logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić zapłon w Fiacie 125p z silnikiem FSO 1500 na pasku rozrządu?

knap1990 31 Maj 2009 23:20 20548 22
REKLAMA
  • #1 6601196
    knap1990
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    ostatnio wymieniałem kilka elementów w moim fiacie 125p i musiałem odkrecić aparat zapłonowy bo inaczej nie było dojścia

dopiero po jakimś czasie zorientowałem się że ten wałek z wieloklinem sie przestawił ...

i nie wiem teraz jak znowu ustawic zapłon
    napiszcie mi wszystko co i jak powinno być od podstaw, bo prubowałem już 10000 kombinacji i rece mi opadają

jaka kolejność. który kabel W/N do którego gara, dosłownie wszystko bo już zgłupiałem totalnie

zapomniał bym dodać... mam silnik FSO 1500 na pasku rozrzadu ( taki jak w polonezach )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6601221
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6348
    Ustawiasz wał korbowy na znak na deklu paska rozrządu. Rozdzielacz (palec) musi wtedy patrzec na przewód zapłonowy 1 cylindra, jeśli nie gra, to zamieniasz kolejnośc przewodów na kopułce, albo robisz jeden obrót wałem kobowym, aby znowu ustawic na znaki.
  • Pomocny post
    #3 6601235
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 6601240
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 848
    Witam, No jak to jak. Ustawić w pierwszym cylindrze GMP dla suwu pracy i zamontować tak aparat zapłonowy tak, aby po ustawieniu obudowy aparatu po środku zakresu regulacji palec rozdzielacza wskazywał w miarę możliwości jak najdokładniej pierwszy cylinder (styk w kopułce rozdzielacza) i to wszystko. Później zapłon na lampę wg. znaków (nie wiem dokładnie jak jest w 125p). Pozdrawiam.
  • #5 6601246
    knap1990
    Poziom 10  
    na deklu paska rozrządu mam 3 naciecia i na którym teraz ma być ?
    cylinder nr.1 to ten przy termostacie czy ten przy skrzyni biegów?
  • Pomocny post
    #6 6601280
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6601304
    knap1990
    Poziom 10  
    naciecie na kole pasowym ustawić z pierwszym nacieciem na obudowie paska rozrzadu ( od lewej )
    puźniej palec rozdzielacza na cylinder 1 ( to będzie ten przy termostacie? )

i jak poznam któru suw to suw pracy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 6601379
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1333
    knap1990 napisał:
    naciecie na kole pasowym ustawić z pierwszym nacieciem na obudowie paska rozrzadu ( od lewej )
    puźniej palec rozdzielacza na cylinder 1 ( to będzie ten przy termostacie? )

i jak poznam któru suw to suw pracy?

tak ten przy termostacie

nie poznasz który to suw (chyba że zdejmiesz pokrywę zaworów - cylinder który ma zapłon ma obydwa zawory luźne) więc prubujesz zapalić a jak będzie robił niestworzone rzeczy tzn że musisz przełożyć o 180st albo wałek aparatu na frezie albo prostszą metodą - kable w kopułce
  • #9 6602534
    knap1990
    Poziom 10  
    i to wystarczy żeby idealnie ustawić zapłon?

przedtem miałem świece wypalone w kolorze kremowym ( kawa z mlekiem ) więc zapłon był jak najbardziej OK
    i chciał bym zeby był teraz tak samo
  • REKLAMA
  • #10 6603112
    robokop
    Ocena: 6348
    knap1990 napisał:
    i to wystarczy żeby idealnie ustawić zapłon?

Nie wystarczy i albo kolega przestanie wreszcie lamerzyć, albo temat pójdzie w kosz. Podany wyżej sposób wystarczy tylko i wyłącznie do tego aby samochód odpalił, precyzyjnego ustawienia kąta zapłonu w układach bezstykowych, dokonuje się przy pomocy lampy stroboskopowej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 6605680
    BRYS_
    Poziom 22  
    Ocena: 269
    Znając stare Fiaty i Polonezy z ich rozklekotanymi aparatami zapłonowymi to lampy stroboskopowe nie bardzo się spisywały.Dużo lepszą metodą okazywało się ustawianie zapłonu "na słuch i na oko",oczywiście tę metodę polecam tylko doświadczonym osobom.Jeśli już uda ci się odpalić samochód,pokręć lekko aparatem w prawo i w lewo.W lewo przyspieszasz zapłon,kręcąc w prawo go opużniasz.Przy zbyt wczesnym zapłonie silnik będzie pracował "twardo i głośno",a przy uruchamianiu kluczykiem będzie"odbijał w lewo".Przy zbyt opużnionym zapłonie silnik będzie "mulasty" i nie będzie szybko wchodził w obroty.Oczywiście przy całkowicie żle ustawionym zapłonie pojawią się strzały w gażniku lub tłumiku.Generalnie ustawiaj jak najwcześniejszy zapłon,oczywiście w granicach rozsądku.

Dodano po 19 [minuty]:

Pamiętaj że aparat zapłonowy(a dokładniej palec rozdzielacza)kręci się w prawo a kolejność zapłonu to 1-3-4-2.Jeśli będziesz miał kłopoty z odnalezieniem "suwu sprężania"(a pamiętaj że 2 obroty wału głównego powodują tylko 1 obrót wałka rozrządu)to zdejmij pokrywę zaworów i sprawdż czy zawory 1-go cylindra są pozamykane.(Można też to sprawdzić..dmuchając w cylinder...)
    a więc:
    Ustawiasz znaki na wale głównym.
    Sprawdzasz zamknięcie zaworów na 1-szym cylindrze(od przodu samochodu)
    Wkładasz aparat zapłonowy pilnując by ten mógł się obracać w jakimś tam stopniu.(podciśnieniowym regulatorem do przodu samochodu)
    Unosisz aparat o jakieś 2-3 centymetry do góry(by zszedł z frezów)i ustawiasz palec rozdzielacza na 1 cylinder.(najczęściej najbliżej silnika,niektóre kopułki miały oznaczone cylindry,ale nie wszystkie)
    Wciskasz aparat na frezy i kręcisz jego obudową aby mijały się blaszki na cewce wbudowanej w aparat,lub otwierały styki jeśli to aparat starszego typu.
  • #12 6606889
    knap1990
    Poziom 10  
    BRYS_ :D
    oświeciłeś mnie :D
    znalazłem gumowy węzyk o tej samej średnicy co swieca :D
    ustawiłem najpierw koło zamachowe na tej pierwszej kresce
    i kolejno wsadzałem węźyk w otwór świecy i dmuchałem :D
    w tym cylindrze do którego nie dało się dmuchnąć miał nastąpic zapłon :D
    i obracając wał co 180 stopni i dmuchając kolejno do cylindrów doszedłem do kolejnosci zapłonu :D
    i odpalił :D

teraz musze dojść do tego jak ustawic kąt wyprzedzenia zapłonu ;)
  • Pomocny post
    #13 6613423
    BRYS_
    Poziom 22  
    Ocena: 269
    knap1990 napisał:
    BRYS_ :D
    oświeciłeś mnie :D
    znalazłem gumowy węzyk o tej samej średnicy co swieca :D

Kurcze wężyk :?: a ja przez tyle lat dmuchałem bezpośrednio w otwory świec,he,he,he.

A tak poważnie to ja używam sprężarki powietrza,oczywiście z odpowiednio zmniejszonym ciśnieniem na wyjściu.
    A skoro już mówimy o Polskich patentach na znalezienie suwu sprężania,to kilka lat temu widziałem następujący wynalazek:świeca z wydłubanym izolatorem,do niej przyspawany kawałek rurki a na końcu..gwizdek od czajnika :D.Wyglądało to przekomicznie ale naprawdę działało.Jak to mówią:Polak potrafi :D
  • #14 6626772
    knap1990
    Poziom 10  
    ustawiłem zapłon tak jak kazał mi znajomy ( na dużym fiacie zęby zjadł )

nalałem mu 5litrów paliwa ( na których powinienem przejechać przynajmniej 50km przy spokojnej jeździe )

po 10 km sprawdziłem swiece - czarne...
    z wydechu dymi dosyć mocno
    po przejechaniu 32km brakło mi paliwa = spalanie jak czołg a nie przekraczałem 50km/h
    puźniej sprawdziłem świece i końce elektrod zaczeły sie wypalać na jasny kolor ale reszta nadal czarna

wina moze leżeć tez w gaźniku?
  • Pomocny post
    #15 6626819
    kwok
    Poziom 40  
    jeśli kopci to pewnie tak
    jeśli ktoś rozkręcał gaźnik to może pomylił dysze pierwszej gardzieli z drugą a druga sprawa to świec nie wypalisz spokojną jazdą - wyjedź za miasto, nie musisz mu dawać mocno w d.. tylko po prostu pojedź parę km z prędkością 90km/h na 4 biegu
  • #16 6627042
    knap1990
    Poziom 10  
    mam kilka gaźników i kilka dysz głównych tylko na niektórych za numerem jest jeszcze kreska np.
    dysza 120 I
    mam tez inne dysze 120 ale już bez kreski " I "

co to mozę oznaczać?

mam już ksiazke napraw i ustawie gaźnik tak jak trzeba ;)
    jeśli dalej będą świece czarne i dymienie to będę szukał dalej
  • Pomocny post
    #17 6628044
    kwok
    Poziom 40  
    120 to 120 - oznacza to średnicę dyszy (w tym przypadku 1,2mm) a kreski, kropki, kółka itp traktuj jak ozdobę
  • Pomocny post
    #18 6628053
    Błażej
    Ocena: 3617
    A czy przypadkiem numer nie oznacza wydatku dyszy, a nie średnicy jej otworu?
  • Pomocny post
    #19 6628077
    kwok
    Poziom 40  
    nie
    wydatek jest zależny od średnicy dyszy i ciśnienia np cieczy po stronie zasilania
    przyjmując że średnica=const to nie można oznaczyć wydatku dyszy ze względu na różnorodność zastosowań tej samej dyszy
  • Pomocny post
    #20 6628276
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 848
    No ale wydatek mierzy się w specjalnym standardowym układzie do tego przewidzianym. Składa się on z pojemnika z cieczą umieszczonego na określonej wysokości i naczynia pomiarowego. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #22 6628688
    kwok
    Poziom 40  
    no jak trzech kolegów tak twierdzi to przyznaję rację - cóż, człowiek się uczy przez całe życie
    dzięki za sprostowanie mojego myślenia
    pozdrawiam
  • #23 6630104
    knap1990
    Poziom 10  
    wiem ze numer to przepustowość dyszy
    tylko nie wiem co oznacza naciecie za numerem " I "

bo słyszałem rózne dziwne historie na ten temat

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z ustawieniem zapłonu w Fiacie 125p z silnikiem FSO 1500 na pasku rozrządu po demontażu aparatu zapłonowego i przestawieniu wałka. Aby ustawić zapłon od podstaw, należy ustawić wał korbowy na znak na deklu paska rozrządu (pierwsze nacięcie od lewej, 10 stopni przed ZZ). Następnie palec rozdzielacza powinien wskazywać przewód zapłonowy 1. cylindra (przy termostacie), w jego suwie pracy. Suw pracy można zidentyfikować, sprawdzając luźne zawory w cylindrze lub metodą ciśnieniową (np. dmuchając w otwór świecy). Kolejność zapłonu to 1-3-4-2. W przypadku trudności z trafieniem w suw pracy, można obrócić wał o 180 stopni lub przełożyć kable w kopułce. Precyzyjne ustawienie kąta wyprzedzenia zapłonu w układach bezstykowych wymaga użycia lampy stroboskopowej, choć w starszych konstrukcjach stosuje się także regulację "na słuch i oko". Objawy nieprawidłowego zapłonu to twarda praca silnika, "odbijanie" przy rozruchu, mułowatość, strzały w gaźniku lub tłumiku. W dyskusji poruszono także kwestię czarnych świec i wysokiego spalania, co może wskazywać na problemy z gaźnikiem; numery na dyszach gaźnika oznaczają ich wydatek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA