logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stabilizacja napięcia wyjściowego w przetwornicy 12V DC/230V AC na SG3525 – VD1, optoizolator, trafo

79Jarek 06 Cze 2009 21:03 14219 5
REKLAMA
  • #1 6624399
    79Jarek
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Witam.

Zbudowałem przetwornicę z 12V DC na 230V AC opartą na SG3525, jako tranzystory końcowe zastosowałem IRFZ44N, trafo ma moc 150 VA.
    Mam problem z elementem oznaczonym jako VD1 na schemacie i co za tym idzie z napięciem na wyjściu przetwornicy. Czy można VD1 zastąpić optoizolatorem i zastosować trafo bez odczepu na stronie wtórnej? Obecnie zamiast fotorezystora jest potencjometr podpięty do nóżki nr.1 SG bez rezystora R10, lecz napięcie wyjściowe nie jest stabilne. Jeśli wyreguluję aby było na biegu jałowym 230V to pod obciążeniem spada, gdy pod obciążeniem wyreguluję na 230V to bez obciążenia wzrasta do 280V. Próbowałem też zastosować optotranzystor CNY17-3, ale układ też nie pracował poprawnie - może to kwestia doboru elementów?

Stabilizacja napięcia wyjściowego w przetwornicy 12V DC/230V AC na SG3525 – VD1, optoizolator, trafo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6624584
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    Witam.
    Moim zdaniem - VD1 (na schemacie: "dle dokum.") to samodzielnie wykonany przez autora "opto-rezystor", czyli zamknięte w zaciemnionej obudowie (pudełeczku) żaróweczka i fotorezystor. Parametry obu elementów powinny być w dokumentacji (jeśli nie, to pozostają eksperymenty).
    "Zwyczajnym" transoptorem nie da się raczej tego zastąpić (chyba, że bardziej skomplikowanym układem z np.IL300).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 6624692
    79Jarek
    Poziom 16  
    W sumie jak wykorzystałem CNY17 to napięcia można było wyregulować, tylko że, pod obciążeniem spadało. W wykazie jest podana wartość fotorezystora i żaróweczki, ale myślałem że można to zastąpić czymś innym - żaróweczka może się przepalać i trzeba robić odczep w uzwojeniu trfa.
  • REKLAMA
  • #4 6624802
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    79Jarek napisał:
    żaróweczka może się przepalać i trzeba robić odczep w uzwojeniu trfa.

No cóż, żaróweczki są różne ("telefoniczne" są chyba trwalsze). Poza tym - w tym zastosowaniu będzie ona najprawdopodobniej pracować na granicy świecenia, co powinno "wydłużyć jej życie" :D
    Zamiast odczepu w uzwojeniu może prościej będzie dowinąć oddzielne uzwojenie zasilające żaróweczkę ? (jeśli np. trafo jest już gotowe, bez odczepu).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 6625894
    79Jarek
    Poziom 16  
    Mam trafo toroidalne, i już nawet dowinołem te kilka zwoi. Muszę więc chyba jeszcze eksperymenty robić z fotorezystorem i żarówką. A jeśli ktoś by miał pomysł jak to zrealizować inaczej to proszę o podpowiedź.
  • #6 6626834
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Nic tu nie wymyślisz. Jeśli nie użyjesz żarówki i fotorezystora dokładnie takich samych, jakich użył autor projektu, to i tak zawsze trzeba będzie eksperymentować z dobraniem wartości innych elementów (żarówka, fotorezystor, R7, R8 ). Nawet jeżeli użyjesz transoptora w sprzężeniu to i tak nie zwolni Cię to od eksperymentów z doborem R. W handlu są dostępne miniaturowe żarówki na 230VAC . Użycie takowej w sprzężeniu nie wymagałoby robienia odczepów.

Pozdrawiam
    PS W załączniku wklejam kompletny opis wykonania przetwornicy 12DC-230AC/300VA, gdzie masz przykład wykorzystania w sprzężeniu popularnego transoptora CNY17 (regulacja i stabilizacja napięcia AC230V)
    Załączniki:
    • przetwornica12DC-230AC-300VA.zip (1.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA