logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy montaż wspomagania z innej Corsy B 1995 jest możliwy? Koszty i porady

Kadloob 11 Cze 2009 13:23 5650 3
  • #1 6642516
    Kadloob
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!
    Od dłuższego czasu posiadam samochód marki Opel Corsa B 1995. Jest to wersja goła tzn bez żadnej elektroniki typu wspomaganie itp.
    Chciałbym zamontować w tym aucie wspomaganie z innego samochodu tego modelu. Znalazłem na allegro ponoć kompletny układ za 450zł, nr aukcji 658135208. Teraz nie wiem czy jest możliwość zamontowania tego układu u mnie i czy będzie on działał jak powinien.
    Proszę wszystkich znających się na rzeczy o odpowiedzi czy jest to możliwe, jakie będą tego mniej więcej koszty. Z góry dziękuję
  • #2 6642582
    Artur h
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    Przełożenie przekladni średnio wyniesie cie ok.250zł. Trzeba zamontować jeszcze pompe, koło pasowe dodatkowe na wale do napędu paska pompy oraz przewody i zbiorniczek hydrolu.Nie jestem pewien czy końcówki drążków w układzie ze wspomą są te same jak bez wspomy.(chyba że będą z przekładnią).Wygląda z grubsza na wszystko.Więc za jakieś 600zł powinni ci to zamontować.
  • #3 6642770
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5155
    Na aukcji jest kolumna kierownicza ze wspomaganiem elektrycznym,potrzeba do tego jeszcze sterownik i cale okablowanie w aucie.Pod wzgledem elektrycznym roboty sporo,mechanicznie tylko wymiana kolumny
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #4 8305995
    tomjey
    Poziom 16  
    Ocena: 94
    Mimo wszystko lepiej zakładać do corsy B elektryczne wpomaganie niż klasyczne z pompą. Koszt pierwszego to około 450zł cześci (oczywiście używki) plus kupe roboty (spece chcą za to około 500zł). Trzeba m.in. przerabiać mocowanie silnika i wiercić w podłużnicy, przerabana robota. Elektryczne - cześci nieco tansze - można przy odrobinie szcześcia kupić komplet za 300-350zł. Robocizna -ok 300zł. Sporo zabawy z kablami ale ktoś kto ma pojecie zrobi to o wiele szybciej niż zabawa z wersją pierwszą.
REKLAMA