logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen AX 1.0 1995 - szarpanie i problem z wolnymi obrotami po ostygnięciu

konradx 28 Maj 2009 08:00 3447 15
REKLAMA
  • #1 6584350
    konradx
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Witam!
    Problem jak w temacie. Citroen AX rok 1995 jednopunktowy wtrysk silnik 1.0. Po zdjęciu klemy z akumulatora i załozeniu silnik pracuje równo i nie ma szarpania. 2-4 razy go zgaszę i zapalę lub odstawię na 2-3 godziny do ostygnięcia i problem się pojawia ponownie. Przekopałem wszystkie wiązki elektryczne pod kątem styków w kostkach - wszystkie wyczyściłem i poprawiłem styki. NIestety nic to nie pomogło. Czy macie jakieś sugestie? Niedługo mam przegląd a ten samochód nie nadaje sie do jazdy. Na drodze wygląda jakbym był świeżym kierowcą i jeżdził "na żabkę". Jeszcze zauważyłem taką przypadłość, że jest problem z utrzymaniem wolnych obrotów - auto prawie gaśnie. Proszę o pomoc bo już nie mam koncepcji gdzie szukać usterki.
  • REKLAMA
  • #2 6584368
    Artur h
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    Ewidętnie wygląda na problem elektryczny. Jeśli po zdięciu klem i ich ponownym założeniu na krótki czas jest dobrze a usterka powraca to sam sterownik wygląda na dobry.Wchodzi jakiś błąd któregoś z czujników. Żeby nie błądzić najlepszym wyjściem jest podpięcie komputera.Nie wiem czy w tym przypadku jest możliwość (wymigania )błędów bez kompa.Pozdrawiam
  • #3 6584374
    konradx
    Poziom 18  
    a jest jakiś sposób "wymigania " tego błędu?
  • REKLAMA
  • #4 6584433
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6584456
    konradx
    Poziom 18  
    Zadałem pytanie na elektrodzie a nie na jakimś innym serwisie po to żeby sie doweidzieć/ wymienić doświadczeniami, wyjasnić problem - konkretny problem. Gdym wiedział co jest grane to bym nawet nie zaśmiecał serwisu. Elektrit moduł zapłnowy czyli co??? Transformator WN? Przewody WN? Świece? Czy ECU i zaimplementowany w nim moduł?
  • #6 6584626
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 6584702
    konradx
    Poziom 18  
    moze masz rację, ale w takim razie dlaczego po odłączeniu klemy od akumulatora i ponownym jej założeniu jest dobrze??? Gdyby potencjometr przepustnicy był uwalony to by cały czas źle wskazywał, tam są tylko trzy ścieżki po których ślizgają się blaszki.
  • REKLAMA
  • #8 6584717
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6584819
    konradx
    Poziom 18  
    zwaracm honor, myslałem że to poprostu inna nazwa TPS. Okej niemniej jednak chyba zasada działania jest podobna, a efekt końcowy to uzyskanie informacji o połozeniu przepustnicy na podstawie oporu.
  • #10 6584864
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 6584996
    konradx
    Poziom 18  
    wydarte styki na tym styczniku mogą mieć wpływ? czy te ścieżki będą wyjechane? a może jedno i drugie? Pisz takim językiem bardziej dla laika, chociaż mniej więcej łapię o czym piszesz.
  • #12 6585088
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 6585120
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 6585178
    konradx
    Poziom 18  
    posiadam takowy wielozakresowy omomerz UNIT

Dodano po 20 [minuty]:

ja niczego nie obstawiam bo juz jak wspomniałem nie mam zdrowia i nerwów do tego autka. Czytam Wasze porady i po 15-stej będe w domu to zaczne kopać

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

elektrit więc jak mam tym omomierzem sprawdzić ?
  • #15 6586031
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 6588760
    konradx
    Poziom 18  
    Witam!
    Wczoraj po kolei odpinałem czujniki, odpiąłem sonde lambda i samochód zaczął pracować idealnie, bez żadnych szarpań i gaśnięć. Nastawnik przepustnicy - idealny, widać już był kiedyś wymieniany. Nowa sonda 112zł. Na razie to cytrynka troszkę dużo pali. Temat zamykam i dzięki za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy samochodu Citroen AX 1.0 z 1995 roku z jednopunktowym wtryskiem benzyny, objawiający się szarpaniem silnika i problemami z utrzymaniem wolnych obrotów po rozgrzaniu. Tymczasową poprawę uzyskiwano poprzez odłączenie i ponowne podłączenie akumulatora. Sprawdzono wiązki elektryczne. W dyskusji sugerowano możliwość błędu elektrycznego, problemów z czujnikami, modułem zapłonowym (transformator WN, przewody WN, świece) lub nastawnikiem przepustnicy (TPS). Diagnostyka komputerowa była zalecana. Ostatecznie użytkownik stwierdził, że problem ustąpił po odłączeniu sondy lambda. Po jej wymianie silnik pracuje prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA