logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Uniden Pro 520XL] Uniden Pro 520XL - zniekształcony dźwięk przy wysokim Volume i pogłos w głośniku

flangs 07 Cze 2009 21:02 3698 17
REKLAMA
  • #1 6628622
    flangs
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam

Mam następujące problemy z moim Unidenem:

1. Gdy podkręcę Volume na ponad połowę potencjometra, dźwięk jest zniekształcony, praktycznie nie można wyłapać słów, natomiast gdy zrobię ciszej - słowa są wyraźne (zastanawiam się czy to nie wina głośnika?).
    2. Na włączonym mikrofonie, słyszę siebie w głośniku (jakby pogłos?) - jest to strasznie denerwujące.

Jeżeli domyślacie się czego to może być wina, będę bardzo wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6628655
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    flangs napisał:
    Na włączonym mikrofonie, słyszę siebie w głośniku (jakby pogłos?)

W którym głośniku, od cb czy od radioodtwarzacza? Jeżeli od cb to winny może być przełącznik w mikrofonie.
    Co do samego głośnika to podłącz jakiś zewnętrzny z tyłu radia i zobacz jaki będzie efekt.
  • REKLAMA
  • #3 6630998
    flangs
    Poziom 10  
    Cytat:
    W którym głośniku, od cb czy od radioodtwarzacza?

W głośniku od CB.

Cytat:
    Jeżeli od cb to winny może być przełącznik w mikrofonie.

Przełącznik wygląda ok, musiałbym spróbować od kogoś inną gruszkę.

Cytat:
    Co do samego głośnika to podłącz jakiś zewnętrzny z tyłu radia i zobacz jaki będzie efekt.

Spróbowałem słuchawki (nie miałem żadnego głośnika). Dźwięk był dużo bardziej czysty, jednak, gdy mocno podgłosiłem słowa też były słabo zrozumiałe (może słuchawki są za słabe?)
  • #4 6631182
    scalak4
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Kolego a jak wyciągniesz gruszkę z gniazda to radio dalej szumi? Jezeli tak to wina leży po stronie radia. Gdzieś masa przebija do głośnika. Jeżeli radio nie szumi bez mikrofonu (a to jest bardziej prawdopodobne) No to winę masz w mikrofonie. Rozkręć wtyczkę i zobacz czy masz przejście miedzy czarnym a masa (oplotem) Powinno być dopuki nie wciśniesz przycisku TX w mikrofonie. Po wciśnięciu przejście powinno zniknąć (głośnik wyłączony). Jeżeli tak nie masz to rozkręć mikrofon i tam poszukaj gdzie czarny łączy sie z masą... Życzę powodzenia
    :D Paweł
  • #5 6636896
    flangs
    Poziom 10  
    Cytat:
    Kolego a jak wyciągniesz gruszkę z gniazda to radio dalej szumi?

Radio ogólnie nie szumi, w głośniku gdy go głośniej podkręcę, dźwięk jest zniekształcony (przypomina to objawy "wyplutego" głośnika, chociaż głośnik "na oko" wygląda jak nowy). Gdy zrobię ciszej, dźwięk jest w miarę czysty (ale wtedy cicho słychać, co jest uciążliwe podczas jazdy). Tak się zastanawiam, czy którymś z potencjometrów w środku nie da się tego trochę podregulować?

Cytat:
    Rozkręć wtyczkę i zobacz czy masz przejście miedzy czarnym a masa (oplotem)

U mnie nie ma czarnego kabla (są: szary, niebieski, brązowy i oplot). Mógłbyś opisać na podstawie wtyczki, które kable powinny się załączać lub rozłączać?

PS. Moje radio to na 99% model Philipines.
  • #6 6641810
    S.B.
    Poziom 12  
    A jak sie ma końcówka audio (chyba TDA1905) i elektrolity koło niej, sprawdzałeś? Rzuć też okiem na trafko czy nie jest zgrzane?
  • REKLAMA
  • #7 6642078
    flangs
    Poziom 10  
    Cytat:
    A jak sie ma końcówka audio (chyba TDA1905) i elektrolity koło niej.

Właśnie TDA1905 ostatnio wymieniałem (ktoś wcześniej wlutował tam zupełnie inny układ i przez to nie działał Squelch). Na razie zamówiłem nowy głośnik, zobaczymy, czy będzie jakaś poprawa.

Cytat:
    Rzuć też okiem na trafko czy nie jest zgrzane?

Trafo wygląda ok.
  • #8 6642149
    S.B.
    Poziom 12  
    Chodzi mi o to że, przegrzane traci parametry ale wtedy modulacja też będzie lipa, no nic podmień głośnik to zobaczymy.
  • #9 6660367
    flangs
    Poziom 10  
    Głośnik już wymieniony, ale poprawa dźwięku - nieznaczna. Trochę lepsza jakość dźwięku, ale gdy zrobię głośniej, to mocno zniekształcony.

Dodatkowo w ręce wpadł mi miernik mocy+SWR. Na dobrze zestrojonej antenie (Hustler), pomiar mocy wynosił odpowiednio: 1 kanał - ok. 1,5W, 20 kanał - ok. 1,5W, 40 kanał - ok. 3,5W. Po jakimś czasie, gdy radio trochę pochodziło moc na wszystkich kanałach spadła o ok. 0,5 W. To chyba nie są prawidłowe wyniki? (Mogę je jutro powtórzyć, żeby podać dokładne wartości, teraz piszę z pamięci.)
  • #10 6660519
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 754
    flangs napisał:
    ...Na dobrze zestrojonej antenie (Hustler), pomiar mocy wynosił odpowiednio: 1 kanał - ok. 1,5W, 20 kanał - ok. 1,5W, 40 kanał - ok. 3,5W. Po jakimś czasie, gdy radio trochę pochodziło moc na wszystkich kanałach spadła o ok. 0,5 W. To chyba nie są prawidłowe wyniki?...

Nie. To nie są prawidłowe wyniki.
    Pomiaru mocy wyjściowej nadajnika dokonuje się na sztucznym obciążeniu.
    W Twoim wypadku powinien to być rezystor bezindukcyjny 50Ω/4W.
    Nie mierzy się mocy nadajnika obciążonego linią transmisyjną i anteną. Wyniki nigdy nie będą miarodajne.
    Było już o tym pisane wielokrotnie. Poszukaj i poczytaj.
    Zapoznaj się też tym tematem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic820008.html .
  • REKLAMA
  • #11 6660831
    flangs
    Poziom 10  
    Ok, to pomiar mocy na razie sobie daruję, potestuję jak radio sprawdza się w praktyce. A czy macie jeszcze jakieś sugestie co do dźwięku?
  • #12 6661910
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    flangs napisał:
    A czy macie jeszcze jakieś sugestie co do dźwięku?

Piszecie tu o różnych sposobach znalezienia przyczyny awarii.

Może należałoby zacząć od samego początku.

UNIDEN PRO 520-XL posiada na wyjściu odbiornika wzmacniacz mocy m.cz. i tu należy szukać przyczyny złego (zniekształconego) odbioru.
    Sam napisałeś , że
    Cytat:
    Właśnie TDA1905 ostatnio wymieniałem (ktoś wcześniej wlutował tam zupełnie inny układ i przez to nie działał Squelch).

Pierwszym etapem naprawy jest:
    Pomiar napięcia na TDA1905. Na nóżce 1 powinno być połowę napięcia zasilania. Pomiar ten wykonać przy minimalnym poziomie sygnału m.cz. (Vol. max w lewo) i stopniowo zwiększać Volume. Zawsze powinno być około 1/2 napięcia zasilania.
    Na nóżce 2 musi być pełne napięcie zasilania około +13,6V .

Pozdrawiam.
    PS. Sama wymiana TDA1905 na nowy nie świadczy o tym , że jest on dobry (sprawny).
  • #13 6662264
    konstruktor_2006
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Kolego sprawdź dokładnie swr twojej anteny !! napisz czy wszystkich tak słyszysz czy tylko słabsze sygnały .

Co do tda to ostatnio jak wymieniałem to dopiero trzecia sztuka okazała się dobra.
  • #14 6664205
    flangs
    Poziom 10  
    Witam

Cytat:
    Pierwszym etapem naprawy jest:
    Pomiar napięcia na TDA1905. Na nóżce 1 powinno być połowę napięcia zasilania. Pomiar ten wykonać przy minimalnym poziomie sygnału m.cz. (Vol. max w lewo) i stopniowo zwiększać Volume. Zawsze powinno być około 1/2 napięcia zasilania.
    Na nóżce 2 musi być pełne napięcie zasilania około +13,6V .

Napięcia odpowiednio: ok. 6,5V oraz 12,8V - więc chyba jest ok.

Cytat:
    PS. Sama wymiana TDA1905 na nowy nie świadczy o tym , że jest on dobry (sprawny).

Kupiłem jeszcze dwa TDA 1905 i na pierwszym z nich było dużo gorzej (chyba był uszkodzony) a na drugim jest tak, jak było wcześniej.

Cytat:
    Kolego sprawdź dokładnie swr twojej anteny !!

Radio było sprawdzane na dwóch antenach, w tym na jednej zestrojonej na 100%.

Cytat:
    napisz czy wszystkich tak słyszysz czy tylko słabsze sygnały .

U wszystkich jest ten sam efekt, gdy głośność jest ustawiona do trochę ponad połowy skali - dźwięk jest czysty, ale oczywiście dosyć cichy, gdy zrobię głośniej - dźwięk jest głośniejszy ale coraz bardziej zniekształcony, gdy jest blisko maxa - praktycznie nie można zrozumieć słów.

Pozostaje jeszcze kwestia, że sam siebie słyszę w głośniku jak nadaję. Powinien się wtedy chyba rozłączać głośnik, a tak się nie dzieje. Niestety nie mam na razie dostępu do żadnej innej "gruszki", żeby podmienić i sprawdzić.
  • #15 6667911
    flangs
    Poziom 10  
    Nie ma już nikt żadnych pomysłów?
  • #16 6667983
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    flangs napisał:
    Pozostaje jeszcze kwestia, że sam siebie słyszę w głośniku jak nadaję. Powinien się wtedy chyba rozłączać głośnik, a tak się nie dzieje...

Miernik w rękę sprawdź gdzie jest zwarcie.

Stawiam na źle polutowany wtyk mikrofonowy lub złe wyprowadzenie kabelków.

Wykaż kolorów i prawidłowych połączeń jest na elektrodzie.

Albo dalej zły wzmacniacz m.cz. (mimo , że napięcia dobre) , albo wypruty głośnik. :D

Pozdrawiam.
  • #17 6668156
    flangs
    Poziom 10  
    Właśnie coś zauważyłem. Mianowicie na ścieżce od głośnikowego minusa jest taki element:

[Uniden Pro 520XL] Uniden Pro 520XL - zniekształcony dźwięk przy wysokim Volume i pogłos w głośniku

Jest on wlutowany pomiędzy głośnikowego minusa i masę. Rzucił mi się w oczy wyraźnie świeży lut, który łączy obie nogi tego elementu (czyli wtedy masa była zwarta z minusem głośnika, tak chyba nie powinno być?). Po rozlutowaniu obu nóżek okazało się, że radio zaczęło bardzo bardzo cicho grać (trzeba głośnik przyłożyć do ucha, żeby to usłyszeć). Przypuszczam, że jakiś element się uszkodził i poprzedni właściciel przylutował głośnik do masy, bo wtedy radio "jakoś" działało.

Bardzo proszę o zamieszczanie plików graficznych na serwerach elektrody, według tego opisu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic983990.html /c2h5oh/
  • #18 6683834
    flangs
    Poziom 10  
    Znalazłem przyczynę cichego odbioru. Powodem była przerwana ścieżka przy gnieździe mikrofonu. Teraz radyjko odbiera idealnie. Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z radiem CB Uniden Pro 520XL polegający na zniekształconym dźwięku przy wyższych poziomach głośności oraz słyszeniu własnego głosu (pogłos/sprzężenie) w głośniku podczas nadawania. Początkowe sugestie dotyczyły sprawdzenia mikrofonu lub podłączenia zewnętrznego głośnika. Test z słuchawkami wykazał lepszą czystość, ale zniekształcenia pozostały przy wysokiej głośności. Sprawdzono również potencjalne problemy z masą w mikrofonie oraz okablowaniem wtyczki mikrofonowej. Zalecono sprawdzenie wzmacniacza m.cz. (TDA1905) i okolicznych elektrolitów oraz pomiar napięć na pinach TDA1905 (pin 1: ~0.5 zasilania, pin 2: ~zasilanie). Stwierdzono prawidłowe napięcia po wymianie TDA1905, ale problem ze zniekształceniem pozostał. Dodatkowo zmierzono moc nadajnika na antenie, która była niska i niestabilna (1.5-3.5W, spadająca o 0.5W po rozgrzaniu), co sugerowano mierzyć na sztucznym obciążeniu 50 Ohm. Ostatecznie zdiagnozowano problem: znaleziono element (prawdopodobnie cewka lub rezystor) zwierający minus głośnika do masy, co po rozlutowaniu spowodowało bardzo cichy odbiór. Przyczyną cichego odbioru i pierwotnych problemów okazała się przerwana ścieżka przy gnieździe mikrofonu. Po jej naprawie radio zaczęło odbierać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA