaźnik 1/2 ładunku...
  • Poziom 21  
    Możliwe uszkodzenie softu. Program testowy jest wpisany na stałe, nawet gdzy pamięć jest czysta on zawsze zadzaiała.
  • Poziom 10  
    To jak i co teraz sprawdzić? W ogóle można coś zrobić...?
    Czy też zaryzykować kupno nowego modułu, albo całą zmywarkę...:cry:
  • Poziom 21  
    Małoprawdopodobne, by jakiś serwis był w stanie to zaprogramować. Może jeszcze znajdziesz taki, jednak zapewne większość będzie starała się wymienić całą płytkę.
    Ze względu na wiek zmywarki ja Ci nie pomogę.
  • Poziom 10  
    Dzięki za pomoc - problem rozwiązany. Okazało się, że pęknięta/odparzona była ścieżka przy triaku. Naprawiałem wieczorem i nie zauważyłem, a w weekend na spokojnie wyszło. Zmywarka znów śmiga jak nówka, tylko pytanie jak długo tym razem...? :D