logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie piasty samochodowe pasują do Niewiadów 126n na felgi 14 cali?

OchenTM 30 Maj 2009 15:05 11830 15
REKLAMA
  • #1 6594137
    OchenTM
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam. Chciałbym przerobić tylną ość a dokładniej zmiane piasty dla felgi o europejskim rozmierze srub chwytających koło do piasty.

Oryginalnie sa tam koła od starego typu malucha 13 calowe. Jest to dosc problemowe ponieważ sa to wąskie koła oraz małe + to ze dętkowe.

Chce wymienic na koła 14 cali ze tego wzgledu ze po drodze nawet podczas podrózy gdy nawet stanie sie awaria koła to mozna do serwisu i uszczelnic opone. A nie ukrywajmy ze obecnie opony dętkowe to problem dla kazdego.

Czy robił ktoś coś takiego ?

Podsumowująć chodzi mi o zmiane piast z niewiadówki na piasty z jakiegos samochodu. Pytanie tylko jaka piasta z jakiego samochodu pasuje uchwytami do wahacza do niewiadówki ?
  • REKLAMA
  • #2 6594207
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6594408
    OchenTM
    Poziom 11  
    Racja 12 cali, pomyliłem się.
    Wiem ze musze przełożyć piasty. Ale od czego ?
  • #4 6594764
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 6598006
    darek4168
    Poziom 21  
    Ocena: 345
    Mam ten sam problem , trzeba trzpień piasty toczyć do danego koła , nie ma innego rozwiązania . Nie radzę nic spawać bo to grozi poważnym wypadkiem.
  • #6 6598236
    OchenTM
    Poziom 11  
    elektrit właśnie problem bo jest inny rozstaw szpilek mocujących koło... dlatego chce to zmienic.

Spawanie odpada to jasne.
    Własnie toczenie chce zostawić na sam koniec jesli nic nie znajde. Moj znajomy ma tez niewiadówke ale ma normalną piaste z rozstawem europejskim. Rozbierałem nawet u niego cały układ ale ani znaku od czego to mogło być.
  • #7 6598270
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3614
    A zapytam tak: nie można tam wmaślić całej belki zawieszenia z jakiegoś auta?
  • #8 6598276
    robokop
    Ocena: 6342
    Nie ma czegoś takiego jak rozstaw europejski. Spróbuj wymienić samą piastę, czyli "to co się kręci" na ośce wraz z łożyskami i tyle, będziesz miał wtedy normalny rozstaw "fiatowski". Nigdy nie próbowałem osobiście czy "stara" piasta ze 126p jest zamienna z nową , ale jeśli łożyska są takie same to powinno pasować.
  • #9 6598305
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 6598844
    OchenTM
    Poziom 11  
    Jest rozstaw europejski inaczej PN EN - polskie, europejskie normy. Inaczej jesli tego by nie było to kazdy by produkował różne rozstawy. Co za tym idzie jesli chodzi do samochodów musiał być kupywać tylko i wyłącznie obręcze tylko i wyłącznie do danego typu pojazdu danej marki.

JUZ WIEM ZE MUSZE WYMIENIC PIASTE, pozatym o to was zapytałem.
    Ale jesli ktos cos wie to napiszcie od czego to.

Zmiana całego dyszla z osprzętem odpada
  • #11 6598918
    Błażej
    Ocena: 3614
    Ale nikt ci nie każe wymieniać dyszla, tylko belkę zawieszenia (jeśli możliwe, a podejrzewam, że tak).
    Poza tym: co to jest rozstaw europejski i jak się do tego mają rozstawy np forda (4x108), fiata (4x98), vw (4x100), citroen (3 śruby)???
  • #12 6598927
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 6600491
    darek4168
    Poziom 21  
    Ja mam koła od VW Golfa II 13" dotoczę tylko same trzpienie i mam wszystko gotowe. takiej piasty która pasowała by do osi przyczepy nie znajdziesz ponieważ teraz wszystkie trzpienie piasty są mocowane do Mc Persona.
  • #14 6600599
    OchenTM
    Poziom 11  
    darek4168 jaki materiał do tego stosujesz ?

Ja myslę by przetoczyć oski z golfa II bo akurat mam w dostępie.
    co myślisz ?
  • #15 6601224
    darek4168
    Poziom 21  
    Materiał ulepszany (śruba trapezowa), ale oski z samochodu będą idealne.
  • #16 6601690
    _PREDATOR_

Ocena: 2304
    Temat schodzi na "psy". :evil:
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wymiany piast kół w przyczepie Niewiadów 126n, oryginalnie przystosowanych do kół z Fiata 126p (12 cali, dętkowe), na piasty umożliwiające montaż 14-calowych kół bezdętkowych o standardowym rozstawie śrub. Poszukiwano gotowych piast samochodowych pasujących do mocowania na wahaczu przyczepy. Wskazano, że bezpośrednia zamiana na piasty z nowszego typu Fiata 126p może być niemożliwa ze względu na inny rozstaw śrub, a nowoczesne piasty samochodowe są przystosowane do zawieszenia typu McPherson, co utrudnia adaptację. Jako rozwiązanie zaproponowano przetoczenie trzpieni piast lub dorobienie nowych przez tokarza, np. wykorzystując osie z VW Golfa II. Zaznaczono, że nie ma jednego uniwersalnego "europejskiego rozstawu śrub", wymieniając różnorodne standardy stosowane przez producentów samochodów. Rozważano także wymianę całej belki zawieszenia, ale autor tematu odrzucił to rozwiązanie. Problem zapowietrzonej pompki paliwa wspomniany w innym wątku (prawdopodobnie błąd systemu) został zignorowany jako niezwiązany z tematem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA